Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Bulgaria și Macedonia de Nord

A patra călătorie apostolică întreprinsă anul acesta de Sanctitatea Sa, desfășurată în perioada 5-7 mai, va viza două țări balcanice: Bulgaria și Macedonia de Nord. El a ținut să-i întâlnească în primul rând pe creștinii catolici ai acestor țări preponderent ortodoxe și să le transmită un mesaj de pace.

"Pace pe pământ" sunt cuvintele motoului vizitei papale în Bulgaria - un ecou al enciclicei Pacem in terris (1963) a sfântului papă Ioan al XXIII-lea, care a fost nunțiu apostolic în această țară între 1925 și 1934.

Vizita va debuta cu salutul președintelui Bulgariei, Rumen Radev, și al primului-ministru Boiko Borisov. Va urma întâlnirea cu patriarhul Neofit, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe, și cu Sfântul Sinod. În după-amiaza zilei de 5 mai, papa Francisc va celebra sfânta Liturghie în Piața "Prinz-Alexander" din Sofia. În dimineața zilei de 6 mai, el va vizita, conform programului, un centru de refugiați din Sofia. Suveranul pontif a ținut să fie prezent și în Rakowski, singurul oraș din Bulgaria cu o majoritate catolică de credincioși, unde la aceeași dată se va celebra sfânta Liturghie cu Prima Sfântă Împărtășanie pentru copii. După întâlnirea cu episcopii catolici în Rakowski, va urma rugăciunea ecumenică pentru pace din fața bisericii "Sfântul Gheorghe", cel mai vechi locaș de cult din Sofia.

La 7 mai, papa Francisc va întreprinde o călătorie de o zi în Macedonia de Nord. Motoul vizitei în această țară este "Nu te teme, turmă mică!" Și aici catolicii sunt o comunitate minoritară. După estimări, există aproximativ 15.000 de credincioși catolici, ceea ce reprezintă 1% din totalul populației. Două treimi aparțin Bisericii Ortodoxe, iar o treime profesează credința musulmană. După întrevederea cu autoritățile politice și de stat în capitala acestei țări, Skopje, papa va vizita casa memorială a sfintei Tereza de Calcutta și se va întâlni cu săracii. Catolicii acestei țări sunt în cea mai mare parte de rit bizantin, centrul lor teritorial fiind orașul Strumica. Împreună cu ei, Sfântul Părinte va oficia sfânta Liturghie în Piața "Makedonija", după care va fi întâlnirea cu tinerii, apoi cu preoții și persoanele consacrate, în catedrala din Skopje.

Vizita Sfântului Părinte în aceste țări va avea un caracter ecumenic și va însemna pentru credincioșii catolici o încurajare în trăirea credinței creștine.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat