Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* M. Dura (Iași). "În anul 2018 am depus la Judecătoria Iași o acțiune de partaj, iar instanța a stabilit să achit o taxă de timbru foarte mare. Există posibilitatea să fiu scutită de această plată?"

Potrivit art. 42 din OUG nr. 80/2013, persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări la plata taxelor judiciare de timbru, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de OUG nr. 51/2008:

- beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în totalitate de către stat;

- dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50 %;

- ajutorul public judiciar se poate acorda și în alte situații, proporțional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiție, inclusiv din cauza diferențelor de cost al vieții dintre statul membru în care acesta își are domiciliul sau reședința obișnuită și cel din România.

La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizații, onorarii, rente, chirii, profit din activități comerciale sau dintr-o activitate independentă și altele asemenea, precum și sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile și obligațiile de întreținere.

Ajutorul public judiciar se poate acorda pentru următoarele situații:

a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiție sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistență prin avocat;

b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviințarea instanței sau a autorității cu atribuții jurisdicționale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;

c) plata onorariului executorului judecătoresc;

d) scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

* Ion Cozma (Pașcani). "În anul 2017 a murit tatăl meu, iar succesiunea nu a fost dezbătută după acesta din cauza taxelor notariale foarte mari. În cât timp poate fi dezbătută succesiunea?"

Succesiunea poate fi dezbătută oricând, dar acceptarea succesiunii trebuie făcută în termenul legal de acceptare a succesiunii. Potrivit art. 1103 din Codul civil, dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moștenirii, iar conform art. 1108 Cod civil, acceptarea poate fi expresă sau tacită. Acceptarea este expresă când succesibilul își însușește explicit titlul sau calitatea de moștenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată, iar acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moștenitor.

Sunt acte de acceptare tacită:

- înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moștenirii;

- renunțarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moștenitori determinați;

- renunțarea la moștenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comoștenitorilor sau a moștenitorilor subsecvenți;

- actele de dispoziție, administrare definitivă sau folosință a unor bunuri de moștenire.

În cazul în care nu se fac acte de acceptare expresă sau tacită a succesiunii în termenul de acceptare a succesiunii de un an, orice parte interesată poate invoca excepția prescripției dreptului de opțiune succesorală și înlăturarea de la moștenire a persoanei ce nu a acceptat moștenirea în termenul procedural.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat