Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (XV)

Exemple de dăruire - Sora Elisabeta Pucci

Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim informații despre sr. Elisabeta Pucci, care în ultima parte a vieții a lucrat la vila "Greierul", îngrijind de cei bolnavi.

Mariana-Ana Pucci - sora Elisabeta, după cum notează Registrul răposaților din Parohia Iași - s-a născut la 9 noiembrie 1848 la Florența (Italia); a intrat în Congregația "Sfântul Vincențiu de Paul" la 1 noiembrie 1868; a murit la Iași în casa "Notre Dame de Sion" la 13 martie 1918, fiind îngrijită cu sfintele taine; trupul său a fost înmormântat la 15 martie 1918, cu maximă solemnitate, în cavoul Congregației "Notre Dame de Sion" din cimitirul "Eternitatea".

George Samoilă a obținut date și fotografia cu sora Pucci de la Congregația "Fiicele Carității" de la Paris. Conform acestor date, sora era fiica lui Attila și a Elvirei Semiani. A făcut postulandatul la Grugliasco (Italia) și a intrat în congregație la 25 septembrie 1869, îmbrăcând haina la 2 iunie 1870. A slujit la Frassineto-Po (Italia) din 1870, la Casa Providenței din Salonic (Grecia) din 1882, în București din 1906 și în Iași din 1916. A murit la Iași la 26 martie 1918. Diferențele apar fie din folosirea a calendare diferite, fie din sursele pe care cei care au redat datele le-au avut la dispoziție.

În anul 1906, Mons. Vladimir Ghika a chemat-o pe sora Elisabeta Pucci de la Salonic și a pus bazele așezământului de caritate "Sfântul Vincențiu de Paul" din București, prin care s-a făcut mult bine.

Fiicele carității au fost evacuate din București în noiembrie 1916. Au lucrat la vila Greierul din Iași, care devenise spital. Despre începuturile muncii lor în Iași notează, în februarie 1917, infirmiera Yvonne Blondel în Jurnal de război 1916-17: "Sora Pucci, refugiată, s-a instalat cu batalionul ei într-unul dintre cele mai periculoase locuri - cel al vilei Greierul, unde o echipă de francezi condusă de curajosul doctor Clunet încearcă să salveze cel mai mare număr de pacienți cu tifos. Ceea ce mi-a povestit, cu umorul ei particular, despre numeroasele probleme și dificultăți pe care au trebuit să le depășească în momentul instalării lor la Greierul, care se afla într-o stare de abandon total, a fost incredibil".

Sr. Elisabeta Pucci a murit după o grea suferință din pricina unui cancer la stomac. Ea era foarte iubită, prețuită și stimată de regina Maria. La slujba care s-a ținut în capela Maicilor de Sion în ziua înmormântării a luat parte și regina, cu prințul Carol și cu principesele Elisabeta și Maria.

Regina Maria a României i-a dedicat cuvinte emoționante, de recunoștință în jurnalul ei:

"Miercuri, 15/28 martie 1918: Cu toate că nu mă simțeam tocmai bine, m-am sculat ca să fiu de față la înmormântarea scumpei mele sore Pucci. A fost o slujbă frumoasă și înălțătoare în capela mănăstirii Notre-Dame de Sion; vărsai lacrimi de adâncă durere. Scumpă soră Pucci, în viața mea aveai o însemnătate cu totul deosebită! Acum ai plecat, ai plecat tocmai în clipa când inima mea a trebuit să renunțe la atâtea. Mi-ai făgăduit să te rogi în cer pentru mine și pentru țara mea, și sunt sigură că ai să o faci. Singurul crin roșu ce ți l-am adus când ai murit era încă proaspăt, și-a fost singura floare ce-ai avut-o pe sicriu, acel crin roșu, stema Florenței, orașul în care îți aveai obârșia. Te-au dus într-un dric negru tras de patru murgi slăbănogi, vietăți ce păreau năluci dintr-un vis de groază. Dar sicriul tău era acoperit cu steagul Franței și pe acest steag zăcea crinul roșu, singur de tot. Toți plângeam, până și Carol, care te cunoștea bine și te iubea mult, încă din 1913, când lucrasem împreună în lagărul de holerici. Adio, scumpă soră Pucci, adio, vechea și mult prețuita mea prietenă..."

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat