Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Am întâlnit în Coasta de Fildeș oameni simpli, dar deschiși

Interviu cu pr. Misionar Mădălin-Răzvan Iacob, de Alexandra Cojan

În Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău, luni, 14 septembrie, a avut loc Sfânta Liturghie în cadrul căreia PS Iosif Păuleț i-a oferit mandatul misionar părintelui Mădălin Răzvan Iacob, originar din Parohia "Sfântul Nicolae", pentru a pleca în Coasta de Fildeș, Parohia din Djebonoua. La Sfânta Liturghie au concelebrat pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, pr. Florin-Petru Sescu, responsabilul Centrului Misionar Diecezan, pr. Misionar Cosmin-Alexandru Cimpoeșu și alți preoți din parohiile apropiate. Înainte de plecarea sa în misiune, pr. Mădălin-Răzvan a răspuns la câteva întrebări pentru cititorii revistei noastre, mai ales că luna octombrie este o lună specială dedicată misiunilor.

- Prima experiență misionară ați trăit-o în anul pastoral, ca seminarist, în perioada noiembrie 2015 - mai 2016. Cum a fost și ce anume a contribuit la această dorință de a continua să mergeți în misiune?

A fost o experiență frumoasă. Fiind din Bacău, aici veneau deseori preoți din diferite misiuni pentru a povesti ce se petrece acolo. M-au impresionat mereu mărturiile lor, făcându-mă să mă gândesc că poate într-o zi voi merge și eu. Am ales misiunea din Coasta de Fildeș și pentru faptul că mai cunoșteam câțiva seminariști care au fost acolo în anul pastoral și mi s-a părut interesant ce au trăit ei. Mi-am zis: "De ce nu? Cu siguranță m-ar ajuta și pe mine o astfel de experiență". Și iată că, deși au trecut câțiva ani de atunci, această dorință a mea nu s-a stins și îmi doresc în continuare să merg acolo și ca preot.

- Ce amintiri păstrați de atunci, atât frumoase, cât și dintre cele mai dificile?

Sunt multe momente pe care le-am trăit acolo, atât frumoase, cât și mai puțin. Dar în special îmi amintesc mereu de cele frumoase, cu toate că, dacă e să mă gândesc la primul contact pe care l-am avut, nu a fost chiar cel mai plăcut. Știu că am ieșit din aeroport, acolo unde era aer condiționat, iar afară (era ora 23.00) m-a lovit un val de căldură încât mă gândeam eu atunci, la început, că sigur nu voi rezista cele șase luni pe care urma să le petrec. Ușor, ușor însă m-am acomodat și, dincolo de căldură sau de anumite condiții, sunt multe momente frumoase pe care le păstrez de acolo. Mă gândesc în primul rând la primirea oamenilor, la faptul că eram mereu binevenit în casele și comunitățile lor. Deși nu mă cunoșteau, știau totuși că sunt seminarist și că urmează să fiu preot și, având în vedere că fuseseră alți preoți înainte, cumva prin ei mă puteam bucura și de această primire și deschidere din partea lor. Pot spune că am întâlnit oameni simpli, dar deschiși. Era interesant să le vezi bucuria când mergeam în satele lor. Din activitatea mea de acolo pot aminti că mă ocupam de catehezele cu copiii pentru a primi Botezul, iar în fiecare duminică mergeam în sate pentru a celebra liturgia Cuvântului. Comunitatea din Djebonoua cuprinde 43 de sate, iar pe atunci, fiind doar un singur preot, îi era greu să ajungă la toate comunitățile.

- Oamenii sunt, într-adevăr, cei care fac diferența și relațiile pe care le clădim cu ei ne fac să creștem. Legat de activitatea pe care ați desfășurat-o cu cei mici, știm că i-ați învățat chiar și să cânte în limba română.

Așa este, am filmat și un scurt material video cu ei în timp ce cântau. M-am gândit la cântecul "Dacă vesel se trăiește", pentru că este ritmat și vesel. Am scris pe tablă versurile și le-am explicat puțin cum se pronunță, iar ei le-au învățat destul de repede. Poate nu au reușit să rostească exact ca noi toate cuvintele, dar în 10-20 de minute îl învățaseră și deja îl cântam împreună.

- Un moment important în pregătirea pentru misiune a fost Sfânta Liturghie în cadrul căreia ați primit în mod solemn mandatul misionar de la PS Iosif Păuleț. Cum a fost?

Sfânta Liturghie din 14 septembrie, în care am primit mandatul misionar, a fost într-adevăr un moment de bucurie. În primul rând pentru că au fost alături de mine cei dragi: rudele, preoții din comunitate, colegii și prietenii, credincioșii care au participat în număr mare la Sfânta Liturghie. Apoi mă bucur că această Sfântă Liturghie a avut loc chiar în ziua în care Biserica sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci, pentru că noi, în calitate de creștini, avem datoria de a da mereu mărturie despre Cristos care a murit pe cruce din iubire pentru noi. La Sfânta Liturghie am simțit că, deși merg atât de departe, totuși nu voi fi singur, pentru că cei de acasă sunt alături de mine și am simțit susținerea lor.

- Cu ce gânduri vă îndreptați din nou spre Coasta de Fildeș și cu ce gânduri îi salutați pe cititori?

Plec cu bucurie în Coasta de Fildeș, bucuria de a retrăi momentele frumoase de acolo, dar și de a descoperi noi lucruri legate de acel loc. Plec cu inima deschisă și, cu siguranță, simt și încurajarea celor de acasă. În zilele dinaintea plecării am vorbit cu mulți prieteni sau preoți și am simțit susținerea lor, cu toate că voi pleca destul de departe. Pe această cale aș dori să le mulțumesc tuturor acelora care se roagă pentru misionari și care susțin misiunile, atât spiritual, cât și material. Totodată, aș dori să le mulțumesc celor care promovează și fac cunoscute activitățile pe care noi, preoții misionari, le desfășurăm, așa cum face și revista Lumina creștinului. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească!

* * *

După ce a primit mandatul misionar din partea episcopului Iosif Păuleț, pr. Mădălin-Răzvan își va desfășura activitatea misionară în Dieceza de Bouaké, Coasta de Fildeș, alături de pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeșu. Părintele a ajuns deja în Coasta de Fildeș, în ziua de 23 septembrie. Pr. Mădălin-Răzvan Iacob îl va înlocui pe pr. Misionar Alexandru Percu, ce își încheie activitatea misionară bogată. A activat ca misionar în misiunea românească din Coasta de Fildeș timp de două mandate misionare, adică șase ani.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat