Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Pericolele sezonului cald: căpușele

În sezonul cald multă lume preferă să se delecteze în aer liber, în natură: drumeții, picnicuri, simple plimbări prin parcuri, sau poate unii optează chiar pentru camping. Unul dintre pericolele la care ne expunem în astfel de situații este reprezentat de căpușe, o specie de paraziți externi, de dimensiuni milimetrice, care se hrănesc cu sânge (în general de la păsări și mamifere, dar și omul poate deveni victimă). Sezonul în care "activează" începe spre mijlocul primăverii (aprilie) și ține până la începutul toamnei (septembrie), căpușele preferând zonele împădurite, zonele cu arbuști sau cu iarbă înaltă, unde există umiditate.

Căpușele în sine, dacă nu sunt infectate, nu sunt periculoase. Însă multe dintre ele pot fi purtătoare de diferiți agenți care produc boli. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni transmise de căpușe este boala Lyme sau borelioza, determinată de o bacterie. Căpușa preia această bacterie de la animalele infectate odată cu sângele, în cursul unei mușcături. La următoarea mușcătură, căpușa va transfera bacteria în sângele noii victime, care poate fi omul.

Căpușele sunt periculoase în principal prin dimensiunea lor mică și prin faptul că preferă umiditatea și pielea subțire, astfel că vor selecta locurile ascunse de pe corpul nostru (axile, ureche, genunchi posterior, talie) și nu vor fi vizibile de la început. Dacă nu este îndepărtată imediat, căpușa va continua să se hrănească și mai mult cu sânge, odată cu trecerea orelor crescând riscul de infectare.

După ce ajunge în contact cu pielea, căpușa se folosește de dinți pentru a tăia pielea, apoi inserează sub piele tubul cu care se hrănește. Unele tuburi pot fi prevăzute cu ghimpi, care vor menține un contact foarte strâns între căpușă și corp, fiind greu de îndepărtat. Saliva unor specii de căpușe poate avea efecte anestezice, astfel că persoana nu va simți prezența parazitului pe corp. Bacteria care determină boala Lyme se poate transmite și prin contactul dintre saliva căpușei și sângele omului.

Câteva măsuri de prevenție utile atunci când suntem în zone unde există risc de a fi mușcați de căpușe: purtarea hainelor lungi, pantalonii prinși în șosete, spray-uri de corp antiinsecte (dacă se folosește și loțiune pentru protecție solară, spray-ul se aplică după loțiune, la circa 20 de minute), mers pe mijlocul aleilor/potecilor. Dacă vreți să vă așezați pe iarbă, folosiți o prelată. Corpul trebuie verificat periodic, iar după sosirea acasă este necesară verificarea tuturor zonelor, cu atenție sporită pentru zonele "ascunse" (subraț, ureche, ombilic, în spatele genunchilor etc.). Cei care lucrează în zone cu risc (ex.: pădurari, militari) ar trebui să trateze hainele și echipamentele cu insecticide specifice.

Dacă totuși o căpușă v-a mușcat, aceștia sunt pașii corecți pentru îndepărtare, care trebuie să se realizeze cât de repede posibil: cu o pensetă cu vârfuri subțiri prindeți căpușa cât mai aproape de piele, trageți puternic și constant în sus (nu răsuciți și nu smuciți căpușa, deoarece există risc de salivație puternică și astfel de a transfera mai multe bacterii în sânge). După îndepărtarea căpușei curățați zona și mâinile cu apă și săpun sau cu dezinfectant, iar în următoarele zile fiți atenți la apariția manifestărilor (manifestările bolii Lyme pot apărea după 3-30 de zile de la mușcătură). Pe scurt, în caz de infecție, pot apărea: umflătură și roșeață locală care ulterior se extinde la alte zone din corp și simptome similare cu ale gripei: febră, frison, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și articulare - în aceste cazuri este obligatorie prezentarea la medic.

De evitat remediile populare precum lacul de unghii, vaselina, flacăra etc. pentru îndepărtarea căpușei, deoarece acestea sunt riscante și vor consuma timp prețios.

Să ne bucurăm de vară în siguranță!

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat