Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Formare
Conventul "Sfântul Francisc de Assisi" și Institutul Teologic Franciscan din Roman au fost gazda zilei de formare permanentă a fraților franciscani care activează în parohiile administrate de Provincia "Sfântul Iosif" din România (preoții parohi și preoții vicari/colaboratori). Tematica acestei sesiuni, care a avut loc joi, 21 martie, s-a intitulat "Armonizarea activității pastorale cu viața conventuală". În prima conferință, pr. Mihai Vătămănelu, OFMConv., a scos în evidență rolul misionarului franciscan care își trăiește viața pastorală în fraternitate. Următoarea conferință a fost expusă de pr. Daniel-Anton Lucaci, OFMConv.

Filmări în catedrală
O echipă redacțională a Televiziunii Române, condusă de doamna Lucia Hossu-Longin, realizatoarea celebrului serial documentar "Memorialul durerii", a vizitat Episcopia de Iași în zilele de 21 și 22 martie, realizând interviuri cu PS Petru Gherghel, ing. Eduard Lisacoschi, pr. Fabian Doboș și dr. Dănuț Doboș, care urmează să fie prezentate în cadrul a două noi episoade ale acestui serial documentar. Primul episod va fi dedicat fericitului Anton Durcovici, iar cel de-al doilea persecuției comuniste și rezistenței prin credință în Dieceza de Iași în anii regimului comunist ateu.

"Visul lui Dumnezeu..."
Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău și-a deschis porțile pentru 87 de adolescenți de clasa a VIII-a, proveniți din 40 de parohii ale Diecezei de Iași și din Arhidieceza de București, pentru a încerca să descopere planul lui Dumnezeu pentru viețile lor în cadrul campusului vocațional "Visul lui Dumnezeu pentru tine", desfășurat în perioada 29-31 martie. Tema a fost prezentată de pr. Marius Cojan, iar modul concret în care se formează seminariștii a fost prezentat de pr. Tarciziu Grădinaru. Liturghia de la încheierea campusului a fost prezidată de PS Aurel Percă.

Bacalaureați în teologie
Preoții din promoțiile 2017 și 2018 ale Seminarului ieșean au primit din mâinile PS Aurel diplomele de bacalaureat în teologie acordate de Universitatea Pontificală Laterană, căreia îi este afiliat și Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Liturghia a fost celebrată de episcop luni, 25 martie, solemnitatea Buna-Vestire, în capela Seminarului.

Martir anticomunist
A fost comemorat la Iași, vineri, 22 martie, studentul medicinist Sergiu Iacovlov, asasinat de comuniști la 19 martie 1946. Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei de Iași, Departamentul de Istorie din cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" și de Societatea Studenților Mediciniști din Iași și s-a desfășurat chiar în locul în care a avut loc acea crimă, adică în curtea Policlinicii din Boltă (Bd. Independenței). S-a ținut o celebrare religioasă ortodoxă prezidată de părintele Răzvan Petru Aonofriesei, precum și un recviem prezidat de pr. Fabian Doboș.

Exerciții spirituale și voturi
Două surori din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", Veronica Dogaru (Galbeni) și Angela Ilieș (Luizi-Călugăra), au spus încă o dată da-ul lor lui Cristos, prin profesiunea simplă a sfaturilor evanghelice, reînnoind voturile pentru trei ani, la Liturghia celebrată de PS Aurel Percă, sâmbătă, 30 martie, în capela Casei "Sfânta Familie" din Gherăești. Pentru acest moment, ele s-au pregătit, împreună cu alte 31 de surori din congregație, prin zile de exerciții spirituale ținute de pr. Marius Vătămănelu, OFMConv., în perioada 25-30 martie, în timpul cărora surorile au fost vizitate la 29 martie de PS Petru Gherghel, fondatorul institutului.

Adeziune Kolping
Comunitatea din Ferăstrău, județul Bacău, a răspuns la dorința unora dintre membrii ei de a adera la idealurile fericitului Adolph Kolping, înființându-se astfel o nouă Familie Kolping, duminică, 31 martie. După un an de pregătire, 15 tineri și 3 familii și-au dat adeziunea, în cadrul sfintei Liturghii, unei comunități de acțiune, formare și întrajutorare, luându-și angajamentul de a fi prezenți acolo unde va fi nevoie de sprijin.

Zilele Seminarului
Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași a organizat "Zilele Seminarului", în perioada 22-24 martie, moment de discernământ vocațional prin care unui număr de 20 de tineri li s-a oferit prilejul de a-și pune întrebări cu privire la chemarea pe care le-o adresează Dumnezeu. Liturghia de încheiere a fost prezidată de PS Petru Gherghel.

"Biblia și lumea de azi"
Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești a fost gazda primei ediții a concursului "Biblia și lumea de azi", sâmbătă, 13 aprilie. Concursul și-a propus să îi apropie pe copii și tineri de Sfânta Scriptură, izvor de modele și învățături morale, extrem de importante pentru lumea de azi. Cei 134 de elevi participanți au provenit din Bacău, Gioseni, Valea Seacă, Dărmănești, Slănic Moldova, Cireșoaia, Ploscuțeni, Berzunți, Oituz, Ferăstrău, Tuta, Târgu Trotuș, Coman (Sănduleni), Târgu Ocna, Pârgărești, Satu-Nou și, evident, Onești.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna aprilie, se numără: "Zilele familiei" la Năvodari (4-7 aprilie), Alba Iulia (11-12 aprilie), Lilieci (18-21 aprilie); "Ziua familiei" la Biertan (SB) (14 aprilie); curs pentru logodnici la Iași (8 aprilie); întâlnire cu protopopii și cu preoții din protopopiatele de Alba Iulia și Făgăraș (12-13 aprilie); întâlnire cu elevii de la Liceul "Lascăr Rosetti" din Răducăneni (15 aprilie); Iași, întâlnire cu un grup de familii (27 aprilie).

"Sub semnul crucii"
Episcopia Romano-Catolică de Iași a început o colaborare cu postul de televiziune Apollonia TV (www.apolloniatv.ro), la 13 martie, pentru realizarea unei emisiuni săptămânale de o oră, cu titlul "Sub semnul crucii". Emisiunea, realizată de pr. Adrian Blăjuță și moderată de realizator și de pr. Felix Roca, își propune să trateze subiecte de spiritualitate și de actualitate din viața Bisericii Catolice. Prima ediție, cu tema "Biserica și societatea", a fost difuzată luni, 18 martie.

Olimpiada de religie
Aproximativ 450 de elevi romano-catolici din Dieceza de Iași au participat sâmbătă, 23 martie, la etapa județeană a olimpiadei de religie. Concursul s-a desfășurat în fiecare județ, într-o școală aleasă de Inspectoratul Școlar Județean. Elevii situați pe locul I la concurs vor participa în perioada 2-5 mai la etapa națională a olimpiadei, la Alba Iulia.

Pe scurt
- 16 martie: Zi de reculegere pentru cercetași din Pildești și Hălăucești, la casa Surorilor Franciscane Misionare de Assisi din Hălăucești, îndrumătorul spiritual fiind pr. Vlad Bogdan Bejan, OFMConv.
- 23 martie: Zi de reculegere pentru personalul socio-medical, la Traian și la Iași
- 23 și 30 martie: Zile de reculegere pentru aproape 150 de copii și preadolescenți din diferite parohii, organizate la Răcăciuni de frații și surorile Operei "Don Calabria"
- 30 martie: Zi de formare cu tema "Papa mobilizează, tinere, acționează!", pentru peste 200 de tineri din zonele Roman și Iași, membri ai Acțiunii Catolice
- 6 aprilie: Zi de reculegere pentru 30 de persoane consacrate din zona Bucovina, la Rădăuți
- 6 aprilie: Zi de reculegere pentru tineri din Schineni și Barticești, la Prăjești
- 11-14 aprilie: Exerciții spirituale pentru grupurile parohiale din Buruienești (fraternitatea terțiară, terezinele, A.M.D., "Rozariul viu", lectori etc.)
- 12 aprilie: Zi de voluntariat a trei frați franciscani ai comunității "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești, la Casa de bătrâni și bolnavi "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Butea
- 14 aprilie: Calea crucii pe Dealul Ciciola, ajunsă la a XXIII-a ediție, organizată de Asociația Kolping Moldova în colaborare cu Parohia Valea Mare
- 18 aprilie: Liturghia crismei, prezidată de PS Petru Gherghel, în catedrala din Iași
- 25-27 aprilie: Campusul vocațional "Veniți și vedeți!", pentru elevi, la Liceul Teologic Franciscan din Roman.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat