Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pasti 2019 -

Lumina lumânării pascale

Este Sâmbăta Sfântă și soarele, pierzându-și din raze, s-a retras de pe scena văzduhului, lăsând lumea în liniștea tenebrelor. Soarele a apus, însă odată cu el a venit răsăritul, răsăritul poporului creștin care se adună să celebreze Paștele. Se adună de pe ulițe și străzi și, în biserica brăzdată de umbrele nopții, se formează rumoare de suflete în așteptare. Întuneric... Nici luminile candelabrelor nu scânteiază. Întuneric și tăcere. În acest peisaj răsare o lumină plăpândă, o flacără a unei lumânări, o flacără ce străpunge timidă bezna. O lumină și un glas, un glas care în tăcerea mulțimii răsună: Lumina lui Cristos! Acesta este Paștele - o lumină ce străpunge întunericul din sufletele noastre; iar dacă vom face liniște acolo, înăuntrul nostru, vom auzi și glasul care ne spune cine este această lumină: Cristos cel înviat.

Pare firav anunțul unei victorii atât de mari. Marile victorii sunt anunțate de obicei cu salve de tun și cu fanfare impresionante, însă cea mai mare victorie, cea a lui Cristos împotriva morții, se ascunde în spatele unei lumini și a unei voci. De ce? Din două motive: ea ține cont de destinatarul veștii și de roadele pe care le poartă cu sine. Marea veste este adresată omului, însă nu urechilor sale, ci inimii. Victoria lui Cristos asupra morții, spre deosebire de celelalte mari victorii din istoria omenirii, nu aduce cu sine o pace politică, ci una a inimii. Amintiți-vă de Ilie care l-a întâlnit pe Dumnezeu într-un sunet de liniște adâncă (cf. 1Rg 19,12)!

Pe de altă parte, Cristos nu a venit să aducă pe pământ un mare spectacol de artificii, ci a venit să aducă foc și vrea ca acest foc să se aprindă, nu să ardă izolat (cf. Lc 12,49). De aceea, deși flacăra lumânării pascale pare fragilă, supusă voii celei mai mici adieri care ar putea-o stinge, ea rămâne aprinsă pentru că se împarte, pentru că aprinde lumânările tuturor celor din biserică. Și ceea ce abia străpungea întunericul luminează acum o întreagă biserică. La fel și învierea lui Cristos. Pare una singură, ascunsă de întunericul acelei morți minunate a Paștelui, însă Cristos a aprins și în noi învierea sa, căci, "dacă am murit împreună cu el, vom și trăi împreună cu el" (2Tim 2,11).

Dar răspândirea focului învierii nu se referă doar la o răspândire printre oameni. Cristos vrea ca focul său să cuprindă toate ramurile vieții noastre. Dacă limităm focul, pe care învierea sa îl aprinde în noi, la ceea ce se întâmplă în biserică, atunci această flacără rămâne slabă, în pericol să se stingă. Trebuie să lăsăm ca această flacără pascală să aprindă fiecare ramură din viața noastră, și astfel să trăim luminați de ea și dincolo de ușile bisericii.

Ciprian Fechetă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat