Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici. Vizitele pastorale (III)

La 12 septembrie 1948, înainte de a începe vizitarea comunităților din județul Bacău, episcopul Durcovici a vizitat comunitatea catolică din Horlești, județul Iași.

Prima comunitate din județul Bacău vizitată de Anton Durcovici a fost Luizi-Călugăra, unde a fost cu siguranță la 14 septembrie 1948, zi în care era sărbătorit și hramul bisericii "Înălțarea Sfintei Cruci". În aceeași zi, episcopul a administrat și sacramentul Mirului, după cum reiese din conținutul predicii rostite în acea zi, în care a vorbit despre Înălțarea Sfintei Cruci, hramul bisericii, "arătând puterea dumnezeiască a lui Cristos răstignit în cruce... Puterea mântuitoare a crucii, a spus episcopul, este primită prin sacramentul Mirului".

La 16 septembrie 1948, episcopul a vizitat Parohia Pustiana. Biserica din localitate fiind în construcție, păstorul diecezei a vorbit despre "cinstea ce se cuvine casei Domnului ca locaș de jertfă dumnezeiască și de rugăciune", îndemnându-i pe credincioși "să se străduiască de a termina cu totul clădirea noii biserici".

Au urmat vizitele pastorale în comunitățile: Lespezi (Gârleni), Valea Seacă, Nicolae Bălcescu, Gioseni, Văleni. La 17 septembrie 1948, episcopul de Iași a vizitat Parohia Frumoasa, Sârbi la 18 septembrie, Piatra Neamț la 19 septembrie, Lespezi la 20 septembrie, Cleja la 27 septembrie.

Probabil la 18 septembrie 1948, când a vizitat Parohia Sârbi, episcopul Durcovici a vizitat și comunitatea din Stufu, unde a sfințit "bisericuța refăcută din nou". Predica episcopului s-a axat pe explicarea riturilor sfințirii, "prin care se cere îndepărtarea de rele și belșug de haruri cerești pentru cei ce se închină în biserică", și i-a îndemnat pe credincioși să frecventeze cu evlavie sfântul lăcaș.

La Lespezi, predica a fost despre dragostea frățească, semn "după care se cunosc adevărații creștini". Le-a cerut credincioșilor "să vegheze cu cea mai mare grijă ca dragostea frățească, pacea și buna înțelegere să le păstreze mereu între dânșii". În aceeași predică, a atins și spinoasa problemă a limbii, spunând că "dragostea îngăduie bucuros fratelui să-și manifesteze și în biserică evlavia, rugăciunile și cântările în limba în care voiește, fără însă a vătăma prin aceasta dragostea".

La Valea Seacă, unde a fost în zilele de 21 și 22 septembrie, predica episcopului a avut ca temă catehismul catolic, păstorul Diecezei de Iași vorbind despre însemnătatea lui, credincioșii fiind îndemnați "să-și dea toată silința de a cunoaște învățătura credinței catolice și de a trăi conștiincios după dânsa". A urmat, la o dată încă neelucidată, probabil la 22 septembrie, vizita în Parohia Nicolae Bălcescu, unde a vorbit despre sfântul Iosif. Îndemnul adresat credincioșilor a fost acela de a avea încredere în mijlocirea puternică a acestui sfânt și de a urma pildele vieții sale: rugăciunea evlavioasă și munca harnică. La Gioseni, unde a fost la 23 septembrie 1948, îndemnul episcopului s-a referit la participarea credincioșilor "cu evlavie la sfintele slujbe", iar la Văleni, comunitate vizitată la 24 sau 25 septembrie, biserica având hramul "Cristos, Rege", Anton Durcovici a vorbit despre împărăția lui Cristos, care "nu este din lumea aceasta, ci de sus, din cer, dar este totuși în lumea aceasta și răspândește peste tot adevăr și har, dreptate, dragoste și pace", chemându-i pe enoriași "să se facă părtași de aceste daruri ale lui Cristos".

Continuând seria vizitelor pastorale, episcopul Durcovici a poposit, la 26 septembrie, în Parohia Sascut, unde a predicat "despre Biserica Catolică, singură mântuitoare, arătând... că nimeni nu se poate mântui decât făcând parte măcar din sufletul Bisericii Catolice". Credincioșii au fost îndemnați "să mulțumească lui Dumnezeu pentru darul credinței catolice și să se roage pentru cei ce încă nu cunosc această credință, ca să ajungă și ei la adevăr și mântuirea veșnică".

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat