Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc în Africa

Sfântul Părinte va efectua o călătorie apostolică în Mozambic, Madagascar și Mauritius între 4 și 10 septembrie, itinerarul incluzând capitalele celor trei țări: Maputo (Mozambic), Antananarivo (Madagascar) și Port Louis (Mauritius). Este cea de-a patra călătorie a papei Francisc în Africa.

Originile creștine ale Mozambicului sunt în secolele 15-16 și se datorează muncii misionare a călugărilor dominicani, iezuiți și lazariști. Actualmente, Biserica Catolică numără șase milioane de credincioși, adică 28% din populația țării, răspândiți mai ales în partea de sud. "Speranță, pace și reconciliere" este motoul călătoriei apostolice în Mozambic. Cuvintele vin cu un impact puternic asupra unei comunități creștine consolidate, dar inserate totuși într-un ambient social marcat de sărăcie, corupție și răspândirea traficului de droguri.

În această țară africană, Sfântul Părinte va avea o întâlnire interreligioasă cu tinerii, cărora le va adresa un cuvânt de încurajare. Programul apostolic include întâlnirea pontifului cu episcopii, preoții, călugării, călugărițele, laicii consacrați, seminariștii, cateheții și animatorii. De asemenea, va fi oficiată și o sfântă Liturghie pe stadionul din capitală, moment în care papa va adresa cuvinte de speranță tuturor participanților.

Vineri, 6 septembrie, papa va fi prezent în statul insular Madagascar. "Semănător de pace și speranță" este motoul celei de-a doua etape a călătoriei apostolice, în emblema călătoriei fiind reprezentate un palmier și un baobab. Un preot din acest stat, Euphrem Audrey Hasimana, spunea referitor la cuvintele motoului: "Papa este semănătorul de speranță care ne va ajuta să înfruntăm situațiile dificile ale vieții; e un semănător de pace, care ne va ajuta să construim raporturi cu ceilalți și un semănător de reconciliere care ne va ajuta să-i iertăm pe ceilalți". În istoria ei, comunitatea creștină a trăit mărturia până la martiriu a unor creștini, în contextul dobândirii independenței de după cel de-al Doilea Război Mondial. Printre problemele care marchează această țară se enumeră sărăcia, criza politică, defrișarea pădurilor și, drept consecință, seceta care aduce grave pagube agriculturii.

Suveranul pontif se va întâlni în această țară cu președintele, cu autoritățile civile și de stat. Va avea în program momente de rugăciune cu episcopii, preoții și persoanele consacrate. Din cadrul programului va face parte și vizita la mormântul fericitei Victoria Rasoamanarivo, beatificată de sfântul papă Ioan Paul al II-lea în vizita apostolică din anul 1989. Duminică, 8 septembrie, Sfântul Părinte va celebra o sfântă Liturghie în capitala acestei țări și va rosti și omilia. El va adresa cuvinte de speranță și îmbărbătare în trăirea credinței.

Luni, 9 septembrie, va începe ultima etapă a călătoriei apostolice a papei Francisc - statul Mauritius - motoul fiind "Pelerin al păcii". El va fi prezent în capitala acestei țări, Port Louis, și va prezida celebrarea sfintei Liturghii, care va constitui momentul central al vizitei, se va întâlni cu creștinii catolici pentru a le vorbi despre valorile creștine, despre egalitatea în demnitate. Ca unul venit de departe și, în același timp, ca unul de-al lor...

* * *

Mozambic
Populație: 29 milioane
Creștini: 56,1 %
Catolici: 28 %
Musulmani: 17 %
Alte religii: 7,3 %

Madagascar
Populație: 25 milioane
Religii indigene: 52 %
Creștini: 41 %
Catolici: 25%
Musulmani: 7 %

Mauritius
Populația: 1.265.000
Creștini: 32,7 %
Catolici: 26,3%
Islamiști: 17,3 %
Hinduiști: 48 %

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat