Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pasti 2019 -

De la Grădină la... Lumină

Ghetsemani. Întuneric peste această grădină. O adiere rece înfioară întreaga ta ființă dumnezeiască. Lacrimile alunecă silențioase, amestecându-se și diluând stropii de sânge. Te rogi fierbinte, cu tot sufletul și prin fiecare por cererea de îndepărtare a paharului strigă spre cer. Este exact imaginea omului care se află în fața unei mari încercări.

"Moment de cumpănă", obișnuim să spunem. Doar că a ta avea proporțiile unei întregi omeniri. În trupul unui om aveau să fie cuprinse rănile a milenii de generații, iar scopul acestor răni nu era nicicum altul decât cel eliberator, salvator, călăuzitor. Un sacrificiu de iubire divină pe care, în pofida a tot disprețul și desconsiderația pe care urma să le primești, nu ai pregetat a-l face pentru a duce la bun sfârșit misiunea încredințată.

Suferința ta nu a fost doar în ultimele 24 de ore pe care le-ai trăit, ci te-a însoțit pe tot parcursul vieții tale. Fiind Dumnezeu, știai de ce ai venit. Încă de la bun început, de când i-ai chemat pe apostoli, știai chiar și cum aveau să se comporte fiecare: cine este trădătorul, fidelul, necredinciosul, lașul. Așa cum erai pe deplin edificat asupra tuturor acelora pe care urma să-i vindeci, să-i călăuzești, să-i întâlnești. Calvarul tău a fost prezent și retrăit în fiecare clipă a vieții tale. Chiar și când râdeai cu ucenicii. Chiar și când îi învățai pe oameni. Și mai ales atunci când rămâneai, meditativ, în tăcere deplină. Eu? Chiar și numai un spin din coroana ta mi-ar face imposibilă îndeplinirea treburilor zilnice, tulburând tot echilibrul și liniștea mea sufletească! Și mă întreb: Tu cum ai reușit să trăiești, zi de zi, cu toți spinii trădărilor, desconsiderației, batjocoririi, lipsei de sens pe care oamenii urmau să o găsească privind detașat, cu un aer de superioritate, la actul răstignirii tale?...

Ai putut, Doamne! Pentru că imaginea omului care imploră îndepărtarea paharului suferinței este transfigurată în imaginea Dumnezeului care nu își abandonează creatura, așa cum, încă de la căderea ei, i-a rămas pe tot parcursul istoriei alături. Mai departe decât suferința, ai păstrat mereu viu sensul ei, scopul pentru care aveai să pătimești atâtea: fericirea noastră eternă. Asta ți-a dat putere! Ai fi putut alege oricare alt mod, dar ai ales întruparea Infinitului în finit, făcându-ne să ne simțim și mai aproape de tine. Ai coborât între noi și ai experimentat toate trăirile noastre, pentru ca astfel să înțelegem că nu ești un dumnezeu din depărtări, care știe prin atotcunoaștere, ci ești "Dumnezeu-cu-noi", care știe din trăirile lui omenești. Ne-ai lăsat un exemplu în toate: în răbdare, în abandonare în mâinile Tatălui, în perseverență, în rezistența în fața ispitelor, în înțelegere, iertare, în apărarea celor mici, în slujire, iubire, în... tot.

Ce imagine mai puternică decât întunericul Grădinii Ghetsemani care este topit în lumina Învierii? Ce dovadă mai concretă a faptului că suferința nu este scopul ultim al vieții, ci un mijloc prin care ajungem la Lumină? Ultimul cuvânt nu l-a avut agonia din Grădina Măslinilor, ci strălucirea vieții în care erai înveșmântat atunci când te-ai arătat celor veniți la mormânt. Aici este, de fapt, cheia. Ultima grădină în care ai apărut, înviat, este prefigurarea grădinii cerești în care ne vei întâmpina și pe noi, când vom păși în veșnicie.

Învață-mă, Doamne, ca pe tot parcursul vieții mele să merg cu aceeași încredere deplină - pe care ai avut-o tu - de la Grădină la... Lumină!

Ana Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat