Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Sanctuare -

Neuvizy

Neuvizy, un sat din nord-estul Franței cu doar 100 de locuitori, înconjurat de păduri și poieni, atrage atenția prin prezența unui măreț sanctuar numit Notre-Dame de Bon-Secours. Este situat în Ardenne, între Reims și Charleville-Mézieres, pe teritoriul Diecezei de Reims. Mai este supranumit și "Lourdes-ul din Ardenne".

Istoria bazilicii începe în secolul al XVIII-lea, mai exact la 30 aprilie 1752. Opt copii, cu vârste între 12 și 16 ani, mergeau la pregătirea pentru prima sfântă Împărtășanie spre Parohia Villers-le-Tourneur. Pentru a ajunge, ei trebuiau să treacă prin pădure. La un moment dat, oprindu-se lângă un izvor, au zărit pe ramurile unui stejar, cam la o înălțime de trei metri, o mică statuie învăluită în lumină, reprezentând-o pe Maica Domnului, ținând pruncul pe mâna dreaptă. Statuia era așa de luminată, încât firele de iederă dimprejur păreau o minunată ghirlandă în jurul ei. Copiii au rămas uimiți, întrebându-se cum a ajuns acolo și de unde vine această statuie atât de luminată. O putere necunoscută îi face pe copii să îngenuncheze și să recite rugăciunile pe care le știau pe de rost: "Bucură-te, Marie", "Bucură-te, Regină", litaniile. Mai mult, erau copleșiți de o bucurie interioară. După câteva minute, ajungând la parohie, au povestit parohului cele văzute. Erau oarecum tulburați de cele întâmplate, dar au prezentat foarte clar cele văzute. Parohul, pus pe gânduri de cele povestite de copii, a ținut ora de catehism și apoi i-a însoțit pe aceștia spre acel loc. Copleșiți de o putere misterioasă, toți au îngenuncheat pentru rugăciune.

La insistențele copiilor, au venit și părinții lor, chiar dacă inițial erau cam neîncrezători la cele auzite. Au văzut și ei statueta. Apoi a venit tot satul să se roage Fecioarei din stejar. Imediat au început să apară o mulțime de convertiri și vindecări, iar statuii i s-a dat numele de Fecioara cea Bună sau Fecioara Ajutătoare. A rămas cunoscută vindecarea unei femei posedate, în momentul atingerii stejarului.

Parohul, văzând mulțimea și toate cele întâmplate și întrebându-se dacă este într-adevăr un miracol, a anunțat autoritățile diecezane.

Arhiepiscopul de Reims, Armand-Jules de Rohan-Guémené, l-a trimis la Neuvizy pe canonicul catedralei, iar acesta a fost imediat convins, ascultând relatările copiilor și văzând pietatea pelerinilor, urmată de miracole. În urma deciziei arhiepiscopului, statuia a fost instalată în biserica din Neuvizy, la 12 octombrie 1752. Statueta, mică de doar 10 cm, a fost așezată într-un relicvariu, deasupra statuii mari a Maicii Domnului.

În timpul Revoluției franceze, în anul 1793, biserica a fost distrusă, dar statuia a fost salvată de fierarul satului, ascunzând-o acasă la el. În anul 1818, odată cu recăpătarea libertății religioase, fierarul a prezentat-o mulțimii. Parohul, în același an, a sfințit o cruce la locul aparițiilor, în prezența lui Charles Piot, unul dintre vizionari, care avea 77 de ani.

În anul 1836 a fost autorizată procesiunea anuală pentru ziua de 1 mai. În anul 1853, cardinalul Thomas Gousset înființează Confraternitatea "Notre-Dame de Bon-Secours", în care se înscriu 25.000 de persoane. Biserica satului devenind neîncăpătoare, parohul Nicolas Valentin pune piatra fundamentală a sanctuarului la 4 mai 1865, în prezența a peste 10.000 de pelerini. Unsprezece ani mai târziu parohul avea să moară, însă biserica era aproape finalizată; apoi, abia în anul 1936, a fost consacrată de cardinalul Emmanuel Suhard, arhiepiscop de Paris.

Proiectul bisericii aparține arhitectului Jean-Baptiste Couty, și se vrea o copie, la dimensiuni mai mici, a catedralei Notre-Dame din Paris.

În anul 2002, papa Ioan Paul al II-lea a ridicat sanctuarul la rangul de bazilică.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat