Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc. Șase ani de pontificat

Papa Francisc exercită misiunea de suveran pontif al Bisericii Catolice de șase ani. Colegiul cardinalilor l-a ales în această demnitate în urma conclavului din 13 martie 2013. El s-a adăugat lungii liste de papi, devenind al 265-lea urmaș al sfântului Petru, în urma retragerii lui Benedict al XVI-lea, la 28 februarie 2013.

Privind retrospectiv, oricine poate remarca - fără să trebuiască să fie catolic - activitatea apostolică masivă și polivalentă a acestui papă în interiorul și în afara Bisericii Catolice. Stilul pastoral simplu, atitudinea modestă și milostivă a slujirii, umanitatea lui caldă și accesibilă, predilecția pentru ceea ce este periferic, neînsemnat și sărac sunt unele dintre caracteristicile personalității sale, care îl fac apreciat și iubit chiar și de necreștini. Unele afirmații sau gesturi ale papei Francisc au fost percepute ca neadecvate pentru tabloul tradițional al unui papă, fapt ce a stârnit controverse în rândul unor catolici care, nu de puține ori, pe nedrept și fără discernământ, l-au acuzat de nonconformism în purtare și de lipsă de rigoare teologică în unele afirmații.

Privind cu ochi realiști tot ceea ce face acest papă octogenar, rămânem uimiți de munca pastorală pe care o înregistrează agenda celor șase ani de pontificat: celebrări, întâlniri nenumărate cu diverse personalități ale lumii contemporane, dar și cu oameni simpli, audiențe săptămânale, discursuri și interviuri pe teme variate, vizite apostolice, adunări sinodale, documente scrise etc. De la el avem cel puțin trei scrieri ample de mare valoare: Evangelii gaudium (2013), unde invită la a descoperi bucuria evanghelizării în timpul nostru; Laudato si' (2015), în care vorbește despre grija pentru casa noastră comună care este creația, și Amoris laetitia (2016), în care evidențiază bucuria iubirii, valoarea tandreței, importanța legământului matrimonial, a familiei și a valorilor ei perene.

Acest om în alb a zâmbit până acum atâtor milioane de oameni, a îmbrățișat compătimitor atâția suferinzi, a binecuvântat cu duioșie bebelușii care i-au fost aduși înainte, a vorbit cu toată sensibilitatea și simplitatea despre valori umane și universale, a transmis imaginea unui Dumnezeu plin de milostivire și iubire spre care poate să-și găsească drum orice om, s-a angajat ferm împotriva oricărui abuz în Biserică, a denunțat ceea ce este corupție și nedreptate socială cu o fermitate și gravitate inconfundabile.

Până acum a întreprins 28 de călătorii apostolice internaționale, vizitând țări precum Filipine, Kenya, Panama, Suedia, Georgia etc., întâlnind creștini de toate confesiunile, rugându-se peste tot pentru unitate. În trei țări preponderent musulmane: Egipt, Emiratele Arabe Unite și Maroc, a subliniat prin vizita sa importanța fundamentală a dialogului interreligios pentru timpul nostru, invitând la fraternitate universală în numele aceluiași Dumnezeu comun, Tată al tuturor.

Acest papă latinoamerican, sosit de la capătul lumii pentru a sta la cârma Bisericii Catolice, este al doilea după Ioan Paul al II-lea care va veni în țara noastră, în perioada 31 mai - 2 iunie. Este primul papă din istorie care va vizita orașul Iași, capitala istorică a Moldovei, centrul Diecezei de Iași. Prezența lui în mijlocul nostru va fi un eveniment de anvergură istorică, un moment de neșters din memoria noastră națională și religioasă. Acceptarea invitației de a veni pentru câteva zile în "Grădina Maicii Domnului" este pentru noi o onoare și totodată un semn de prețuire din partea Sanctității Sale.

Pregătindu-ne cu bucurie pentru această vizită apostolică, uniți în rugăciune, îi cerem lui Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Sfântul Părinte papa Francisc cu sănătate și înțelepciune în vasta muncă pastorală. Iar nouă ne dorim "să mergem împreună" cu încredere pe căile credinței, mereu în comuniune cu urmașul sfântului Petru.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat