Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Christus vivit
A apărut la Editura "Presa Bună" din Iași traducerea în limba română a exortației apostolice postsinodale Christus vivit, scrisă de papa Francisc: "Scriu cu afect tuturor tinerilor creștini această exortație apostolică, adică o scrisoare care amintește unele convingeri ale credinței noastre și, în același timp, încurajează la creșterea în sfințenie și în angajare pentru propria vocație". Lucrarea are 9 capitole și 299 de paragrafe, formatul 14x20 cm, cu 136 de pagini. Exortația Christus vivit a fost semnată de Sfântul Părinte la 25 martie 2019, la Loreto, la sanctuarul "Sfânta Casă", în solemnitatea Buna-Vestire.

În sprijinul vocațiilor
"Curajul de a risca pentru promisiunea lui Dumnezeu" a fost tema Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații 2019, celebrată la 12 mai. Papa a cerut tinerilor să nu fie surzi la glasul Domnului și să nu se lase paralizați de teamă și lașitate în fața unei chemări care, în cele din urmă, copleșește viața de bucurie. La Vatican, Sfântul Părinte a prezidat Sfânta Liturghie în cadrul căreia a sfințit 19 preoți.

Jean Vanier a trecut la Domnul
A decedat la 7 mai Jean Vanier, la 90 de ani, fondator al "L'Arche" în anul 1964, comunitate de primire și asistență a persoanelor afectate de deficite intelective și dizabilități, prezentă în 37 de țări. S-a născut în Elveția, la 10 septembrie 1928. Timp de 40 de ani, Vanier a intervenit în multe conferințe și a publicat circa 40 de opere pentru a reafirma rolul esențial al persoanelor cu handicap în construirea unei societăți mai umane. În 1971 a fost cofondatorul rețelei creștine "Credință și Lumină", constituită astăzi din circa 1.500 de comunități de întâlnire, în 80 de țări în lume.

Jubileu lasallian
"Generozitate, competență și fidelă adeziune la evanghelie" au fost cuvintele cu care papa Francisc a caracterizat slujirea călugărilor din Congregația "Frații Școlilor Creștine", ai căror 300 de reprezentanți au fost primiți în audiență joi, 16 mai, la împlinirea a 300 de ani de la moartea fondatorului, sfântul Ioan Baptist de La Salle. Printre participanți a fost și fr. Jesus Sagredo, FSC, în România din anul 1991. În aceeași zi, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie jubiliară, la Pildești, în prezența fraților lasallieni din Iași și Pildești. "Familia Lasalliană" este formată din 3.500 de frați cu profesiunea solemnă și 90.000 de educatori laici de toate gradele, care își desfășoară activitatea în aproximativ 1.000 de centre educative din 83 de țări.

Pelerinaje la Medjugorje
"Sfântul Părinte a dispus că este posibilă organizarea de pelerinaje la Medjugorje", a confirmat dr. Alessandro Gisotti, directorul interimar al Sălii de Presă a Sfântului Scaun. Decizia papei Francisc a fost anunțată duminică, 12 mai, de Mons. Henryk Hoser, vizitatorul apostolic special pentru parohia de la Medjugorje, și de Nunțiatura din Sarajevo. Astfel de pelerinaje nu trebuie înțelese "drept autentificare a cunoscutelor evenimente, care au nevoie în continuare de o examinare din partea Bisericii".

Olimpiadă națională
Aproximativ 70% dintre premiile și mențiunile de la Olimpiada națională de religie pentru cultul catolic, ediția a X-a, au ajuns în Dieceza de Iași. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 1-4 mai, fiind găzduit de Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș. Proba scrisă a olimpiadei s-a desfășurat la Colegiul Național "Mihai Viteazu" din Alba-Iulia. Lotul Diecezei de Iași a fost format din 105 elevi, 10 profesori însoțitori și 5 profesori în Comisia Centrală. Elevii au obținut: 6 premii I, 10 premii II, 10 premii III și 22 mențiuni.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat