Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc către tineri: Faceți-vă auziți!

În ziua de 30 noiembrie 2017, papa Francisc se afla în Myanmar. Și în această țară a dorit să îi întâlnească pe tineri și să le insufle speranță, în modul său caracteristic. Într-o țară cu numeroase dificultăți, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe tineri să devină făuritorii unei lumi noi, să fie persoane autentice, să împărtășească mereu cu Cristos tot ceea ce au în inimă și să îl urmeze fără șovăire.

La sfânta Liturghie cu tinerii, papa Francisc le-a reamintit acestora valoarea pe care o au și bogăția vieții lor: "Da, sunt frumoși pașii voștri și este frumos și încurajator să vă văd, pentru că ne aduceți «o veste bună», vestea bună a tinereții voastre, a credinței voastre și a entuziasmului vostru. Desigur, voi sunteți o veste bună, pentru că sunteți semne concrete ale Bisericii în Isus Cristos, care ne aduce nouă o bucurie și o speranță care nu vor avea niciodată sfârșit". Într-un context în care, fără îndoială, nu lipsesc privirile pesimiste și descurajatoare asupra tinerilor, Sfântul Părinte nu a ezitat să arate că ei alimentează speranța unui popor și a Bisericii.

Atunci, papa Francisc a reluat un îndemn pe care îl pronunțase deja cu doi ani în urmă la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro. Este vorba de o încurajare care, la prima vedere, pare să fie mai puțin educativă și, tocmai de aceea, surprinde faptul că vine din gura papei Francisc. Însă mesajul pe care dorește să îl transmită este cât se poate de educativ, deoarece îi îndeamnă pe tineri să nu se lase contaminați de apatie și de resemnare, ci să își facă părerea cunoscută și să o susțină cu încredere. "Nu vă fie frică să faceți dezordine - spunea Sfântul Părinte -, să puneți întrebări care să-i facă pe oameni să gândească. Și nu vă fie frică dacă uneori veți percepe că sunteți puțini și împrăștiați. Evanghelia crește mereu din rădăcini mici". Fără îndoială, papa nu se referă la o dezordine care înseamnă răzvrătire, care nu ține cont de ceea ce este bun și drept. Este vorba de a nu sta liniștit și nepăsător în fața nedreptăților, de a nu tolera ceea ce distruge viața oamenilor, de a nu încuviința răul care se poate propaga atât de ușor. De aceea papa insistă ca tinerii să își facă simțită prezența: "Pentru aceasta, faceți-vă auziți! Aș vrea să vă cer să strigați, dar nu cu glasul, nu, aș vrea ca să strigați cu viața, cu inima, așa încât să fiți semne de speranță pentru cel care este descurajat, o mână întinsă pentru cel care este bolnav, un zâmbet primitor pentru cel care este străin, un sprijin grijuliu pentru cel care este singur". Acesta este modul cel mai potrivit în care un tânăr se poate face auzit: să manifeste dorința de bine și să răspândească binele în numele lui Dumnezeu. Este strigătul binelui care triumfă și care transformă vieți chiar și în acele contexte care par să fie dominate de întuneric și de frica de a rosti ceea ce vine din inimă.

Tinerii care se fac auziți sunt tinerii care știu că, înainte de a avea pretenția să fie ascultați, au misiunea să fie o "veste bună", să poarte lumina cuvântului care zidește și care face ca tot ceea ce vine din inimă să ajungă la o altă inimă.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat