Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

La "Via crucis"
La Calea crucii din Vinerea Sfântă, 19 aprilie, la Colosseum, meditațiile au fost pregătite de sora Eugenia Bonetti, care se ocupă de salvarea victimelor traficului cu ființe umane. De la a noua până la a douăsprezecea stațiune, crucea a fost purtată de câte o călugăriță care susține victimele traficului de "carne vie" și de o persoană care a fost salvată din această dramă. Printre călugărițele chemate de organizatori s-a aflat și sr. Mihaela Bălăucă, originară din Dieceza de Iași, membră a Congregației "Surorile Providenței".

Adulți botezați
În noaptea de Paști, suveranul pontif a administrat sacramentele inițierii creștine - Botezul, Mirul și Euharistia - unui număr de opt adulți din Italia, Albania, Ecuador, Peru și Indonezia. În Franța, 4.251 de catehumeni adulți au primit sacramentul Botezului. După o creștere progresivă în ultimii zece ani - cu 43% într-un deceniu - numărul adulților nebotezați care cer Botezul a ajuns în 2017 la 4.503, iar în ultimii doi ani a rămas stabil. Statistica nu îi cuprinde și pe cei 1.885 de adolescenți - potrivit datelor trimise de jumătate din diecezele solicitate - care au primit sacramentul Botezului în cursul anului 2018.

Atentate în Sri Lanka
Mai multe explozii au lovit, în duminica Paștelui, biserici și hoteluri din Sri Lanka. Peste 290 de oameni au murit, peste 500 de oameni au fost răniți. Au fost arestate 24 de persoane în legătură cu atacurile. Dintre cei decedați, cel puțin 35 sunt străini. A fost declarat doliu național pentru 23 aprilie. "Doresc să manifest apropierea mea afectuoasă de comunitatea creștină, lovită în timp ce era adunată în rugăciune, și de toate victimele unei violențe așa de crude" a spus papa Francisc în cadrul mesajului Urbi et orbi din ziua Paștelui.

Un nou diacon
În catedrala din Limburg am der Lahn (Germania) a avut loc sâmbătă, 6 aprilie, hirotonirea întru diaconat a seminaristului Leon Pișta din Dieceza de Iași, prin impunerea mâinilor episcopului de Limburg, PS Georg Bätzing. Alături de rude, colegi și prieteni, din Dieceza de Iași au participat preoții Isidor Dâscă și Pius-Petru Iancu. Alți trei candidați au fost hirotoniți diaconi, dintre care doi în vederea slujirii ca diaconi permanenți.

Catedrală în flăcări
Un uriaș incendiu a izbucnit în catedrala "Notre-Dame" din Paris, luni, 15 aprilie, arzând în întregime șarpanta, acoperișul și turla "săgeată". Printre cele mai valoroase relicve salvate este coroana de spini purtată de Cristos înaintea răstignirii (salvată de pr. Jean-Marc Fournier). Statuile celor doisprezece apostoli și cei patru evangheliști monumentali care împodobeau acoperișul catedralei au scăpat de incendiu, fiind demontate pentru a fi restaurate. Construcția catedralei a început în anul 1163 și a fost finalizată în 1345. Notre-Dame era vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, o medie zilnică de 30.000 de oameni.

Formare la Maikona
La solicitarea PS Peter Chihara, episcop de Marsabit-Kenya, și în parteneriat cu Centrul Misionar Diecezan al Episcopiei de Iași, Centrul Diecezan Caritas Iași a desfășurat la Maikona, în perioada 19-22 februarie, un curs de formare în scriere de proiecte și ajutor în elaborarea unor documente pentru buna funcționare a misiunii. Au participat 13 persoane din Dieceza de Marsabit, preoți din Dieceza de Marsabit, reprezentanți ai postului de radio Jangwani, al diecezei locale, dar și cateheți și tineri cu dorința de a învăța ceva nou și de a putea ajuta comunitățile din care provin. Cursul a fost conceput și susținut de Mihaela Condac.

Pastorația familiei
La inițiativa și invitația PS Iosif-Csaba Pál, responsabil al Comisiei pentru Familie din cadrul Conferinței Episcopilor din România, în zilele de 20 și 21 martie a avut loc la Șumuleu Ciuc cea de-a doua întâlnire a responsabililor cu pastorația familiei din diecezele romano-catolice și eparhiile greco-catolice. Tema a fost "Amoris laetitia - Calea iubirii". Întâlnirea a avut drept scop prezentarea reciprocă a activităților de pastorație a familiei din diferitele dieceze și eparhii, schimbul de experiență, cunoașterea reciprocă a responsabililor pentru un plan pastoral comun. Din Dieceza de Iași a participat pr. Felician Tiba.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat