Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc către tineri: Școala, pământ fertil

Inevitabil, luna septembrie este asociată cu începerea școlii. După vacanța mare, care este mereu prea scurtă, plină de frenezia căutărilor de experiențe dintre cele mai variate și eliberată de coșmarul trezirii de dimineață, se revine la ritmul obișnuit al vieții, din care face parte și orarul de școală. Elevilor le place să meargă la școală, spunea cineva, le place să vină de la școală, însă nu le place ceea ce se întâmplă între aceste două activități. Toți suntem convinși de valoarea educației, toți îi recunoaștem importanța, însă poate nu toți punem umărul pentru a construi un mediu educativ în jurul nostru, pentru a susține orice operă educativă.

În luna iunie a anului 2013, aproximativ opt mii de elevi au fost primiți în audiență de către papa Francisc. Elevii proveneau din școli conduse de iezuiți în Italia și Albania, fiind însoțiți de profesori și de membri ai familiilor lor. Sfântul Părinte a venit pregătit cu un discurs, "puțin cam lung", în opinia sa. A ales atunci să facă un rezumat al textului, după care a invitat la o discuție liberă: elevii i-au pus întrebări, iar el le-a răspuns. În discursul pregătit, papa Francisc a insistat asupra faptului că școala ar trebui să fie mediul în care elevul învață să fie mărinimos: "Școala este unul dintre mediile educaționale în care omul crește învățând cum să trăiască, cum să devină adult, matur. [...] Mergând după învățătura sfântului Ignațiu, principalul element în școală este să înveți să fii mărinimos. [...] Adică să ai o inimă mare, să ai un suflet mare. Înseamnă a avea idealuri mari, dorința de a realiza lucruri mari, ca răspuns la ceea ce Dumnezeu cere de la noi, tocmai din acest motiv, făcând bine totul, toate acțiunile de zi cu zi, toate angajamentele și întâlnirile pe care le avem cu oamenii".

În opinia papei Francisc, școala are misiunea să educe tinerele generații la trăirea a două valori: libertatea și slujirea. "Libertatea - spunea Sfântul Părinte în același context - înseamnă să știm să reflectăm la ce facem, să știm să evaluăm [...] care sunt comportamentele ce ne fac să creștem. Înseamnă a alege mereu binele. [...] A fi liberi să alegem mereu binele este provocator, dar veți deveni persoane cu coloană vertebrală, care știu cum să facă față vieții, persoane curajoase și răbdătoare". Educația la slujire nu ar trebui să fie absentă din școală, fie ea publică sau religioasă, deoarece este modalitatea prin care elevii învață să fie responsabili și de viața altora pentru a construi o lume mai bună: "În școlile voastre participați la diferite activități care vă pregătesc nu să vă închideți în voi înșivă sau în lumea voastră mică, ci să vă deschideți spre ceilalți, în special spre cei săraci și nevoiași, să lucrați pentru a face mai bună lumea în care trăiți".

În anul 2015, în luna iulie, în cadrul călătoriei apostolice în Ecuador, papa Francisc s-a întâlnit cu elevi, studenți și profesori. Cu această ocazie a vorbit și despre responsabilitatea profesorilor: "Mă întreb împreună cu educatorii voștri: vegheați asupra studenților voștri ajutându-i să dezvolte un spirit critic, un spirit liber, în măsură să se îngrijească de lumea de astăzi? Un spirit care să fie în măsură să găsească noi răspunsuri la multele provocări pe care societatea le pune astăzi omenirii? Sunteți în măsură să-i încurajați să nu ignore realitatea care îi înconjoară? Să nu ignore ceea ce se întâmplă în jur?" În același context, i-a încurajat pe elevi și studenți: "Școlile noastre sunt o pepinieră, o posibilitate, pământ fertil pentru a îngriji, a stimula și a proteja. Pământ fertil însetat de viață".

Aceasta este și urarea noastră la început de an școlar: faceți ca pământul fertil al școlii să dea roade multe!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat