Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Spre întâlnirea cu papa Francisc

Ne îndreptăm cu pași repezi spre venirea papei Francisc în România, când îi va întâlni pe români la ei acasă. În sărbătoarea Buna-Vestire, la 25 martie, Sfântul Scaun și Conferința Episcopilor din România au comunicat programul călătoriei apostolice a papei Francisc în România, care va fi între 31 mai și 2 iunie, cu diferite particularități în toate locurile pe care le va vizita papa, făcând să se întrevadă în mod special motoul: "Să mergem împreună!"

La Iași, Sfântul Părinte va sosi la 1 iunie, după ora 17.00, pentru a vizita catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" și pentru a participa la "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile", în fața Palatului Culturii. Timp de aproximativ o oră și jumătate va fi o sărbătoare a întâlnirii cu Sfântul Părinte, o întâlnire trăită sub privirile sfintei Fecioare Maria. Credincioșii care vor participa vor avea bucuria de a se ruga Maicii Sfinte împreună cu papa Francisc. Protagoniștii întâlnirii cu Sfântul Părinte vor fi tinerii și familiile, către care se va îndrepta și mesajul special al urmașului sfântului Petru.

Pentru prezentarea programului vizitei de la Iași, la 26 martie s-a organizat o conferință de presă în aula "Anton Durcovici", de la subsolul catedralei catolice. Au luat cuvântul PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă - coordonatorul comisiei locale de organizare, Mihai Chirica - primarul municipiului Iași, pr. Daniel Iacobuț - responsabil cu organizarea celebrărilor liturgice și pr. Adrian Blăjuță - responsabil cu mass-media. Au fost prezenți aproximativ 30 de reprezentanți ai presei locale și centrale.

În prima zi a vizitei, la 31 mai, papa se va întâlni la Palatul Cotroceni cu președintele, prim-ministrul, autoritățile de stat, cu reprezentanții societății civile și ai corpului diplomatic. La Palatul Patriarhiei se va întâlni cu patriarhul Daniel și cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, iar apoi, în Catedrala Mântuirii Neamului, se va rosti rugăciunea "Tatăl nostru". În catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif" din București, papa va prezida sfânta Liturghie.

În cea de-a doua zi a vizitei, papa Francisc se va deplasa la sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc, unde va celebra sfânta Liturghie. Sute de mii de credincioși sunt așteptați aici. Spre seară, papa se va afla la Iași, inima Diecezei de Iași. Credincioșii vor avea ocazia să îl întâlnească pe Sfântul Părinte, să-i asculte cuvintele, dar și să-i împărtășească din trăirile lor.

În cea de-a treia și ultima zi a papei Francisc în România, păstorul Bisericii Catolice se va afla la Blaj. Acolo, pe Câmpia Libertății, un loc încărcat de istorie și suferință, se va celebra sfânta Liturghie în rit bizantin, în cadrul căreia vor fi beatificați cei șapte episcopi greco-catolici care au fost martirizați de către regimul comunist, "din ură față de credință, în perioada 1950-1970". În după-amiaza acelei zile, papa Francisc va întâlni comunitatea romilor din Blaj.

Pentru evenimentul istoric de la Iași, peste 35.000 de persoane și-au anunțat prezența, iar listele nu sunt închise. Există și posibilitatea înscrierii ca voluntar pentru implicarea în buna desfășurare a evenimentului, alăturându-se celor peste 250 de voluntari care s-au oferit deja. Înscrierea se poate face prin intermediul site-ului Episcopiei de Iași, la adresa www.ercis.ro/ papafrancisc/voluntari.

Odată cu pregătirea pentru solemnitatea Învierii, continuă în comunitățile Diecezei de Iași și pregătirea spirituală pentru vizita papei Francisc, dar și rugăciunea pentru urmașul lui Petru, pentru ca întâlnirea cu el să fie rodnică în credință pentru cei care îl vor vedea și îi vor asculta mesajul.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat