Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Dorin Teodorescu (e-mail). "Meditația de astăzi, 9 martie, din broșura "De la răsărit până la apus", a pr. Cristian Diac, este, după mine, nu doar o excelentă introducere în taina ce învăluie chemarea lui Isus la credință, ci și o sensibilă interpretare a celebrului tablou al lui Caravaggio. Felicitări! Un Post Mare binecuvântat!"

Vă mulțumim pentru gândul bun, pentru urări și mai ales pentru că sunteți un fidel utilizator al publicației. Din nou se va bucura pr. Cristian Diac de aprecierile dv. și-l va face să lucreze cu entuziasm în continuare. Îi vom trimite negreșit mesajul dv. Vă asigurăm că toți cei care lucrează la publicația "De la răsărit până la apus" își doresc să aducă în mințile și inimile oamenilor lumină și să-i apropie de Cristos, Mântuitorul. Vă dorim și dv. un Post Mare cu multe roade, iar bucuria Învierii să vă aducă multă pace!

* Vasile Cerlincă (Suceava). "Sunt un creștin ortodox, citesc în fiecare zi câteva rânduri din Biblie. Am fost crescut și învățat de părinții mei să fiu credincios și să merg la biserică. Acum, fiind în vârstă și deja străbunic, îmi educ familia cu credință și dreptate și ea îmi urmează sfatul. Zilnic vorbesc cu bunul Dumnezeu, iar el îmi întinde mâna și mă ajută... Fără el nu am fi putut face nimic. Mereu îi mulțumesc și mă rog să aibă grijă de familia mea și de toată lumea... Aici, în oraș, există o biserică foarte frumoasă pentru credincioșii catolici. Este atât de îngrijită și frumoasă, într-adevăr casa lui Dumnezeu. Și un lucru important: este mereu deschisă pentru toți cei care vor să intre. De câte ori trec prin fața ei, intru și mă rog în liniște. La ieșirea din biserică găsesc și revista «Lumina creștinului». Dețin multe numere, pe care le-am citit și le citesc cu drag. Am tot respectul pentru credincioșii și preoții de confesiune catolică. Felicitări întregului colectiv de redacție!"

Vă mulțumim pentru urări și aprecieri. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze familia și pe toți cei pentru care vă rugați!

* C.E. (e-mail). "Apelez la sprijinul dv. cu o rugăminte un pic neobișnuită: doresc să aflu proveniența și niște date despre o iconiță care aparține cultului romano-catolic, după toate aparențele. Mama mea a fost refugiată de război, fiind născută [...] lângă Cernăuți în anul 1924. Ea provine dintr-o familie de ruteni (ucraineni), majoritari în regiunea respectivă, care înainte de pactul Ribbentrop-Molotov era parte a României. Mama ei (bunica mea), înainte să moară (când mama mea avea doar 2 ani), i-a lăsat această iconiță, pe care mama mi-a lăsat-o la rândul ei mie, înainte să treacă la cele veșnice, în 2009. Mama mi-a spus că iconița a fost emisă cu ocazia sfințirii unei catedrale și că a participat la eveniment însăși regina Maria. Nu știu dacă aceste date sunt conforme, eu totuși vi le transmit. Întrucât țin foarte mult la această iconiță, care are pentru mine o valoare sufletească, încerc să aflu originea ei și, cu această ocazie, voi afla și religia în care a fost botezată mama (în România, ea frecventa atât Biserica ortodoxă, cât și pe cea catolică). [...] Vă mulțumesc pentru atenția cu care ați citit acest mesaj și vă doresc să aveți zile în lumină!"

Iconița pe care ne-ați trimis-o este clar romano-catolică. Ea are înscrise în limba latină cuvintele "Sfânta Ana, roagă-te pentru noi". Din păcate, nu ne putem da seama, din documentele pe care le avem, la care biserică din jurul Cernăuțiului se referă. Care avea hramul Sfânta Ana? Sau care biserică a fost sfințită în jurul anului 1924? Pentru a afla mai multe nu vedem decât două posibile soluții: 1) De consultat jurnalul reginei Maria (Maria, Regina României. Povestea vieții mele, traducere din limba engleză de Mărgărita Miller-Verghi, Ed. Eminescu, București, 1991) sau alte consemnări ale reginei. Nu știm până la ce an scrie ea, dar poate că în acest jurnal regina spune pe undeva la care sfințire de biserică de pe lângă Cernăuți a participat. 2) De scris pr. Petru Ciobanu (e-mail: pr.petru.ciobanu@gmail.com), care este la Chișinău, se ocupă și de istorie și a scris despre comunitățile din zonă. Poate știe ceva mai mult. Vă dorim reușită! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

* Gheorghe Budău (Satu Nou, BC). "Sunt un simplu creștin catolic și m-am gândit să vă scriu pentru a mă lămuri în dubiile mele. Când ești în dușmănie și în ceartă cu aproapele poți participa la sacramente? Eu cunosc unele persoane care sunt în dușmănie și totuși participă la sacramente. Avem un preot foarte bun, care ne explică mereu cât rău fac păcatul și ura și ce ușor putem aluneca în păcate dacă nu suntem în harul sfințitor".

Am primit scrisorile dv. și ne bucurăm că sunteți preocupat de sufletul oamenilor pentru a căror mântuire a pătimit Isus. Această preocupare și îngrijorare suntem convinși că o aveți și pentru sufletul dv., mai ales că Isus ne spune în evanghelie că trebuie să vedem mai întâi bârna din ochiul nostru și după aceea paiul din ochiul aproapelui (cf. Lc 6,41). Fiecare răspunde pentru modul cum procedează. Evident, pe unii dintre cei care trăiesc în dușmănie îi puteți ajuta. Cum? Vorbindu-le cu bunătate, amintindu-le că rugăciunea Tatăl nostru este cel mai mare ajutor pentru a ne ruga bine, mai ales când spunem "și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri". De mare ajutor este și ceea ce este notat în cartea "Dumnezeu schimbă", de Tomislav Ivancic, p. 71, Ed. "Presa Bună", 2014: "Când te îndrepți spre Tatăl s-ar putea să simți ceva asemenea unui lanț care te ține legat. Ce trebuie făcut? Poate realizezi că există cineva pe care nu l-ai iertat. Dumnezeu însă pe tine te-a iertat. Acum și tu trebuie să-i ierți pe ceilalți, altfel nu te poți apropia de Tatăl. Tatăl este iubire, iar tu ești încă stăpânit de ură. Rupe toate lanțurile ce te țin legat și spune: «Te iert! Te iert pe tine... și pe tine! Pentru că vreau să merg la Tatăl!» Poți fi și tu la fel de generos cu ceilalți cum a fost Tatăl cu tine? Când ierți, ești victorios. Dacă nu ierți, rămâi în întuneric, în ură. Atunci ești bolnav. Dacă ierți, ești un om înțelept. Atunci tu ai învins. Atunci te-ai răzbunat în sensul bun al cuvântului. Cea mai cruntă răzbunare față de dușmanul tău este să îl ierți. Doar Dumnezeu îți poate face dreptate. Primești înapoi toate cele distruse de dușman. Dumnezeu te face drept când ierți. A ierta înseamnă să fii înțelept. A nu ierta este copilărește și naiv. Atunci rămâi sub influența urii, a negativului și a bolii. Iertarea înseamnă eliberare! Iertarea înseamnă să-l schimbi pe dușman, să vindeci omul din el. Asta înseamnă să salvezi dușmanul și să distrugi dușmănia. Este minunat tot ceea ce cuprinde iertarea. Încearcă acum să ierți. Eu procedez de obicei așa: îl privesc pe Dumnezeu și spun: «Da, Tată, iert!»"



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat