Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici. Comuniunea cu urmașul sfântului Petru

La 31 octombrie 2013, papa Francisc a recunoscut oficial martiriul episcopului Anton Durcovici, martiriu datorat și comuniunii strânse cu urmașul sfântului Petru, demonstrată prin fapte și cuvinte.

Astfel, în anul 1921, în revista Jugendfreund, pr. Anton Durcovici scria că Biserica "ascultă de autoritatea sfântului Petru și a urmașilor lui, căci aceștia dețin cheile împărăției cerurilor și sunt datori să pască atât mielușeii, cât și oile turmei lui Cristos". În aceeași revistă, în 1923, scria că "Scaunul sfântului Petru este stânca aceea în oceanul veacurilor, de care popoarele toate trebuie să țină seama".

Îngrijindu-se să ofere poporului lui Dumnezeu învățătura papilor, în revista Farul nou, Anton Durcovici a început să publice enciclicele papei Pius al XI-lea. Tot în Farul nou, Durcovici a publicat articolul "Principele păcii", care se dorea a fi un omagiu adus papei Pius al XI-lea, al cărui program era "pacea lui Cristos în împărăția lui Cristos întemeiată pe dreptate și pe dragoste".

În anul 1938, în calitatea sa de președinte al secțiunii a treia, Religioasă, din cadrul Acțiunii Catolice, Anton Durcovici a cerut, la 28 ianuarie, rugăciune pentru papa, inclusiv în decursul anului, apreciind vremurile de atunci ca asemănătoare cu cele ale prigoanei din primele veacuri creștine, "când primii creștini se rugau stăruitor pentru sfântul Petru".

După luarea în posesie a Diecezei de Iași, conștient că situația Bisericii Catolice este una extrem de dificilă, Anton Durcovici i-a îndemnat pe credincioși să-și păstreze unitatea în credință și comuniunea cu papa. La 20 august 1948, într-o scrisoare circulară trimisă tuturor parohilor Diecezei de Iași, prescria ca, de la 1 septembrie, Rugăciunea zilei să fie luată, printre altele, și de la Liturghiile pentru papa.

La 22 august 1948, în rugăciunea de consfințire a Diecezei de Iași la inima neprihănită a Mariei, episcopul Anton Durcovici s-a rugat și pentru comuniunea cu urmașul sfântului Petru: "Fă ca în această eparhie să rămână mereu tare și nezdruncinată credința în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în tine, neprihănita și preasfânta, precum și în Biserica sfântă catolică, împreună cu capul ei văzut, Sfântul Părinte papa, urmașul lui Petru și locțiitorul lui Cristos pe pământ". La 15 februarie 1949, cu ocazia jubileului de 50 de ani de Preoție ai papei Pius al XII-lea, fericitul Anton le cerea preoților să-i invite pe oameni la o zi de post, iar duminică, 3 aprilie, oamenii să facă "sfânta Împărtășanie generală" și, în cursul respectivei zile, o oră de adorație comunitară.

Această legătură profundă cu papa de la Roma a și fost unul dintre motivele arestării episcopului Durcovici. Mai mult, pr. Iosif Gonciu declara în anul 1997 că "acuzația principală a fost aceea că Mons. Durcovici păstra comuniunea cu Sfântul Părinte papa", iar în descrierea activității sale, Securitatea din Iași afirma că episcopul de Iași are "o atitudine dârză, nu renunță la papalitate".

Această comuniune cu Scaunul Romei i-a adus alinare în ultimele sale zile de viață. Conform pr. Otto Farrenkopf, mijlocirea sfântului papă Pius al X-lea le-a adus deținutului Durcovici și colegilor săi de detenție bucuria de a celebra o sfântă Liturghie în celula închisorii.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat