Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Stema papei Francisc

În fericitul context al vizitei papei Francisc în România, să ne aplecăm atenția și asupra stemei suveranului pontif.

Din perspectivă heraldică, adică al studiului stemelor de orice fel (o preocupare eminamente europeană și eminamente creștină), compunerea stemelor eclesiastice urmează aceleași reguli ca și stemele laice.

Conform regulilor heraldice, stema unui papă trebuie să cuprindă un scut în care urmează să fie reprezentate mobilele, respectiv figurile heraldice. Deasupra scutului sunt plasate cheile sfântului Petru (una de aur, alta de argint, legate între ele de un cordon roșu), tiara papală, respectiv mitra papală. În partea inferioară a scutului, în exterior, este plasată deviza (motoul) în limba latină, exprimând concis idealul și programul vieții misionare și pastorale a purtătorului stemei.

Cele două chei (cheile împărăției), potrivit heraldicii pontificale, sunt un simbol al puterii date sfântului Petru și succesorilor săi de către Isus Cristos, așa cum stă scris în Evanghelia după sfântul Matei: "Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor: dacă vei lega ceva pe pământ, va fi legat în ceruri, iar dacă vei dezlega ceva pe pământ, va fi dezlegat în ceruri" (Mt 16,19).

Tiara papală semnifică demnitatea de suveran pontif, de cap suprem al Bisericii. Folosită efectiv până în vremea papei Paul al VI-lea (1963-1978), va fi înlocuită ulterior de mitra papală.

De regulă, stema pe care și-o aleg suveranii pontifi transmite o serie de simboluri ce fac referire la modul de a vedea viața și de a trăi credința, revelând laturi ale personalității și conținând elemente indicative pentru programul pontifical.

Suveranii pontifi preiau în stema papală simbolurile pe care le folosiseră deja în stemele lor anterioare (de episcop, arhiepiscop și cardinal) și își compun blazonul papal ordonând aceste elemente, eventual, în mod diferit și adăugând, cum este firesc, simbolurile specifice noii demnități.

Stema papei Francisc poate fi descrisă în limbaj heraldic astfel: scut de azur, cu un soare stilizat de aur, cu 32 de raze, încărcat cu monograma IHS surmontată de o cruce cu baza în bara orizontală a literei H, totul roșu, susținut de trei cuie negre, plasate în bandă, pal și bară, totul acompaniat la bază de o stea de aur cu opt raze, la dreapta și de o floare de nard, de aur, răsturnată și așezată în bandă, la stânga. Deasupra scutului este așezată mitra pontificală și cheile încrucișate, cea de aur (plasată "în bandă") și cea de argint (plasată "în bară"), unite de un cordon roșu. În partea inferioară a scutului, în exterior, se află deviza papei Francisc: Miserando atque eligendo (L-a privit cu milostivire și l-a ales).

Semnificația figurilor heraldice din scut este următoarea: soarele stilizat de aur, încărcat cu monograma lui Cristos, surmontată de o cruce cu baza în bara orizontală a literei H, totul roșu, susținut de trei cuie negre, plasate în bandă, pal și bară, reprezintă emblema ordinului Societatea lui Isus (iezuit), ordinul de proveniență al papei Francisc, steaua o simbolizează pe Fecioara Maria, iar floarea de nard îl indică pe sfântul Iosif.

Deasupra scutului sunt simbolurile demnității pontificale: mitra și cheile încrucișate de aur și argint, unite de un cordon roșu.

Deviza papei Francisc, "Miserando atque eligendo", provine din Omiliile sfântului Beda Venerabilul (672-735) care, comentând pasajul evanghelic al chemării sfântului Matei, a scris: "Vidit ergo Iesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi Sequere me" (A văzut Isus un vameș și, fiindcă l-a privit cu milostivire și l-a ales, i-a spus: "Urmează-mă!"). Alegerea acestei devize a fost făcută de papa Francisc în amintirea chemării sale la viața consacrată, eveniment care a avut loc cu ani în urmă (atunci când tânărul Jorge Bergoglio avea 17 ani), chiar în sărbătoarea sfântului Matei.

Prof. dr. Anton Coșa



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat