Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Sfânta Scriptură

În Cartea Genezei citim celebra istorie a Turnului Babel. Cum să înțelegem această misterioasă pagină biblică?

Pentru a înțelege ceea ce autorul sacru a intenționat să ne spună prin această pagină biblică, este necesar să facem unele considerații de natură istorică.

Povestirea turnului Babel este plasată de Biblie înaintea istoriei patriarhului Abraham, deci înainte de secolul al XIX-lea î.C.

Fondul istoric al povestirii despre turnul Babel este acela al imperiului neobabilonian (625-539 î.C.). Israelul a fost marcat în mod dramatic de apariția acestui imperiu, de care se leagă unul dintre cele mai traumatizante evenimente din istoria sa: deportarea în Babilon. Israelul a contemplat forța militară și măreția Babilonului, dar și lamentabila sa prăbușire (593 î.C.).

Logica Bibliei este următoarea: acest imperiu a apărut din voință divină (Ier 25; 27), însă acesta a eșuat în misiunea ce i-a fost încredințată. Pentru acest motiv Dumnezeu a decretat distrugerea Babilonului (Ier 50-51). În această lumină trebuie să citim pagina biblică despre turnul Babel.

Limba comună pe care o vorbeau toți oamenii (Gen 11,1) este o expresie a acordului de fond care a dus la crearea unui imperiu care reunea popoare și culturi diferite sub un proiect comun. Cetatea și turnul sunt simbolurile puterii babiloniene. Turnul este ziqqurat-ul din Babilon, un edificiu simbol și expresie a legăturii dintre cer și pământ. Motivul "ajungerii până la cer", ca expresie a orgoliului omenesc, este tratat în diferite texte biblice (cf. Is 2,6-23; 14; Ez 28; Ier 51,53). O astfel de construcție este interpretată ca o sfidare a lui Dumnezeu. Cetatea Babilonului devine rivala Ierusalimului (cf. Ier 50,28-29; 51,5.9.24.35), iar ziqqurat-ul, rival al Templului din Sion (cf. Is 50,2-24; 51,5.25.44). Sentința divină decretează sfârșitul acestui proiect uman. Numele său devine "Babel", adică "amestecătură, confuzie de limbi". O altă cetate, Ierusalimul, va avea misiunea să reunifice întreaga omenire (Is 60,11-14; Mih 4,1-3; Ps 48; 87).

Această minunată pagină biblică ne oferă o prețioasă cheie de lectură a istoriei. Ea conține o critică de fond la adresa oricărui imperiu care se constituie ca un proiect pur uman și care se substituie lui Dumnezeu. Eșecul turnului Babel este un avertisment pentru orice tentativă omenească de a construi proiecte care îl exclud pe Dumnezeu. Orice proiect uman constituit exclusiv pe baza ambiției umane și pe setea de autoafirmare este destinat eșecului.

Pr. Iosif Antili



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat