Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Și ei pot să contribuie la binele casei!

Nu e nicio surpriză dacă spun că scade numărul copiilor. O vedem cu toții, fie la școală, fie la biserică, fie pe stradă. Spunea un preot în glumă: "În trei ani am pierdut jumătate din credincioșii activi din Biserică și problema e că nu-i mai înlocuiește nimeni!"

În acest context, acei copii, puțini cum sunt ei, tind să subestimeze rolul părinților. Nu mai găsești ca altădată acea autoritate pe care o aveau părinții în fața copiilor. Acum auzi: "Lasă-l! Dacă așa vrea el...", "Puiu' lu' mama, pui...", "Cum să-l duci la biserică, lasă-l să decidă el!", "Uite, ți-a pus mama margarină pe pâine!" etc.

Nu puțini sunt părinții care preiau atribuțiile copiilor, ca nu cumva să-i solicite prea mult pe aceștia din urmă. Sub pretextul că și așa au prea mult de învățat pentru școală, că trebuie să meargă la cursul de engleză, de înot, de tenis, de karate etc., mulți părinți și-au luat foarte în serios postura de... "copil". Când cineva îl întreabă pe copil câți ani are, fără nicio ezitare mama îl întreabă la rândul ei: "Eh, câți ani împlinim?, ca și cum i-ar împlini împreună!

Cu toate acestea, contrar curentului și, de multe ori - trebuie să o recunosc -, contrar lacrimilor copiilor noștri, soțul meu și cu mine ne-am hotărât să păstrăm "tradiția". Ceea ce trebuie să decidă părinții, decid părinții, și ceea ce trebuie făcut din partea copiilor, trebuie să o facă fără ezitare.

Noi, ca părinți, nu trebuie să ne substituim lor. Și ei pot să-și adune jucăriile, să-și aranjeze dimineața patul, să-și pună margarină și dulceață pe pâine. Ba mai mult, cred că e obligatoriu să facă toate acestea și multe altele, ca pregătire pentru viață.

Un copil în locul căruia au făcut părinții totul nu va avea curajul să înfrunte viața, care - între noi fie vorba - nu e de fiecare dată prietenoasă... Sunt atâtea provocări, atâtea decizii de luat! Dacă nu vom ști ca părinți să le facem loc și copiilor, chiar dacă uneori mai greșesc, ne vom face complici la eșecul lor.

Spre exemplu, privesc la atâția tineri care nu au curajul să încheie sacramentul Căsătoriei. Pentru noi, cei care avem o experiență în urmă, e simplu să le spunem că nu e bine ce fac. Dar cu asta nu am rezolvat problema. Ei vor face în continuare ce și cum cred, ba ne vor și cataloga ca fiind "învechiți". Problema e mult mai profundă și stă în însăși decizia părinților lor de a-i substitui în multele obligații pe care le aveau, așa cum am spus, de la banala aranjare a jucăriilor, apoi a patului, apoi în pregătirea temelor de la școală, până la a termina cu: "Mai așteaptă, mai întâi stai cu el/ea o perioadă, să vezi cum merge, apoi vei decide..."

Nu mă deranjează că îmi sunt arătați copiii cu degetul la școală ca fiind "cei care merg la biserică cu maică-sa", nici că acasă au program de joacă și de studiu și că, de multe ori, la sfârșit de săptămână, trebuie să iasă cu tata și cu mama să viziteze anumite muzee sau alte centre culturale. Ceea ce ne interesează pe noi, ca părinți, este să cultivăm în ei simțul responsabilității, curajul de a lua decizii mature, precum și curajul de a-și asuma inclusiv greșelile. Sunt și ei oameni!

Nu sunt de acord cu ideea că și așa sunt puțini copii și că nu trebuie îngrădiți în creșterea lor. Libertate nu înseamnă că pot să facă tot ce vor, ci doar ceea ce trebuie, spre maturizarea lor. A le permite orice, în numele unei educații care de multe ori nu duce nicăieri, decât la eșec, înseamnă a nu lua în serios vocația pe care Dumnezeu ne-a dat-o, și anume de a fi părinți. Și ei pot să contribuie la binele casei, doar că în felul lor! (Emanuela).

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat