Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Tricentenar lasallian
Anul acesta se împlinesc 300 de ani de când sfântul Ioan de La Salle, fondatorul Congregației "Frații Școlilor Creștine" și patronul spiritual al educatorilor creștini, a trecut la cele veșnice (7 aprilie 1719, la Rouen, în Franța). În cadrul activităților organizate cu ocazia Tricentenarului lasallian și a Anului Vocațiilor lasalliene, miercuri, 15 mai, a fost celebrată în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, participând membrii Familiei lasalliene, frați, profesori și educatori din cele două centre educative din Pildești și Iași, elevi, foști elevi și părinți, membrii grupului "Signum Fidei", precum și un mare număr de credincioși din Pildești.

Cinci ani
Împlinirea a cinci ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici a fost marcată la Iași, vineri, 17 mai, printr-o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala din Iași. S-au alăturat acestei celebrări PS Aurel Percă, părintele Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare și canonizare a episcopului Anton Durcovici, și alți 27 de preoți. Înainte de sfânta Liturghie de la ora 18.30, a avut loc o adorație euharistică drept mulțumire pentru darul beatificării fericitului Anton Durcovici.

"Educație pentru diversitate"
Aproximativ 90 de educatori, învățători și profesori și-au dat întâlnire sâmbătă, 18 mai, la Traian, la a VII-a ediție a simpozionului organizat de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală din Dieceza de Iași, tema acestui an fiind "Educație pentru diversitate". A fost prezent PS Aurel Percă, responsabil cu învățământul în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, care, în deschiderea simpozionului, a punctat modul în care Biserica se implică în educație, având în Cristos pe cel mai bun educator al tuturor timpurilor.

La 30 de ani de preoție
Mons. Benone Farcaș (rector al Seminarului), pr. Cristinel Fodor (director spiritual în cadrul Seminarului) și pr. Cornel Cadar, hirotoniți în anul 1989, au sărbătorit 30 de ani de preoție, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, în capela Seminarului, sâmbătă, 8 iunie. Alături de ei au mai aniversat momentul hirotonirii preoțești pr. Emil Dumea și pr. Lucian Farcaș, profesori în cadrul Seminarului din Iași.

Zâmbete copiilor
A doua ediție a concertului caritabil "Împreună dăruim zâmbete copiilor!" a avut loc duminică, 26 mai, în catedrala din Iași, pentru atragerea de fonduri pentru organizarea unei tabere dedicată copiilor beneficiari ai Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco" din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași. Concertul a fost susținut de Corala "Universitas", dirijor fiind lect. univ. dr. pr. Gabriel Nastasă. PS Petru Gherghel a felicitat corala, soliștii și dirijorul și organizatorii acestui eveniment și a încurajat astfel de inițiative care au ca obiectiv caritatea, contribuind cu o sumă de bani.

Întâlnirea Familiilor
Cea de-a șaptea Întâlnire Diecezană a Familiilor va fi la Faraoani (Bacău), în ziua de 3 august. Tema întâlnirii, "Familia, cărare între generații", a fost inspirată din discursul papei Francisc ținut la Iași cu ocazia vizitei din ziua de 1 iunie.

Consacrare și lansare
Cu ocazia celebrării Rusaliilor și a 50 de ani de la înființarea ca parohie, comunitatea catolică din Bălțați, a cărei biserică are hramul "Coborârea Sfântului Duh", a participat, în ziua de sâmbătă, 8 iunie, la consacrarea altarului de către episcopul de Iași, PS Petru Gherghel. În urma lucrărilor de renovare coordonate de către pr. paroh Toni-Mihăiță Cântaciu, în biserica din Bălțați s-a consacrat un nou altar fix, în care s-au depus relicve ale sfinților Filip, Francisc din Assisi și Alois Orione și ale fericiților Vladimir Ghika și Anton Durcovici. La finalul Liturghiei a fost lansată cartea Bălțați, pagini din trecutul satului și al catolicilor, scrisă și prezentată de pr. Ieronim Budulai, primul paroh al comunității.

Dublă bucurie
La Liturghia prezidată de PS Aurel Percă în capela Căminului de Bătrâni "Sfântul Iosif" din Iași, sâmbătă, 22 iunie, familia guanelliană a avut două motive de bucurie: deschiderea jubileului de 25 de ani de prezență a Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" în România și înființarea în România a celei de-a treia ramuri a familiei guanelliene prin depunerea primei promisiuni personale și publice a celor 16 guanellieni cooperatori din Iași, Șcheia și Sagna, care, după patru ani de formare, și-au exprimat dorința de a face parte din Asociația Guanellienilor Cooperatori.

Frecvență nouă
Începând de miercuri, 29 mai, Radio Maria se poate asculta în zona Romanului pe frecvența de FM 87,80. Aceasta înlocuiește frecvența de AM 1485.

Curs festiv
Elevii de la Școala de Cântăreți bisericești "Sfânta Cecilia" au avut cursul festiv în ziua de 22 iunie, la Bacău, provenind din parohiile: Bârgăuani, Iugani, Corhana, Tămășeni, Roman, Pustiana, Stufu, Horgești, Răcăciuni, Florești, Buhuși, Gheorghe Doja, Cleja, Lespezi, Zăpodia, Valea Seacă, Schineni, Măgura, Trebeș și Bacău. Elevii au cântat la orgă piese clasice și cântece din colecția "Magnificat".

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna iunie, se numără: cursuri pentru logodnici la Moinești (8 iunie), Piatra Neamț (15 iunie) și Suceava (22 iunie); prezentarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Săbăoani "Sfântul Iosif Muncitorul" (2 iunie) și Piatra Neamț "Sfânta Tereza" (30 iunie); prezentarea exortației apostolice "Amoris laetitia" la Huși "Sfântul Anton" (20 iunie); "Zilele familiei" la Brusturoasa și Cuchiniș (25-29 iunie).

Pentru Fecioarele Consacrate
Pentru surorile din Ordinul Fecioarelor Consacrate se vor organiza exerciții spirituale, în perioada 6-10 august, la Centrul Social "Gaudium et Spes" din Traian. Împlinirea a 25 de ani de la înființarea acestui ordin va fi marcată prin Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, care va primi și reînnoirea voturilor surorilor jubilante și ale celorlalte surori. Meditațiile vor fi prezentate de pr. Viorel Ababei, asistent spiritual coordonator al surorilor din Ordinul Fecioarelor Consacrate. Informații suplimentare: pr. Viorel Ababei (tel. 0784/785841; prviorelababei@gmail.com) sau pr. Adrian Fărăoanu (tel. 0766/323384; gaudiumetspestraian@gmail.com).

Experiențe vocaționale
- Surorile din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" organizează la Slănic Moldova, în perioada 10-12 iulie, un campus vocațional, adresat tinerelor care doresc să cunoască și un alt mod de a trăi și a înțelege rugăciunea, slujirea și vocația. Tema este "Dă-mi o inimă care ascultă" (1Rg 3,9). Persoană de contact: sr. Ana Celmare (tel. 0744/943031).
- Tinerele care doresc să facă o experiență și o întâlnire mai profundă cu Domnul sunt invitate de surorile benedictine contemplative în lunile iulie-august pentru a cunoaște mai bine viața monastică după Regula Sfântului Benedict, "ora et labora", "roagă-te și muncește". Mănăstirea "Maica Unității" are adresa: Str. Raza Soarelui 22, com. Alexandru cel Bun (NT), 617513-Viișoara; tel. 0233/261426; e-mail: maicaunitatii@gmail.com.

Pe scurt
- 12 mai: Sfințirea capelei "Maicii Domnului a Încrederii", în cimitirul localității Traian (NT), ceremonia fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 16 mai: Conferința "Ioan Paul al II-lea, un papă care a schimbat istoria", la Roman, invitat fiind Titi Dincă, realizatorul și redactorul TVR al emisiunii "Viața spirituală"
- 23 mai: Simpozionul național "România în diplomația Vaticanului", organizat de Facultatea de Teologie la Institutul Teologic din Iași
- 2 iunie: "Popoare în sărbătoare" la Parma (Italia), printre participanți fiind și membri ai comunității românilor catolici din localitate, Liturghia fiind concelebrată de pr. Vincențiu Bejan, în capela misionarilor xaverieni
- 8 iunie: Zi de fraternitate la Târgu Neamț, pentru tineri din Barticești, Schineni, Traian (NT), Bacău și Săbăoani
- 8 iunie: Ziua Copilului în Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani, cu participarea a peste 100 de copii
- 7 iulie: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii din Dancu
- 2 august: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii din Osebiți (Parohia Luizi-Călugăra).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat