Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Micul conte

Istorioară morală de Christofor V. Schmid

Traducere de Bronislav Falewski

Bătrânul Menrad îi zise că această mare lumină se numește soare și că el trăiește deja de multe mii de ori mai mult decât micul Enric, că el umblă totdeauna așa și arde întruna, fără a avea nevoie de o picătură de ulei măcar.

- Aceasta nu pricep eu, zise Enric. Dar ce flori minunate ai tu aici!, începu el din nou, ridicându-se și alergând la niște răzoare, care fiecare se asemăna câte unui coș plin cu flori. Ce frumos sunt ele pictate cu roșu, galben și albastru! Și ce frumos sunt tăiate nenumăratele frunzulițe, una la fel cu alta, și ce gingașe sunt! Și din ce oare sunt făcute aceste frunzulițe? Hârtie nu este, și nici mătasea nu se poate compara cu ele. Spune, tu ai făcut toate aceste floricele? Oh! atunci trebuie să fi lucrat foarte mult la ele! La unele se observă niște vine foarte subțiri și fine. Pentru așa ceva ai nevoie de un foarfece foarte fin și niște ochi nespus de ageri. Și eu am făcut câteva floricele, dar așa de frumoase nu știu să le fac.

Menrad îi zise că niciun om nu este în stare să facă asemenea flori și că toate ies de la sine din pământ. Dar Enric nu voia să creadă una ca aceasta.

- Așa ceva nici nu se poate, zise el, mai degrabă aș crede că tu le-ai făcut.

Sihastrul luă o capsulă cu semințe de mac, vărsă în palmă semințele cele mititele și rotunde și îi zise că în fiecare bob din acestea se găsesc o mulțime de flori de acelea roșii, dacă sămânța se pune în pământ; și tot astfel și celelalte flori cresc tot din asemenea semințe. Băiatul privi la sihastru, căutând să ghicească dacă vorbește serios, și zise:

- Cum adică, dintr-un bob atât de mic să iasă o floare atât de mare?! Păi atunci un bob ca acesta ar trebui să fie făcut cu mult mai multă măiestrie, chiar decât un ceasornic de aur.

- Așa și este, zise Menrad.

- Dar cine a făcut această sămânță?, întrebă băiatul. Mi se pare că ar fi mult mai ușor să faci toate aceste flori, decât o singură sămânță de felul acesta!

Din nou privea la flori și trecea de la un răzor la celălalt și nu se mai putea sătura de vederea lor. Dar în acest timp soarele ardea deja destul de tare.

- Ce căldură mare dă această lampă! strigă el. Este așa de departe și totuși răspândește o căldură atât de mare! Este o lumină minunată!

Menrad conduse pe băiat iar sub măr, care umbrea acuma frumos banca și masa.

- Aici este foarte răcoros și plăcut, zise el ridicându-și ochii spre pom. Pomul este precum o umbrelă frumoasă, care ne apără nu numai contra luminii prea mari, ci și contra căldurii. Cât este el de mare și câte frunze poartă! Trunchiul, cum văd eu, este făcut din lemn. Dar acum nu prea aș mai crede că tu ai fi putut face aceste nenumărate frunze. O asemenea muncă ar fi fost totuși prea mare!

8. Plante și arbori

Între timp sihastrul intră în coliba sa și prepară un mic prânz. Aduse mai întâi lapte și pâine, apoi pentru băiat unt și miere, în fine, un coșuleț drăguț cu cele mai frumoase mere; pentru sine însă rădăcini și buruieni, un pepene mare de culoare galbenă aurie și puțin vin roșu într-o sticlă. Enric luă cu mare poftă și zise bătrânului:

- Dar de unde iei tu toate aceste bunătăți? Mergi și tu la pradă câteodată?

Sihastrul Menrad îi istorisi în timpul prânzului cât de minunat cresc toate.

- Iată - zise el apucând un măr, începând să-l taie și să-l curețe de coajă pentru băiat -, aceste mere din coșuleț le am toate de la acest pom. Din rămurelele cele subțiri ies din când în când coșuri pline cu asemenea mere frumoase.

- Dar e și adevărat acest lucru?, zise Enric, uitându-se foarte neîncrezător la Menrad.

Sihastrul luă pe băiat în brațe, trase o creangă în jos și-i arătă băiatului merișoarele încă verzi.

- Vezi tu acuma cum ies ele din rămurele? Apoi devin din ce în ce mai mari și la urmă devin așa de mari și frumos îngălbenite și rumenite, ca acestea din coșuleț. Iar pomul acesta mare, zise Menrad tăind mărul, a crescut dintr-o sămânță mică, la fel ca aceasta care atârnă de cuțit. Acest pom îl cunosc încă de pe vremea când fusese o asemenea sămânță. În fiecare dintre aceste semințe se află câte un asemenea pom, ba chiar infinit de mulți pomi. Dintr-o singură sămânță am putea căpăta atâtea mere, încât lumea întreagă n-ar avea loc destul pentru a le cuprinde, iar un om care ar trăi chiar și o mie de ani n-ar fi în stare să le numere.

- Și pâinea aceasta se face din astfel din semințe, continuă Menrad, arătând băiatului câteva boabe de grâu, pe care le aduse din coliba sa. Este același lucru ca și cu semințele de măr sau cele de flori. Dintr-un singur bob de grâu am putea scoate mii de pâini de acestea cum le vezi aici pe masă.

Sihastrul îi istorisi aceasta pe larg și arătă acuma spre niște lanuri de grâu, unde înainte nu erau decât bulgări de pământ. Enric alergă iute într-acolo și, spre marea lui bucurie, găsi în fiecare spic boabe mici.

- Și la fel, termină Menrad, e cazul la toate plantele verzi pe care le vezi în jurul tău. Toate: iarba de sub picioarele noastre, trandafirii cei înfloriți de acolo, nenumăratele spice de grâu și vița care acoperă acolo coliba și dealul deasupra colibei, stejarii și brazii uriași de pe munte precum și mușchiul cel mărunt de pe trunchiul mărului, toate s-au născut și au înverzit dintr-un mic grăunte sau cel puțin ar fi putut să fie scos dintr-însul.

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat