Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Un nou episcop pentru Dieceza de Iași: Mons. Iosif Păuleț

Sfântul Părinte papa Francisc, în ziua de 6 iulie, l-a numit episcop romano-catolic de Iași pe Mons. Iosif Păuleț, până acum decan al Decanatului de Bucovina și paroh la Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava.

Totodată, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a episcopului Petru Gherghel, care conduce Dieceza de Iași din anul 1978 și a ajuns în anul 2015 la limita de 75 de ani indicată de dreptul bisericesc. Încă din luna ianuarie a anului 2015, episcopul Petru Gherghel a înaintat o scrisoare Sfântului Părinte prin care își prezenta disponibilitatea pentru a fi eliberat din oficiul de episcop al Diecezei de Iași, așa cum este stabilit în canonul 401, alineatul 1 al Codului de drept canonic. Din voința Sfântului Părinte papa Francisc, Excelența Sa Mons. Petru Gherghel continuă să conducă Dieceza de Iași ca administrator apostolic până ce noul episcop își va începe misiunea. În momentul în care noul episcop va fi consacrat și va lua în posesie canonică Dieceza de Iași, PS Petru Gherghel va deveni episcop emerit al Diecezei de Iași.

La publicarea numirii Monseniorului Iosif Păuleț, Excelența Sa Petru Gherghel - mulțumind pentru susținerea simțită din partea lui Dumnezeu și a întregului popor în cei 41 de ani ai mandatului de păstor al Diecezei de Iași - l-a felicitat pe noul episcop numit, asigurându-l de rugăciunea și de susținerea sa în această misiune, îndemnându-i pe preoți, persoane consacrate și întregul popor credincios să îi fie alături noului episcop, "ca astfel să rămânem o turmă și un păstor spre împlinirea chemării noastre de creștini".

Consacrarea episcopală a Mons. Iosif Păuleț și luarea în posesie canonică a Diecezei de Iași vor avea loc la 6 august, în sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului, începând cu ora 10.30, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Celebrantul principal al sfintei Liturghii solemne și consacratorul principal va fi PS Petru Gherghel, episcop, administrator apostolic de Iași. Co-consacratori vor fi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

La acest eveniment deosebit va participa și Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, alți episcopi, oficialități, preoți, persoane consacrate și credincioși laici.

Mons. Păuleț va fi al șaptelea episcop al Diecezei de Iași, înființată canonic în anul 1884, al cărei prim episcop titular a fost Mons. Nicolae Iosif Camilli.

Până la începerea misiunii în Dieceza de Iași a noului episcop, în toate comunitățile se rostesc rugăciuni pentru el, fiind introduse intenții la rugăciunea credincioșilor de la sfânta Liturghie, la rugăciunea Breviarului, dar și în alte ocazii de rugăciune. Începând cu ziua de 28 iulie se celebrează o novenă de rugăciuni la Duhul Sfânt ca pregătire spirituală pentru evenimentul istoric pentru Biserica locală de Iași, dar și pentru noul episcop. La finalul novenei, în seara zilei de 5 august, în catedrala din Iași va avea loc o priveghere de rugăciune pentru noul episcop al Diecezei de Iași. În timpul novenei, în zilele liturgice fără o comemorare obligatorie, este recomandată celebrarea sfintei Liturghii optând pentru rugăciunile din Liturghierul roman prezente la "Liturghia pentru Biserica locală" și la "Liturghie pentru alegerea unui episcop".

Mulțumiri Domnului pentru darul făcut Diecezei de Iași prin episcopul Petru Gherghel, care a păstorit-o timp de 41 de ani, și îi cerem totodată să-l însoțească pe noul episcop cu toate harurile pentru a călăuzi cât mai bine Dieceza de Iași!

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat