Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Curajul de a risca
"Curajul de a risca pentru promisiunea lui Dumnezeu" este tema Mesajului papei Francisc pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații 2019. Potrivit tradiției, ziua specială de rugăciune pentru vocații se marchează în Duminica Bunului Păstor, cea de-a patra duminică a Paștelui după calendarul roman sau latin, care anul acesta va fi la 12 mai.

Exortație pentru tineri
În sărbătoarea Buna-Vestire, luni, 25 martie, papa Francisc a efectuat un pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului de la Loreto. Cu această ocazie, pontiful a semnat exortația apostolică postsinodală intitulată "Cristos, speranța noastră, este viu", sub forma unei scrisori pentru tineri, în urma Sinodului Episcopilor, desfășurat în cetatea Vaticanului în perioada 3-28 octombrie 2018, cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional". La Loreto este păstrată relicva casei din Nazaret, în care a trăit sfânta familie.

Exerciții spirituale
Abatele benedictin italian Bernardo Francesco Maria Gianni, OSBOliv., a predicat la exercițiile spirituale pentru Curia Romană, desfășurate la Ariccia, lângă Roma, între 10 și 15 martie, cu tema "«Cetatea cu dorințe arzătoare». Priviri și gesturi pascale în viața lumii". Născut la Prato, în Italia, în anul 1968, pr. Bernardo Francesco Maria Gianni a fost prior al abației din San Miniato din anul 2009 până în 2015, când a devenit abatele acesteia.

O nouă celebrare
Sfântul Părinte Francisc a dispus să fie înscrisă celebrarea sfântului Paul al VI-lea, papă, în Calendarul roman general, la 29 mai, cu gradul de comemorare facultativă. Această nouă comemorare va trebui să fie introdusă în toate calendarele și cărțile liturgice pentru celebrarea Liturghiei și a Liturgiei orelor; textele liturgice de adoptat trebuie să fie traduse, aprobate și, după confirmarea acestui dicaster, publicate sub îngrijirea conferințelor episcopilor.

Întâlnire europeană
Sinodul tinerilor, Ziua Mondială a Tineretului și Simpozionul ce va avea loc la Cracovia au fost temele principale dezbătute la Întâlnirea Delegaților Naționali pentru Pastorația Tineretului și Pastorația Universitară, desfășurată la Roma, în perioada 7-9 martie. Din partea Conferinței Episcopilor din România au participat pr. Fabian Doboș, responsabil cu pastorația universitară, și pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului.

Preoți sportivi
Echipa națională de fotbal de sală a României, formată din 13 preoți catolici, s-a clasat pe locul 6 la ediția a 13-a a Campionatului European de Fotbal de Sală din Muntenegru, desfășurat între 25 februarie și 1 martie, cu motoul "Mens sana in corpore sano", reunind 16 echipe naționale de fotbal. În urma turneului desfășurat în luna septembrie 2018 la Cluj, echipa de fotbal formată din preoți catolici din Dieceza de Iași a ocupat locul întâi, având astfel dreptul de a participa la Campionatul European. Echipei Diecezei de Iași i s-au alăturat și jucători (preoți) din Diecezele de Timișoara și Satu-Mare și Eparhia de Lugoj.

Pastorația tineretului
Comisia pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România s-a reunit în sesiunea de primăvară, în perioada 11-13 martie, la Popești-Leordeni. Au participat reprezentanți din toate cele 12 dieceze și eparhii de pe teritoriul României. Lucrările au fost coordonate de pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului. Pe ordinea de zi s-au regăsit aspecte despre Ziua Mondială a Tineretului, Sinodul tinerilor, Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din 2021 și vizita papei Francisc în România.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat