Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Liturghie de mulțumire
PS Petru Gherghel a celebrat duminică, 4 august, o Liturghie de mulțumire în catedrala din Iași pentru cei 41 de ani de slujire în calitate de administrator apostolic și episcop al Diecezei de Iași. Au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, preoții colegi ai Preasfințitului, părinții decani veniți din întreaga dieceză, preoți de la Episcopie, profesori de la Seminarul din Iași și din diferite parohii, precum și numeroși credincioși.

Campus itinerant
Mai mulți tineri din întreaga țară au participat la campusul itinerant în Munții Parâng, organizat în perioada 4-10 august de Provincia Fraților Minori Conventuali, prin pr. Ioan Butacu, OFMConv. Programul zilnic a cuprins un traseu pe munte cu cortul, sfânta Liturghie, rugăciunea de dimineață și seară, momente de împărtășire și comuniune.

Exerciții spirituale
Au participat 30 de persoane consacrate, din diferite ordine călugărești, la exercițiile spirituale desfășurate în perioada 5-11 august la Luncani, sub îndrumarea pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., rector al Institutului Teologic Franciscan din Roman. Tema centrală propusă participanților a fost Abba, Tată și a avut în vedere atât relația pe verticală, cu Dumnezeu Tatăl, cât și legătura cu tatăl pământesc.

Jubileu Ordo Virginum
La 9 aprilie 1994 era înființat Ordinul Fecioarelor în Dieceza de Iași, când în catedrala din Iași au fost consacrate 122 de fecioare din 21 de parohii. La împlinirea a 25 de ani, în perioada 6-10 august, la invitația pr. Viorel Ababei, asistent spiritual, au fost organizate exerciții spirituale la Traian, la care au participat 54 de fecioare consacrate. La Liturghia de vineri, 9 august, prezidată de episcopul emerit Petru Gherghel, cele 12 fecioare jubilante prezente au primit din partea episcopului Petru câte o amintire de la jubileul de argint. Deși în Dieceza de Iași erau 248 de fecioare înscrise în Ordo Virginum în 41 de parohii, dintre acestea mai sunt în viață 148 de fecioare.

Altfel de primiție
Joi, 22 august, în sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria, Regină, păstorul diecezei, PS Iosif Păuleț, a prezidat, la ora 11.00, Liturghia hramului din satul natal Tămășeni, fiind și Liturghia de primiție în calitate de episcop. În aceeași zi, seara, a fost prezent la hramul catedralei noi din Iași, celebrat la ora 18.30 împreună cu numeroși preoți și credincioși.

Franciscani împreună
Întâlnirea Națională a Familiei Franciscane s-a desfășurat în perioada 5-9 august, în Timișoara, la Mănăstirea Călugărilor Salvatorieni. Tema a fost: "Să mergem împreună! Francisc de ieri, azi și mâine". Programul a inclus Liturghii, vizita la Centrul de Îngrijire Paliativă de tip Hospice - Casa Milostivirii Divine, care a fost inițiat de Congregația "Fiicele Sfântului Francisc de Assisi" în colaborare cu Federația Caritas a Diecezei de Timișoara, conferința "Multiculturalitatea - o datorie a carismei franciscane" - sr. Lydia Fechetă, FCJM, vizita la "basilica minor" de la Maria Radna și mărturii personale.

Cazare
Părinții Augustinieni Asumpționiști oferă cazare pentru tineri, liceeni și studenți, doritori să studieze în orașul Bacău sau București. Mănăstirea "Sfântul Augustin" din Mărgineni a fost fondată în anul 1993 și este situată la adresa: Calea Moinești, 312, 607315-Mărgineni, jud. Bacău; tel. 0234/211174. Pentru detalii: pr. Florentin Hălănduț, AA (tel. 0748/548496). Părinții Augustinieni Asumpționiști oferă cazare și într-un cadru din centrul Bucureștiului. Pentru detalii: pr. Lucian Dîncă, AA (tel. 0754/568011, e-mail: lucian.assomption@gmail.com).

Angajare
Casa de Copii "Sfânta Maria" din Barați (com. Mărgineni, jud. Bacău, www.csfmaria.ro) angajează educator specializat / lucrător social. Se cer aptitudini pentru lucrul cu copiii și seriozitate. Relații la telefon 0234/211229 sau prin e-mail: csf.maria@yahoo.fr.

Înscrieri la Seminarul Mare
Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași îi așteaptă și în sesiunea de admitere din luna septembrie pe toți tinerii care se simt chemați de Dumnezeu pentru a-l sluji ca preoți în mijlocul poporului său. Înscrierile se fac în perioada 9-11 septembrie, examenul fiind joi, 12 septembrie. Detalii și actele necesare pentru dosar au fost publicate pe ercis.ro și pot fi obținute de la birourile parohiale, sau tel. 0232/225228 (centrala Seminarului) ori prin e-mail: secretar@itrc.ro.

Confirmare
Prin decretul episcopal 2151, PS Iosif Păuleț a confirmat, la 7 august, pentru un timp determinat, toate numirile din oficii și organisme pastorale, membrii Colegiului Consultanților, decanii, membrii Colegiului Prezbiteral și ai Consiliului Pastoral.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna august se numără: Întâlnirea Diecezană a Familiilor la Faraoani (3 august); curs pentru logodnici la Bacău (10 august) și Traian (31 august); Zilele familiei la Oituz (CT) (11-15 august); prezentarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Tuta (18 august) și Cleja "Sfântul Marcu" (25 august).

Pe scurt
- 29 iulie - 3 august: Campionat de fotbal "Cupa Murialdo", ediția a III-a, organizat de Iosefinii lui Murialdo pentru toți tinerii din orașul Roman
- 24-28 iulie: Tabără pentru vincențieni, la Tarcău-Durău, cu tema "Să creștem împreună, am nevoie de tine"
- 11 august: Hramul mănăstirii "Sfânta Maria a Îngerilor" a Surorilor Clarise de Clauzură din Roman, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 17 august: Jubileul de 25 de ani de la profesiunea solemnă a șapte surori din Congregația "Maestre Pie Venerini" din Pildești, marcat la Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din localitate
- 25 august: Prima Liturghie de comemorare a fericitei Veronica Antal, prezidată de PS Iosif Păuleț în biserica din Nisiporești, precedată de trei zile de pelerinaj și rugăciune
- 26-30 august: Exerciții spirituale pentru tineri, cu tema "Tot ce atinge Isus devine tânăr", la Luncani
- 28 august: Sesiune extraordinară a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași, la Episcopia de Iași
- 31 august: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor, la Buhonca, în prezența directoarei generale, Maria-Teresa Candian.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat