Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Un gând de mulțumire

Pr. Alexandru Percu, misionar în Coasta de Fildeș, a venit în România pentru câteva zile, așa încât am profitat și i-am adresat câteva întrebări, mai ales că actualmente este principalul responsabil al misiunii din Djebonoua.

- Părinte Alexandru, acum sunteți paroh; s-a schimbat în vreun fel munca dv.?

Trebuie spus că am preluat Parohia Djebonoua în calitate de paroh cu un an în urmă și am constatat că unul dintre secretele pentru o bună pastorație este de a continua munca acelora care m-au precedat. Așa încât am continuat programul care a fost înainte.

- Suntem curioși, ce așteaptă oamenii din Coasta de Fildeș de la un preot paroh misionar?

Așteptările credincioșilor din misiunea Djebonoua de la preotul paroh sunt precum așteptările oricărui credincios: să fie un preot devotat misiunii sale, să fie un bun păstor, să-și iubească turma, să colaboreze cu ei, să slujească, să aibă o atenție mai mare față de cei suferinzi, să fie o speranță pentru toți și să fie transparent, mai ales în gestiunea bunurilor materiale.

- Care sunt provocările cu care vă confruntați în ultima vreme?

Mai întâi, finalizarea spitalului catolic din Djebonoua, la a cărui construire au contribuit parohiile din Dieceza de Iași și binefăcătorii Centrului Misionar Diecezan Iași; apoi, găsirea unor soluții pentru a-i încuraja pe părinți să-și înscrie copiii la școala primară catolică din Djebonoua, care riscă să fie închisă din cauza numărului mic de copii care o frecventează; și a treia, dar nu cea din urmă, căutăm să achiziționăm o camionetă pentru pastorația satelor.

- Apropo de munca dv. și distanțele mari dintre comunități, cum vă descurcați?

Avem 53 de sate grupate în jurul a 11 mari comunități. Fiind doi preoți, încercăm să ajungem peste tot cât mai des posibil. Pentru deplasare, pentru că terenul este accidentat, folosim o camionetă veche ce se strică foarte des. Am decis să căutăm o camionetă nouă. Sperăm, cu ajutorul Centrului Misionar și al binefăcătorilor, să găsim fondurile necesare.

- Ce puteți spune despre comunitatea din Djebonoua?

Parohia Djebonoua se distinge prin vârsta pe care o are, de doar 11 ani, și numărul de sate. Dar, chiar dacă suntem o parohie tânără, ne mândrim că funcționăm ca o parohie de sine stătătoare. Organizarea pe care primii misionari au creat-o a permis parohiei să avanseze foarte mult. Cât privește partea financiară, recunoaștem că, fără ajutorul constant din partea Centrului Misionar Diecezan Iași, parohia nu ar putea supraviețui din punct de vedere economic.

- Cum se implică oamenii în evanghelizare și în viața societății?

Noi, preoții, beneficiem de un mare sprijin din partea credincioșilor în toate activitățile noastre. Deciziile sunt luate împreună cu membrii consiliului pastoral parohial; organizarea diferitelor sărbători este făcută cu o echipă de credincioși care au această misiune; iar pastorația satelor o facem împreună cu cateheții din sate. Ne simțim ca într-o familie și ne putem desfășura activitățile în mod armonios.

- Un gând de final?

Un gând de mulțumire. Mulțumesc în primul rând Centrului Misionar Diecezan Iași, condus de dv. părinte Florin Sescu, împreună cu care am colaborat foarte frumos în cei trei ani de când sunt în Coasta de Fildeș. Apoi mulțumesc tuturor binefăcătorilor care ajută mereu misiunea noastră, material și spiritual. Împreună formăm o echipă ce evanghelizează, ajutând oamenii să-l cunoască și să-l iubească pe Isus, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor.

A consemnat pr. Florin Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat