Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfântul Părinte în Maroc

Suveranul pontif a desfășurat în perioada 30-31 martie o vizită apostolică în statul nord-african Maroc, a 28-a a pontificatului său.

După vizita din Emiratele Arabe Unite de la începutul lunii martie și cea din Egipt din anul 2017, țări majoritar musulmane, călătoria apostolică a Sfântului Părinte în Maroc se înscrie în direcția consolidării și intensificării dialogului interreligios cu islamul: din cei aproximativ 35 de milioane de locuitori care populează Marocul, numai 0,1 % sunt de religie creștină.

În urmă cu 34 de ani vizita această țară sfântul papă Ioan Paul al II-lea, lăsând în memoria tinerilor de atunci un discurs istoric, ținut pe stadionul din Casablanca, în care invita la toleranță și dialog între creștini și musulmani.

Aceeași intenție a stat și la baza acestei vizite. Față de programul avut în Emiratele Arabe Unite, vizita în Maroc a cunoscut noi accente. Pe lângă prezența într-o școală de imami, s-au înscris în agenda celor două zile: întâlnirea cu emigranții, vizitarea unui centru social și o întâlnirea ecumenică. Papa Francisc a vrut să stea în fața oamenilor ca un "slujitor al speranței". Acesta a fost și motoul acestei călătorii.

Sâmbătă, 30 martie, după sosire, Sanctitatea Sa l-a salutat pe regele Mohammed al VI-lea, șef de stat și conducător religios, în palatul regal din capitala Rabat. Primul discurs al papei a avut loc în după-amiaza aceleiași zile, la Casablanca, pe platoul dinaintea moscheii, o construcție care se ridică direct la malul Atlanticului și care deține cel mai înalt minaret din lume (210 m).

În seara aceleiași zile a vizitat școala de imami "Institutul Mohammed al VI-lea", unde sunt formați circa 800 de învățați ai religiei islamice, proveniți din diferite țări. Aici el a fost însoțit de studenți catolici și evanghelici ai institutului teologic ecumenic înființat în anul 2012, "Al Mowafaqa".

Duminică, 31 martie, papa Francisc a vizitat centrul social coordonat de Surorile Milostive din Temara, după care a salutat preoții, călugării și pe reprezentanții Consiliului Ecumenic al Bisericilor în catedrala din Rabat. Punctul culminant al vizitei l-a constituit celebrarea sfintei Liturghii pe stadionul "Prince-Moulay- Abdellah", în după-amiaza zilei de duminică, moment în care Sfântul Părinte a fost în comuniune cu creștinii acestei țări, pe care i-a încurajat în credință și i-a întărit în unitate.

Au fost prezenți aproximativ 10.000 de credincioși, proveniți în special din cele două arhiepiscopii ale acestei țări: Rabat și Tangeri. În cuvintele sale, papa a apreciat eforturile pe care le depun comunitățile creștine în înfăptuirea unui climat de pace, de dialog și înțelegere într-un ambient religios predominant musulman și a îndemnat la continuarea inițiativelor în favoarea solidarității, a integrării emigranților și unității interreligioase.

În ciuda caracterului scurt al acestei vizite, cordialitatea Sfântului Părinte în întâlnirea cu creștinii statului Maroc și curajul pe care l-au insuflat cuvintele sale au făcut să aibă ecou așteptările pe care Santiago Agrelo Martinez, arhiepiscop de Tangeri le-a exprimat înaintea acestei călătorii apostolice: "Inima îmi spune că vizita papei Francisc în Maroc va lăsa în ochii noștri bucuria de a ne privi ca frați, în inimile noastre o angajare față de acești frați și față de această țară, în mâinile noastre un proiect de solidaritate față de săraci, în spiritul nostru pasiunea lui Dumnezeu față de creaturile sale".

* * *

Maroc

Suprafața: 446.550 km2
Populația: 34.589.908 locuitori
Religia de stat: islamul
Musulmani 98%
Creștini 0,1%
Catolici: 25.000
Alte confesiuni: ortodocși, protestanți
Arhiepiscopii: 2 (Rabat și Tangeri)

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat