Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Jubileu
Legat de Sfânta Casă de la Nazaret, papa Benedict al XV-lea, în anul 1920, a proclamat-o pe Fecioara Maria de la Loreto "patroana cerească a călătorilor cu avionul". La 100 de ani de la acest eveniment, papa Francisc a proclamat un jubileu special în perioada 8 decembrie 2019 - 10 decembrie 2020, cu ritul deschiderii porții sfinte a sanctuarului de la Loreto. Se va putea obține indulgența plenară a anului jubiliar.

Director al Sălii de Presă
Sfântul Părinte l-a numit director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun pe Matteo Bruni, cu începere din 22 iulie. Născut la 23 noiembrie 1978 la Winchester (Marea Britanie), a studiat limbi și literaturi străine moderne și contemporane la Universitatea "La Sapienza", din Roma. Din luna iulie 2009, lucrează la Sala de Presă a Sfântului Scaun. De mult timp este activ - în mediul bisericesc - în proiecte de cooperare umanitară și în programe de sprijin pentru vârstnici. Este căsătorit și are o fiică. În afară de limba italiană cunoaște limbile engleză, spaniolă și franceză.

Vocație și cale
"Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie" este tema aleasă de Sfântul Părinte pentru următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor care se va desfășura la Roma în perioada 23-27 iunie 2021. La a cincea aniversare a exortației apostolice Amoris laetitia și la trei ani de la promulgarea documentului Gaudete et exsultate, întâlnirea vrea să evidențieze iubirea familială ca vocație și cale de sfințenie, pentru a înțelege și a împărtăși sensul profund și mântuitor al relațiilor familiale în viața zilnică. În acest scop, întâlnirea își propune să recitească Amoris laetitia în lumina chemării la sfințenie din Gaudete et exsultate.

Paroh în Kenya
Pr. Aurelian Herciu din Arhidieceza de București este paroh al parohiei nou-înființate din Hurri Hills, în Kenya. Noul paroh a fost instalat în funcție duminică, 16 iunie, de Mons. Peter Kihara, episcop al Diecezei de Marsabit (Kenya), în cadrul unei ceremonii solemne la care au luat parte și doi preoți români misionari care slujesc în aceeași dieceză, pr. Cezar Chelaru-Dămoc și pr. Claudiu Iștoc. Comunitatea din Hurri Hills, care până acum a fost filială a Parohiei din Maikona, a devenit a 16-a parohie a Diecezei de Marsabit, cu șase filiale și circa 700 de credincioși.

"Hebdomada papae"
Radio Vatican a început să transmită, sâmbătă, 8 iunie, un radiojurnal în limba latină, săptămânal, intitulat "Hebdomada papae: notitiae vaticanae latine redditae" ("Săptămâna papei: știri în limba latină despre Vatican"), iar prima ediție a început cu știrea despre călătoria apostolică a papei Francisc în România. Cu o durată de cinci minute, săptămânalul radiofonic în limba latină cuprinde cele mai relevante știri din perioada precedentă zilei de joi a fiecărei săptămâni. Cea de-a treizecea călătorie apostolică a papei Francisc a fost descrisă drept o vizită "densă și angajantă". Radiojurnalul este difuzat sâmbăta, la ora Romei 12.32, fiind reluat a doua zi la ora 17.30. Textele și înregistrarea audio sunt disponibile online după încheierea transmisiunii.

Teme ZMT
La finalul Forumului Internațional al Tinerilor, sâmbătă, 22 iunie, papa Francisc a anunțat tema pentru Ziua Mondială a Tineretului din 2022, din Lisabona: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39). "Pentru cei doi ani precedenți vă invit să meditați asupra textelor: «Tinere, îți zic, scoală-te!» (cf. Lc 7,14 și Christus vivit, 20) și «Ridică-te! Te constitui martor al lucrurilor pe care le-ai văzut!» (cf. Fap 26,16)", a mai spus pontiful.

Maestru
Pentru prima oară în istoria Ordinului Dominican, în frunte a fost ales un asiatic. Pr. Gerard Francisco Timoner al III-lea, filipinez, a fost ales maestru al Ordinului Predicatorilor, cunoscut și ca Ordinul Dominican, în capitulul general desfășurat în Bien Hoa, Vietnam. Preotul filipinez în vârstă de 51 de ani este al 87-lea succesor al sfântului Dominic de Guzman, spaniolul care a fondat ordinul în anul 1215. Va deține această funcție timp de 9 ani. Pr. Timoner s-a născut la 26 ianuarie 1968 și este preot din anul 1995. În anul 2014, papa Francisc l-a numit membru al Comisiei Teologice Internaționale, un organism format din 30 de persoane ce examinează probleme ce țin de doctrină.

Preoți în Moldova
În Dieceza de Chișinău activează doi preoți noi, pr. Gabriel Cochiorca, originar din Dieceza de Iași, hirotonit la 23 iunie în catedrala din Chișinău, încardinat în Dieceza de Chișinău, și pr. Massimiliano Mazzotta, originar din Dieceza de Lecce (Italia), misionar fidei donum, în vârstă de 50 de ani, cu experiență în domeniul informatic. În Dieceza de Chișinău activează 23 de preoți care provin din diferite țări, precum România, Polonia, Italia, Ucraina și India, alături de patru preoți originari din Republica Moldova.

Comemorare Durcovici
La Liturghia prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, în biserica din Popești-Leordeni, la 26 iunie, s-a marcat împlinirea a 70 de ani de la arestarea fericitului episcop martir Anton Durcovici, ridicat de Securitate în timp ce mergea pentru conferirea sfântului Mir în această localitate. La predică, ÎPS Robu a punctat câteva date biografice ale fericitului Anton Durcovici, menționând activitatea pastorală și didactică bogată în Arhidieceza de București, precum și slujirea episcopală desfășurată ca păstor al Diecezei de Iași. Au fost subliniate două trăsături fundamentale ale vieții spirituale ale acestui martir: pietatea mariană și dragostea față de Euharistie.

Superioară
În cadrul celui de-al XVIII-lea Capitul General al Institutului Campostrini, "Micile Surori ale Carității Mariei Îndurerate" (sau Surorile Campostrini, cum mai sunt cunoscute), desfășurat la Verona (Italia) între 6 și 20 iulie, o soră din România a fost aleasă superioară generală: sr. Anișoara Șandru, la 14 iulie. În aceeași zi au fost alese: sr. M. Fernanda Verze - consilieră și vicară generală; sr. Loredana Iacob, sr. Florentina Eva și sr. Livia Ioja - consiliere; sr. Carmen Dumitru - secretară generală; sr. Florentina Eva - econoamă generală. În Dieceza de Iași, sunt comunități la Tămășeni (care gestionează Centrul Rezidențial de tip familial "Buna-Vestire") și la Gherăești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat