Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pasti 2019 -

Papa Francisc către tineri. Visează lucruri mari!

Tinerețea fără visuri nu este tinerețe! Visul este temelia pentru viitor, deoarece crezi în el și speri să îl realizezi. Nu este amăgire și nici iluzie! "Dacă vrei să construiești un vapor - spunea Antoine de Saint-Exupéry în Micul prinț -, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori și alte materiale. Învață-i întâi dorul după marea îndepărtată, nesfârșită". Papa Francisc, când se adresează tinerilor, este atent tot timpul să trezească în ei această dorință după "marea" nesfârșită. Îi îndeamnă pe tineri să își păstreze privirea spre un orizont larg și să cultive speranța în fiecare acțiune zilnică.

Sâmbătă, 11 august 2018, Sfântul Părinte s-a întâlnit la Roma cu tinerii italieni, ca pregătire pentru Sinodul tinerilor ce avea să se desfășoare în luna octombrie a aceluiași an. În acest context, la momentul de rugăciune, papa Francisc a spus că "un tânăr care nu știe să viseze este un tânăr anesteziat; nu va putea înțelege viața, forța vieții. Visurile te trezesc, te duc încolo, sunt stelele mai luminoase, cele care indică drumul diferit pentru umanitate". Cuvintele papei ne spun că visurile nu trebuie să fie mărunte, aeriene, banale. Ele trebuie să fie legate de ceea ce se poate încerca, realiza și împlini. Astfel, visurile sunt antecamera realității. Un tânăr care nu visează este fără aripi, se târăște cu privirea mereu în pământ și este purtat în stânga și în dreapta de orice "vânt" dezinteresat de soarta lui.

"Visurile mari, pentru a rămâne așa, au nevoie de un izvor inepuizabil de speranță, de un Infinit care suflă înăuntru și le dilată. Visurile mari au nevoie de Dumnezeu pentru a nu deveni miraje sau delir de atotputernicie", a spus papa în același context. Pentru fiecare om, pentru fiecare tânăr, Dumnezeu a pregătit lucruri extraordinare și acestea se pot realiza doar dacă drumul spre împlinirea lor este parcurs cu Dumnezeu.

Într-un alt context, la o întâlnire cu copiii și adolescenții din Dieceza de Brescia (Italia), papa i-a întrebat: "Voi sunteți dispuși să-l ascultați pe Isus și să schimbați ceva din voi înșivă? Dacă sunteți aici, eu cred că este așa, dar nu pot și nu vreau să consider asta ceva sigur. Fiecare dintre voi să reflecteze înlăuntrul său, în propria inimă: Sunt dispus să-mi însușesc visurile lui Isus? Sau îmi este teamă că visurile sale pot să «deranjeze» visurile mele?" Într-adevăr, visurile pot deveni foarte amăgitoare dacă nu sunt trăite împreună cu Dumnezeu, dacă nu se "încarcă" de la sursa divină, și pot deveni adevărate coșmaruri.

Unul dintre darurile pe care le oferă Dumnezeu pentru a alimenta visurile este răbdarea. Dușmanul visurilor este graba, dorința de a obține totul în cât mai scurt timp. Nimic din ceea ce este măreț în viață nu se realizează peste noapte!

"Tu poți visa lucruri mari, dar singur este periculos, pentru că vei putea cădea în delirul atotputerniciei. Însă cu Dumnezeu să nu-ți fie frică: mergi înainte. Visează lucruri mari!", a continuat papa Francisc adresându-se tinerilor prezenți la Roma. A visa lucruri mari înseamnă a ridica privirea dincolo de propria situație și a crede că lucrurile frumoase care împlinesc viața se pot realiza, pot avea loc. A visa lucruri mari înseamnă a fi convins că lucrurile se pot schimba și că fiecare pas pe care eu îl fac în această direcție își are valoarea sa. A visa lucruri mari înseamnă a refuza resemnarea și a acționa cu perseverență, fără renunțare și fără oprire, așa cum a făcut Cristos, care a mers până la capăt pe drumul jertfirii de sine și astfel a făcut să strălucească lumina învierii.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat