Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* I. Manole (Iași). "În anul 2018 m-am judecat pentru partajarea unei suprafețe de teren și au fost obligați nepoții mei să-mi achite o sumă de bani cu titlu de cheltuieli de judecată. Cum pot recupera suma la care au fost obligați prin hotărâre judecătorească, dacă ei nu doresc de bunăvoie?"

Potrivit art. 622 Cod procedură civilă: "Obligația stabilită prin hotărârea unei instanțe sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie. În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligația sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare, dacă prin legea specială nu se prevede altfel".

Având în vedere dispozițiile legale citate mai sus, în cazul în care nu vi se achită de bunăvoie sumele la care au fost obligați cu titlu de sultă și cheltuieli de judecată, în termen de trei ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, vă puteți adresa unui birou de executor judecătoresc în vederea recuperării sumelor de bani menționate în titlurile executorii. La sumele prevăzute de instanța de judecată vor fi adăugate și cheltuielile de executare. Sunt hotărâri defintive, conform art. 634 din Codul de procedură civilă:

- Hotărârile care nu sunt supuse apelului și nici recursului;

- Hotărârile date în primă instanță, fără drept de apel, neatacate cu recurs;

- Hotărârile date în primă instanță, care nu au fost atacate cu apel;

- Hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum și cele neatacate cu recurs;

- Hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acesta s-a soluționat fondul pricinei;

- Orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.

Executorul judecătoresc va solicita instanței de judecată încuviințarea executării silite și va începe executarea silită prin toate formele de executare: poprire asupra veniturilor realizate de debitori, vânzarea bunurilor mobile sau imobile.

* M. Carp (Vaslui). "În situația în care mama mea a încheiat un testament prin care a lăsat toate bunurile unei persoane străine, pot solicita anularea actului?"

Pe cale judecătorească, puteți solicita anularea actului în situația în care veți dovedi că, la momentul la care a încheiat actul autentic, mama nu avea capacitatea juridică de a încheia acte juridice, adică nu avea discernământ. Lipsa discernământului în cadrul unui proces poate fi probată cu expertiză medico-legală. În cazul în care mama dv. avea discernământ, puteți solicita reducțiunea testamentară, deoarece aceasta putea să testeze doar pentru o parte din bunuri, în condițiile în care erau moștenitori rezervatari. Potrivit art. 1087 din Codul civil, "sunt moștenitori rezervatari soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului) și ascendenții privilegiați (tatăl și mama defunctului)". În condițiile în care avea copii, mama dv. putea să facă testament doar pentru cotitatea disponibilă (o parte din moștenire pentru care putea testa), dar nu și "pentru rezerva succesorală care este partea din bunurile moștenirii la care moștenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinței defunctului". Cotitatea disponibilă este partea din bunurile moștenirii care nu este rezervată prin lege și de care defunctul putea dispune în mod neîngrădit prin liberalități. Rezerva succesorală a fiecărui moștenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absența testamentului, vi s-ar fi cuvenit ca moștenitor legal.

Menționăm că reducțiunea testamentară poate fi făcută prin bunăînvoială sau în fața instanței de judecată. Acțiunea poate fi făcută în termen de trei ani de la data deschiderii moștenirii sau, după caz, de la data la care moștenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităților. În cazul liberalităților excesive a căror existență nu a fost cunoscută de moștenitorii rezervatari, termenul de prescripție începe să curgă de la data când au cunoscut existența acestora și caracterul lor excesiv.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat