Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințirea bisericii din Dancu

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii cu hramul "Regina Sfântului Rozariu", din localitatea Dancu, județul Iași, au avut loc duminică, 7 iulie, în cadrul sfintei Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel. Au participat 25 de preoți și mulți credincioși din Dancu și din parohiile apropiate, astfel că, după aproximativ nouă ani dedicați construirii bisericii, comunitatea catolică din Dancu, înființată în anul 2007, a trăit - așa cum s-a exprimat pr. paroh Iulian Tancău - "un vis împlinit: sfințirea bisericii". Cântarea la acest eveniment a fost susținută de corul mare al catedralei catolice din Iași, dirijat de pr. Ciprian Antălucă.

În cuvântul său de prezentare, pr. Iulian Tancău a ținut să mulțumească în mod deosebit episcopilor, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, pentru toată grija din această perioadă de construire a bisericii. De asemenea, o mulțumire s-a îndreptat și spre organizațiile bisericești de ajutor din Germania și Austria: Kirche in Not și Renovabis.

Omilia a fost rostită de pr. Lucian Păuleț, profesor la Seminarul din Iași, care a prezentat semnificația triplă a bisericii: loc de întâlnire cu Dumnezeu; loc de întâlnire a oamenilor și de împărtășire a valorilor credinței și moralei creștine; locul din care credincioșii, hrăniți cu sacramente și cu evanghelia lui Cristos, merg în lume pentru a-l purta pe Isus oamenilor din societate.

În masa altarului au fost introduse relicvele sfinților: Anton de Padova, Maximilian Maria Kolbe, Pius de Pietrelcina, Ioan Paul al II-lea, dar și ale fericiților: Ieremia, Anton Durcovici și Veronica Antal.

Arhitectura noii biserici este conformă cu stilul neogotic, executată după planurile arhitectului Gheorghe Hereș, lucrare dusă la desăvârșire împreună cu constructorul executant, inginerul Ioan Andrici. Biserica are 22 metri lungime, 11 metri lățime și 22 metri înălțime. Realizate de pr. Eugen Robu, cele șase vitralii și un mozaic în altarul din marmură îi înfrumusețează interiorul: două în față, reprezentând mâinile Tatălui ceresc care binecuvântează, și unul care îl reprezintă pe Duhul Sfânt plutind deasupra tabernacolului. În spatele bisericii, un alt vitraliu redă Sfânta Familie, iar de o parte și de cealaltă a acestuia sunt reprezentați doi îngeri.

La masa de altar, văzută din față, se vede în mozaic un pelican, simbol al sacrificiului lui Isus Cristos care și-a dat sângele ca hrană și mântuire pentru sufletele noastre. Biserica are zece arcade îmbrăcate în lemn. Calea crucii este tot din lemn, iar în partea de sus a altarului este așezată o cruce mare, cu un corpus adus de la Barați. Băncile au fost primite prin intermediul Caritas Iași, iar ulterior au fost recondiționate pentru spațiul bisericii.

PS Petru Gherghel a ținut să-și exprime recunoștința față de pr. Iulian pentru munca pastorală și grija de a duce la bun sfârșit lucrările de construire, acordându-i crucea comemorativă "Fericitul Anton Durcovici". "Îi mulțumim lui Dumnezeu. Mulțumim și pr. Iulian pentru tot ce a realizat în acești ani, interval în care a fost și bolnav", a spus PS Petru Gherghel, felicitându-i pe toți pentru munca depusă.

Pr. Cristian Diac

* * *

Parohia Dancu a fost înființată prin decret episcopal la 1 mai 2007, prin desprinderea de Parohia Tomești. Primul paroh a fost pr. Bogdan Herciu. Începând cu 1 septembrie 2009, parohul comunității este pr. Iulian Tancău. Parohia este alcătuită din 95 de familii, cu 203 persoane.

La început, în anul 1999, a fost improvizată o capelă. Măcinată de intemperii, fără fundație, fără izolație și deteriorată, capela nu mai oferea condițiile necesare unui act de cult decent și sigur. La 13 septembrie 2011, pr. Iulian Tancău a început construirea noii biserici, care are același hram ca fosta capelă din lemn: "Regina Sfântului Rozariu".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat