Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Familia, cărare între generații

Eram deja de câteva ore acolo și trecusem inclusiv prin ploaia torențială când, deodată, pe ecranele amplasate în fața Palatului Culturii din Iași s-a anunțat evenimentul: "Papa Francisc a sosit la Iași!" A urmat tot ceea ce era în protocol: sosirea la catedrală, întâlnirea cu bolnavii și cu bătrânii, aducerea icoanei Maicii Domnului de la Cacica pe scena pregătită pentru ea și, evident, sosirea papei prin mulțime la locul prevăzut. Au urmat discursuri, cântece, mărturii, aplauze, totul într-un entuziasm pe care cei prezenți nu-l vor uita curând.

La un moment dat vorbește papa. Printre altele, folosindu-se de o experiență a călugărului Ilie Galaction, spune: "Pentru a merge împreună acolo unde ești, să nu uiți de ceea ce ai învățat în familie. Nu uita rădăcinile tale. Acest lucru mi-a amintit de profeția unui sfânt eremit al acestor ținuturi. Într-o zi, călugărul Galaction Ilie de la mănăstirea Sihăstria, mergând cu oile la munte, s-a întâlnit cu un eremit sfânt pe care-l cunoștea și îl întrebă: «Spune-mi, părinte, când va fi sfârșitul lumii?» Și venerabilul eremit, suspinând din inima sa, spuse: «Părinte Galaction, știi când va fi sfârșitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin! Adică, atunci când nu va mai fi dragoste și înțelegere creștinească între frați, între rude, între creștini și între popoare! Atunci când nu se vor mai iubi oamenii deloc, cu adevărat va fi sfârșitul lumii. Căci fără iubire și fără Dumnezeu nu pot să mai trăiască oamenii pe pământ!». Viața începe să se stingă și să putrezească, inima noastră încetează să mai bată și se usucă, bătrânii nu vor mai visa și tinerii nu vor mai profetiza când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin... căci fără iubire și fără Dumnezeu omul nu mai poate trăi pe pământ".

Am urmărit discursul cu mare interes și vreau să vă mărturisesc că la un moment dat mi-au dat lacrimile. Acea "cărare de la vecin la vecin" parcă a fost semnalată pentru mine. Sfârșitul lumii va veni când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin! Nu eram departe de răspunsul eremitului sfânt!

Cu ceva ani în urmă păsările vecinului intrau în grădină la mine. L-am rugat de mai multe ori să le închidă, dar nu a făcut nimic. Atunci, inspirat dintr-o poveste pe care am auzit-o la televizor, am pus otravă și i-am omorât toate păsările. Între mine și el se afla de când mă știam o cărare pe care mergeam unii la alții. Chiar și copiii se simțeau acasă, fie ai mei la el, fie ai lui la mine. De atunci, pentru că nu ne-am mai vizitat și nici vorbit, pe acea cărare au crescut buruienile. La un moment dat nici nu se mai cunoștea că pe acolo fusese o cărare. Mai mult, într-una din zile i-a ars o căpiță de fân. M-am asigurat că incendiul nu ajunge la mine și atât. Nu l-am ajutat la stingerea lui și nici pe soție și pe copii nu i-am lăsat să participe.

Nu era drept din partea mea. Eu îi otrăvisem păsările și acum tot eu o făceam pe supăratul!

La Iași, pot să spun fără ezitare că papa Francisc mi-a vorbit mie, m-a conștientizat, m-a mustrat, mi-a dat termen să repar ceea ce stricasem și aceasta pentru ca să întârzii cât mai mult "sfârșitul lumii". Și ca lucrurile să nu rămână așa, imediat după întoarcerea acasă, cu umilință, m-am dus și i-am cerut iertare vecinului, asigurându-l că poate conta pe mine de aici înainte, indiferent de ceea ce se întâmplă.

Și acum, văd că și la Faraoani, pentru Întâlnirea Diecezană a Familiilor, s-a ales aceeași temă. Ceva trebuia să fac și am făcut! (Dumitru)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat