Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Un nou președinte
Ana Doboș (din Conferința Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus") a fost aleasă președinte național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România, în cadrul întâlnirii conferinței naționale care s-a desfășurat în zilele de 3 și 4 mai în localitatea Bocșa, jud. Caraș Severin.

Episod Durcovici
Fericitului Anton Durcovici, episcop martir, i-a fost dedicat episodul difuzat sâmbătă, 4 mai, pe canalul TVR2 al Televiziunii Române, în cadrul serialului "Memorialul durerii", realizat de doamna Lucia Hossu Longin. Au fost incluse mărturiile ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Petru Gherghel și dr. Dănuț Doboș. Filmările au fost făcute la București și Iași, în luna martie. Lucia Hossu Longin a mai realizat un episod dedicat ep. Anton Durcovici, care a fost difuzat de mai multe ori între anii 2014 și 2017.

Episod Dumitru Sandu Matei
Televiziunea Română a difuzat sâmbătă, 11 mai, pe canalul TVR2, un episod dedicat preotului erou Dumitru Sandu Matei în cadrul serialului "Memorialul durerii", realizat de doamna Lucia Hossu Longin. Filmul a fost realizat în colaborare cu Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei de Iași, filmările fiind făcute la Iași în luna martie. Dumitru Sandu Matei a fost arestat de Securitate în anul 1950, condamnat la moarte și executat prin împușcare la Penitenciarul Jilava, la 21 februarie 1951.

Copii misionari
Prin Liturghia prezidată de ÎPS Ioan Robu, în catedrala "Sfântul Iosif" din București, sâmbătă, 18 mai, un grup de copii din România au făcut prima adeziune la Opera Pontificală a Copilăriei Misionare (fondată în Franța, la 19 mai 1843), marcând inaugurarea acestei structuri în țara noastră. Copiii au primit o legitimație nominală de adeziune, un calendar cu intențiile de rugăciune și gesturile de caritate sugerate pentru fiecare săptămână a anului și o brățară cu imaginea personalizată a Sfântului Părinte, a Mons. Charles de Forbin-Janson, fondatorul operei, și crucea misionară. În România este lansat site-ul www.operelemisionarepontificale.ro.

Chipurile migranților
PS Aurel Percă, însoțit de pr. Petru Tamaș, a participat, în ziua de 11 mai, la București, la finala celei de-a XIII-a ediții a unui concurs internațional organizat de asociația italiană "Giovani Idee" (www.giovanidee.it). Tema din acest an a fost: "În căutarea viitorului. Chipurile migranților pe străzile Europei". Au participat tineri liceeni din mai multe țări europene, din România fiind prezenți tineri din București și Iași.

Centenar
Pentru a marca la nivel diecezan a LVI-a Zi Mondială a Vocațiilor, călugării și călugărițele din Dieceza de Iași s-au reunit la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel la Hălăucești, la 12 mai, predica fiind rostită de pr. Teofil Petrișor, ministru provincial OFMConv. Conferința "Lumini și umbre ale vieții consacrate în magisteriul papei Francisc" a fost prezentată de sr. Alina Ionela Rîtan, SCMP, și pr. Albert Goșman OFMCap. A fost marcat și centenarul de slujire în România a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. În numele celor 94 de surori românce răspândite în 14 comunități, în țară și peste hotare, a adresat mulțumiri sr. Bernaveta Ciobanu, superioara provincială SFMA din România.

Aspiranți cooperatori
Un grup de aspiranți cooperatori guanellieni din Iași, Sagna și Șcheia, însoțiți de pr. Antony Kalai S. Antony, SDC, și de sr. Victoria Pop, FSMP, s-au retras la mănăstirea carmelită din Luncani pentru câteva zile de reculegere, în perioada 9-12 mai. Sâmbătă, 11 mai, li s-au alăturat și alți aspiranți cooperatori din Iași, Șcheia și Sagna, însoțiți de pr. Vincențiu Burlacu, sr. Maria Marcuș și sr. Lucia Roșu, împreună cu pr. Bakthiswalagan Alphonse, SDC, însoțit de seminariștii guanellieni. Doi seminariști au prezentat cartea Alois Guanella, preot muntean, părinte al săracilor.

La cinci ani
"S-a născut pentru acest pământ în ziua de 17 mai 1888 și a fost declarat fericit, intrând astfel în calendarul Bisericii ca unul care a avut bucuria să fie introdus între cei care au primit coroana sfințeniei, cu drept de a fi numărat printre cei care stau în jurul tronului lui Dumnezeu și al mielului, începând cu 17 mai 2014" - cu aceste cuvinte episcopul Petru Gherghel și-a început scrisoarea pastorală "Fericitul Anton, între cultul Maicii Domnului și taina sfântă a Euharistiei. Gânduri la celebrarea dublei nașteri a episcopului martir Anton Durcovici", redactată în ziua în care s-au împlinit cinci ani de la beatificare, prilej cu care a prezidat o Liturghie comemorativă în catedrala din Iași.

Educație pentru diversitate
Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală a organizat simpozionul / work-shop cu tema "Educație pentru diversitate", sâmbătă, 18 mai, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian. Evenimentul a fost susținut de doi profesori ai Facultății de Psihologie din Iași, Alois Gherguț și Luciana Frumos, și s-a adresat tuturor celor cu responsabilități educative: profesori de religie, educatori, învățători, profesori din sistemul preuniversitar.

Concursuri
Peste 160 de elevi romano-catolici, din șase județe de pe teritoriul Diecezei de Iași, au fost înscriși la cele trei concursuri organizate de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli: Concursul interdisciplinar de eseuri și creație literar-religioasă, etapa interjudețeană, pentru clasele IX-XII, intitulat "Episcop martir Anton Durcovici"; Concursul de religie, etapa interjudețeană, pentru clasele V-VI, și Concursul internațional de desene "Să trecem pragul speranței", etapa interjudețeană. Acestea s-au desfășurat sâmbătă, 11 mai, la Roman, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi".

Admiteri 2019-2020
În luna mai s-au desfășurat examenele de admitere în instituțiile catolice de învățământ de pe teritoriul Diecezei de Iași. Câte 28 de locuri în clasa a IX-a au fost la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, profil teologic (tel. 0234/550467, 0234/550468), la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc" din Roman, profilul teologie, specializarea teologie romano-catolică (tel. 0233/741421, www.liceulfranciscan.ro); la Liceul Catolic "Sfânta Tereza" din Iași (www.liceulcatoliciasi.ro); la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești (tel. 0234/321630, www.liceulteologicfericitulieremia.ro).

Pentru logodnici
Oficiul pentru Pastorația Familiei propune următoarele cursuri de formare umană pentru logodnici: 11 mai - Traian (NT); 18 mai - Bacău "Sfântul Nicolae"; 25 mai - Iași, sediul Episcopiei; 8 iunie - Moinești; 15 iunie - Piatra Neamț "Sfântul Iosif"; 22 iunie - Suceava; 6 iulie - Onești "Sfinții Petru și Paul"; 13 iulie - Focșani; 20 iulie - Iași, sediul Episcopiei; 10 august - Bacău "Sfântul Nicolae"; 31 august și 7 septembrie - ambele la Traian (NT). Participarea va fi anunțată pe e-mail: feliciantiba@yahoo.com sau la tel. 0744/407260 ori prin înscriere directă la sediul decanatelor unde se vor desfășura cursurile.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna mai, se numără: întâlniri cu familiile la Traian (4-5 mai) și Iași (25 mai); cursuri pentru logodnici la Traian (11 mai), Bacău (18 mai) și Iași (25 mai); prezentarea cărții Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc, la Bogata și Păcuri (12 mai); prezentarea exortației apostolice Amoris laetitia la Tomești (26 mai).

Pe scurt
- 21 aprilie: Liturghii de Paști prezidate de PS Petru Gherghel în catedrala din Iași și de PS Aurel Percă în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău
- 1 mai: Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, în catedrala din Iași, la 29 de ani de la consacrarea episcopală, concelebrând PS Aurel Percă
- 5 mai: Hramul Parohiei "Sfântul Iosif Muncitorul" din Galbeni, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 8 mai: Hramul sanctuarului "Fericitul Ieremia" din Onești, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel
- 11 mai: A XVII-a ediție a Pelerinajului național în cinstea martirilor catolici din România, la Sighetu Marmației, din partea Episcopiei de Iași participând o delegație de nouă persoane, condusă de pr. Fabian Doboș
- 11 mai: Sărbătoarea jocului, cu tema "ACCeptă provocarea lui Isus - fii campion!", însoțită de motoul "Alergați în așa fel încât să câștigați cununa nepieritoare" (1Cor 9,24-25), pentru copii, în Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani
- 11 mai: Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel în biserica din Poiana Micului, participând la Ziua Diasporei Poloneze, Ziua Drapelului și a Constituției poloneze.
- 12 mai: Binecuvântarea casei parohiale din Gherăeștii Noi, în cadrul Liturghiei cu administrarea Mirului, prezidată de PS Aurel Percă, fiind și hramul comunității.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat