Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc la Șumuleu Ciuc

În prezența a peste 100.000 de pelerini, papa Francisc a celebrat la 1 iunie sfânta Liturghie la Șumuleu Ciuc, cel mai important loc de pelerinaj catolic din Transilvania. În altarul amenajat în aer liber a fost adusă statuia Maicii Domnului făcătoare de minuni, care a fost împodobită, în semn de recunoștință, cu un trandafir de aur.

Ajuns la Șumuleu Ciuc, după o deplasare cu mașina de la Târgu Mureș, Sfântul Părinte a fost întâmpinat la locul celebrării de György Miklós Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia. În ciuda vremii nefavorabile, el a fost primit de mulțimea de oameni cu mult entuziasm, vizibil pe chipurile tuturor, mai ales ale copiilor, care se făceau martorii unui eveniment istoric. Sfânta Liturghie a început la ora 11.30. În salutul său, arhiepiscopul de Alba Iulia i-a amintit papei de vizita de acum 20 de ani a sfântului papă Ioan Paul al II-lea și de promisiunea acestuia că, dacă va mai fi o altă vizită, Transilvania va fi neapărat în program și i-a adresat o rugăminte: "Vă cerem, Sfinte Părinte, ca prin această vizită să ne ajutați să fim și mai mult angrenați în «circulația sangvină» a Bisericii Universale".

După proclamarea primei lecturi în limba română și a evangheliei în limba maghiară, Sfântul Părinte le-a spus zecilor de mii de credincioși: "Nu am venit aici la întâmplare: suntem pelerini. Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, voi veniți în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintașilor voștri și pentru a întări credința în Dumnezeu și devoțiunea față de preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie din lemn".

Dat fiind contextul etnic pluralist în care se află această regiune a țării, marcată de multe ori de tensiuni și neînțeleri din cauza diversității de limbă și de cultură, Sfântul Părinte a ținut să sublinieze în cadrul omiliei rostite în trei limbi - italiană, română și maghiară - valoarea inestimabilă a unității și a fraternității: "A peregrina înseamnă a fi conștienți că venim, ca popor, în casa noastră, un popor a cărui bogăție stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi și tradiții [...]. Ea (Maria) veghează și mijlocește nu numai în fața Fiului său, ci și în fața fiecăruia dintre noi, pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile și rănile trecutului, care alimentează diviziunea și fragmentarea. Evenimentele complexe și triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită conviețuire fraternă".

Mesajul cel mai important s-a centrat pe tema unității, în realizarea căreia Fecioara Maria are un rol foarte important. În semn de recunoștință, statuia Maicii Domnului a primit din partea Sfântului Părinte trandafirul de aur. Acesta este darul pe care un papă îl poate face unui sanctuar marian, pentru a-și arăta devoțiunea și prețuirea față de preacurata Fecioară Maria. Statuia este cea mai înaltă din lume (227 cm) și are o vechime de peste 500 de ani. A fost scoasă din sanctuar pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea o reprezintă pe Maria după descrierea Apocalipsei: "îmbrăcată în soare", cu "luna sub picioarele ei" și purtând pe cap "o coroană de douăsprezece stele".

Mulțumind tuturor pelerinilor pentru întâlnire, după o scurtă vizită la Casa Jakab Antal din Șumuleu Ciuc, Sfântul Părinte s-a îndreptat cu avionul spre Iași, la Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat