Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Micul conte

Istorioară morală de Christofor V. Schmid

Traducere de Bronislav Falewski

Margareta însă era lipsită de orice mângâiere. Ea căzu în genunchi în fața contesei și îi ceru iertare.

- Ah, zise ea frângându-și mâinile, dacă aș putea să scap copilul cu sângele meu din ghearele tâlharilor, cu bucurie aș vărsa și ultima mea picătură de sânge. Condamnați-mă la moarte! Voi muri bucuroasă...

Contesa o iertă.

- Căința ta atât de sinceră merită iertare, zise ea, și nu ți se va întâmpla niciun rău. Dar poți vedea azi cât de bun era sfatul meu, cât de înțeleaptă era porunca mea; acum ai putut experimenta ce mare nenorocire poate aduce a fi neascultătoare, ușuratică, a alerga după plăceri. Toate bucuriile noastre pe acest pământ au pierit pentru noi de acum pentru totdeauna, ca și trandafirii de aici, care sunt veștejiți și despuiați de petalele ce zac pe podea.

După ce contesa își mai veni în fire, trimise îndată oamenii săi să caute în toate direcțiile. Unul după altul, ei se întoarseră înapoi. Margareta fugea înaintea fiecăruia și începea din nou să plângă îndată ce vedea că omul avea o înfățișare tristă. În sfârșit veni și ultimul om fără să fi descoperit nici cea mai mică urmă despre copil, și Margareta plângea fără încetare. Cu timpul, deveni mai resemnată; dar era foarte palidă și mergea încoace și încolo ca o umbră.

Fiecare avea milă de dânsa. Deodată însă ea dispăru și nimeni nu știa unde se afla.

4. Cuibul de tâlhari

O țigancă, femeie bătrână și urâtă, cu părul negru ca pana corbului și cu fața zbârcită, de culoare galbenă-brună, ea furase copilul. Aceasta intra pe la oameni motivând că știe să ghicească viitorul din cărți, din ghioc, din palmă și altele, și unde putea fura. Sub acest motiv fusese deja în mai multe rânduri la castel și spionase toate pozițiile. Era înțeleasă cu cel mai bătrân dintre muzicanți și, pe când acesta amăgea cu muzica aceea zgomotoasă pe toți oamenii castelului în odaia de jos, țiganca intrase în grădină printr-o portiță pe care o lăsase din nebăgare de seamă deschisă fiul grădinarului, apoi, pe o scară lăturalnică, scară ce numai rareori se întrebuința, se furișă în odaie, luă copilul și ce mai putu de prin cameră și, precum venise, trecu iute prin grădină în pădurea din apropiere.

Acolo se ascunse împreună cu copilul până se făcu noapte. După ce se înnoptă bine, se duse iară la drum, luând copilul cu sine. Mergea pe drumuri neumblate și ascunse. Mâncare avea îndeajuns. Ziua se ascundea prin tufișuri dese sau în lanurile de grâu. Așa merse ea mulți kilometri până ajunse la munte. Acolo, adânc în pământ, se afla un fel de peșteră înspăimântătoare, o parte a unei mine părăsite, aproape dărâmate. Intrarea era foarte bine mascată prin bucăți de stânci și buruieni înalte, așa că foarte greu era în stare cineva să o găsească. După ce țiganca mersese mult timp printre pietre, buruieni și tufișuri de mure, ajunse la o ușă de fier, de la care avea cheia. Deschise ușa și, printr-un gang pe care îl străbătu o oră întreagă, ajunse, în fine, în peșteră.

Această peșteră era un cuib de tâlhari. Aici se ascundeau ei pentru a scăpa de mâna justiției. Tot aici păstrau nenumăratele avuții furate, în lăzi mari de fier - o sumedenie de haine fine, obiecte de valoare, aur și argint, pietre prețioase și mărgăritare. Când intră țiganca, tâlharii - niște ființe înfricoșătoare, cu fețe dârze, cu bărbi neîngrijite - ședeau tocmai împreună, bând, fumând tutun și jucând cărți. Avură o nespusă bucurie când aflară că pruncul este micul conte de Eichenfels, Enric, și o lăudară pe țigancă pentru furtul reușit. De mult tot căutau ei să pună mâna pe copilul unor oameni nobili.

- Te-ai purtat cât se poate de bine, bătrână mamă-mare! zise căpitanul tâlharilor. Acuma suntem pe deplin siguri. Dacă vor prinde pe unul dintre noi și vor dori să-i facă vreun rău, atunci el are numai să ne amenințe, că noi, ceilalți, îl vom chinui până la moarte pe acest copil, după cum ne este înțelegerea. Și atunci îl vor cruța sau chiar îi vor reda libertatea. Căpitanul porunci apoi țigăncii, care gătea bucatele pentru tâlhari și conducea menajul, să îngrijească bine de copil, ca să rămână în viață.

În această vizuină înspăimântătoare ajunse drăgălașul băiat să-și dea seama de sine și învăță să vorbească. Nu mai știa nimic despre soare, despre lună și despre frumusețile întregii lumi. Nici măcar o rază de lumină nu cădea în această locuință a groazei. Numai o lampă, care ardea zi și noapte, atârna de peretele cel înnegrit de funingini și lumina cumva pereții stâncoși ai vizuinii. Cât despre alimente, nu duceau lipsă. Tâlharii aduceau pâine, carne, zarzavaturi și mai cu seamă mâncăruri care se puteau conserva ușor, și vin în abundență. Un butoi mare cu apă într-un colț al peșterii, pe care îl umpleau din când în când cu apă proaspătă, ținea loc de fântână în această gospodărie subterană. Deoarece apa trebuiau să o aducă de departe, țiganca era foarte econoamă cu aceasta și dăduse ordin băiatului să închidă totdeauna bine caneaua. Grămezi de papură, dar care erau acoperite cu niște covoare prețioase, le erau culcușul.

Țiganca se îngrijea bine de micuțul băiat. Îi dădea îndeajuns de mâncare; dar învățături bune nu-i dădea deloc. Copilul nu învăța nici să citească și nici să scrie, iar din gura acestor oameni răi nu auzi niciun cuvânt despre Dumnezeu. Numai unul singur dintre tâlhari, cu numele de Vilhelm, un tânăr, și fiu al unor părinți cinstiți, pe care îl îndemnase la această teribilă viață plăcerea jocului, doar el stătea de vorbă cu micuțul băiat. De fiecare dată când se întorcea de la drum îi aducea câte un obiect nou, pentru a-i oferi o distracție. El îi dărui diferite jucării lucrate din lemn, figuri frumos pictate, un tablou mare cu o stână, unde se vedeau nenumărate oi cu păstorul printre ele și cu un câine ciobănesc, apoi o oglindă mică și alte jucării de felul aceasta.

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat