Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cacica: Sărbătoarea credinței

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului a prilejuit prezența a peste 3.500 de pelerini din țară și din străinătate la sanctuarul național de la Cacica, în zilele de 14 și 15 august. Aceștia au răspuns îndemnului adresat de PS Iosif Păuleț: "Rugați-vă pentru întreaga sfântă Biserică, pentru Sfântul Părinte papa Francisc; rugați-vă în mod special pentru Dieceza noastră de Iași ca să înflorească, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea noastră, a tuturor". Noul episcop al Diecezei de Iași a participat pentru prima dată în calitate de păstor al comunității catolice din Moldova. Printre pelerini au fost PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, și PS János Székely, episcop de Szobathelyi (Ungaria). Predicile din cadrul celebrărilor au fost ținute de pr. Virgil Blaj, OFMConv., profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Cântările au fost intonate de corurile reunite din Bucovina.

Un moment deosebit a fost sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului, miercuri, 14 august, de la ora 12.00, deoarece a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, pentru prima dată ca episcop de Iași, care i-a îndemnat călduros pe pelerini s-o cinstească pe sfânta Fecioară Maria și să implore mijlocirea ei puternică.

În jurul orei 12.30, mai mulți tineri și persoane consacrate au pornit spre sanctuarul Maicii Domnului în tradiționalul pelerinaj al tinerilor la Cacica. Au parcurs distanța de aproximativ 5 km recitând rugăciunea Rozariului și înălțând cântări de preamărire. Ajunși la sanctuar, au fost întâmpinați de PS Iosif Păuleț, care i-a felicitat pe tineri pentru curajul de a fi înfruntat soarele dogoritor ca să ofere o mărturie de credință și le-a împărțit binecuvântarea.

La ora 18.00, a fost celebrată sfânta Liturghie animată de tineri, seminariști și persoane consacrate. Celebrarea a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, împreună cu PS Iosif Păuleț și zeci de preoți pelerini prezenți la Cacica. La predică, nunțiul apostolic și-a exprimat bucuria de a celebra sfânta Euharistie alături de toți cei prezenți, purtând salutul papei. Îndemnul său a fost puternic: "Amintiți-vă că purtați în inimile voastre legea lui Dumnezeu. Amintiți-vă că Maria ne încurajează întotdeauna să ne întoarcem la legământul cu Domnul, încălcat de infidelitate sau păcat. Este ușor pentru noi să ajungem la Dumnezeu prin Maria".

În ciuda vântului destul de puternic, privegherea mariană de la ora 22.00 a ținut aprinsă în inimile pelerinilor dorința de rugăciune. Lumânările aprinse, cântările în cinstea sfintei Fecioare Maria, recitarea Rozariului și procesiunea au învăluit sanctuarul de strălucire.

Sfânta Liturghie solemnă a hramului, joi, 15 august, a adunat în jurul altarului episcopi, zeci de preoți și mii de pelerini. Părintele predicator i-a ajutat pe pelerini să înțeleagă semnificația sărbătorii și să imite modelul sfintei Fecioare Maria. Spre finalul celebrării, icoana Maicii Domnului de la Cacica, icoana în fața căreia papa Francisc, la 1 iunie, rostea rugăciunea de consacrare a tinerilor și a familiilor la sfânta Fecioară, a fost purtată în procesiune în jurul sanctuarului, ocazie cu care au fost binecuvântate obiectele religioase și florile purtate de pelerini.

Toți cei prezenți la această sărbătoare deosebită au avut ocazia de a crește în credință și de a învăța încă o dată de la sfânta Fecioară Maria să-i spună da lui Dumnezeu în orice situație din viața lor.

Raluca Cocuț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat