Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Citește Faptele Apostolilor!

În luna septembrie 2018, pr. Cosmin Alexandru Cimpoeșu a plecat în Coasta de Fildeș ca misionar. Întors în România pentru câteva săptămâni, a binevoit să răspundă la câteva întrebări.

- Ați ales să mergeți ca misionar în Coasta de Fildeș. Cu ce gânduri ați plecat și ce ați realizat?

Acest an a fost unul de reacomodare și recunoaștere a oamenilor, a culturii tradiționale, a obiceiurilor și a limbilor franceză și baoule. Încă mai am multe de învățat, dar mă bucur că, alături de părintele Alexandru, reușim atât de multe lucruri frumoase.

- Ce știați ca seminarist despre Coasta de Fildeș și ce ați întâlnit acum ca preot?

Când am mers ca seminarist, nu am intrat efectiv în contact cu problemele oamenilor, ci a fost mai mult o cunoaștere de suprafață. Totul era nou și mă bucuram că am ocazia de a vedea un alt mod de a fi și de a trăi credința. În schimb, acum, ca preot, mi-am dat seama că lucrurile nu erau chiar așa de simple, am luat contact cu dificultățile și suferințele oamenilor, precum și cu problemele sociale pe care le implică munca de evanghelizare.

- Ce ne puteți spune despre activitatea misionară de acolo?

Ceea ce mă impresionează cel mai mult este dorința oamenilor de a cunoaște tot mai mult în ce constă deschiderea față de Dumnezeu și multitudinea de întrebări pe care le au cu privire la Sfânta Scriptură. Impresionant este și efectul pe care-l au mărturiile personale ale creștinilor din zonă. Acestea fac să crească mult comunitățile. Participarea la programul liturgic chiar îi ajută pe toți să simtă apropierea de Dumnezeu.

- Puteți relata o întâmplare care v-a impresionat?

Îmi amintesc cu drag de o întâmplare din timpul pascal, când am fost plecat într-un sat să celebrez sfânta Liturghie. La predică le-am vorbit oamenilor despre importanța participării la sfânta Liturghie și despre momentul central al acesteia. După binecuvântarea finală, o bătrânică s-a apropiat și mi-a spus că ar vrea să afle mai multe, să o învăț. În acel moment am simțit o mare bucurie și mi-a venit în minte un fragment dintr-o scrisoare a sfântului Francisc Xaveriu, care spunea cam așa: "Omul are această sete de a cunoaște și de a ști ceea ce îl apropie mai mult de Dumnezeu".

- Ce credeți că așteaptă oamenii de la misionari?

Ceea ce este fascinant e faptul că munca de evanghelizare începe prin mărturia prezenței noastre în mijlocul lor. Deja această prezență depășește orice așteptare, pentru că munca de misionar presupune părăsirea locului natal, ceea ce nu este un lucru ușor. Simpla prezență a noastră este pentru ei o confirmare a mesajului de iubire a lui Dumnezeu față de oameni, iar la această prezență se adaugă restul activităților noastre.

- Definiți experiența de anul acesta în câteva cuvinte.

Îmi permit să folosesc expresia unui preot italian, misionar și el în Coasta de Fildeș: "Citește Faptele Apostolilor!" Totul se regăsește în această carte din Noul Testament, cu toate bucuriile, comuniunea, dar și problemele care intervin.

- Un gând adresat tuturor.

Mulțumesc tuturor! Să știți că Biserica este într-o continuă creștere datorită dv. În primul rând, mulțumesc parohiilor pentru Cutia Speranței, mulțumesc apoi tuturor binefăcătorilor și, pentru că este un fapt foarte apropiat, le mulțumesc voluntarilor de la vizita papei, care au renunțat la recompensa oferită de episcopul Aurel Percă și au donat toți banii pentru continuarea lucrărilor la Spitalul Catolic din Coasta de Fildeș. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

A consemnat pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat