Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Doamnă, întoarceți-vă acasă!

Dacă tot sunt atâtea familii separate, cu un soț în țară și altul în străinătate - am zis -, de ce să nu încercăm și noi, că doar n-om fi noi singurii care ar trăi așa! Și am decis.

Într-o primă fază, i-am lăsat pe copii la o soră de-a mea, iar pe soț, după ce i-am încredințat anumite misiuni precise, l-am lăsat singur acasă. Din când în când mai făcea câte o vizită copiilor, asigurându-le cele necesare traiului de zi cu zi.

Am ajuns în străinătate, unde am și găsit repede un loc de muncă, mi-am suflecat mânecile și m-am apucat de treabă. Știam că avem nevoie de bani și trebuiau făcuți cu orice preț. Cu timpul, am început să câștig. Nu era mult, dar era suficient cât să trimit acasă soțului și copiilor și să trăiesc și eu. Dar dorul a început să mă consume...

Mi-era atât de dor de copii, de casă, de soț, de ulița din sat, de femeile alături de care mai schimbam câte o vorbă, dar cui să-i spui? Familia la care lucram în străinătate cerea din ce în ce mai mult. Deseori mi se reproșa că a trecut perioada de acomodare și că trebuie să dau totul, dar ei nu-mi mai dădeau nimic în plus la salariu.

Curând, și dinspre casă au început să vină vești din ce în ce mai proaste. Copiii nu mai dădeau randament la școală, chiar începeau să lipsească, iar acestea se vedeau în rezultatele din ce în ce mai slabe. Și, ca și când n-ar fi fost destul, soțul s-a apucat de băut. În zadar trimiteam bani acasă, nu se vedeau nicăieri. Singura plăcere a soțului era să bea, iar de aici nu a fost mult ca să înceapă să mă acuze de infidelitate și de nepăsare pentru casă și familie.

Chinul dorului era completat acum de acuzele nefondate ale soțului, dar și de inutilitatea muncii mele, care nu mai era prețuită. Pe de-o parte era familia la care lucram, care nu mă înțelegea și care mă jignea din ce în ce mai mult, considerându-mă uneori ca pe un fel de sclavă a lor, iar pe de altă parte era soțul care nu mă mai susținea deloc.

Pe acest fond au început să apară voci care îmi vorbeau de divorț. Erau unii care îmi spuneau în mod direct: "De ce să muncești pentru el, iar el să bea totul, și cine știe dacă nu cumva te și trădează! Nu fi proastă! Lasă-l!"

Dar cum să-l lași? Erau ani de căsătorie, erau copiii, casa pe care o construisem împreună, părinții noștri care ar fi suferit foarte mult dacă am fi făcut un astfel de pas, prietenii noștri... Ajunsesem în starea pe care de la început nu ne-o doream, de care ne temusem și pentru care ezitasem atâta vreme să facem pasul plecării în străinătate. Mărturisesc că mi-a trecut prin minte și faptul că, dacă am divorța, nu am fi singurii: erau atâția alții care făcuseră deja pasul. Încă o familie destrămată, nu ar fi cine știe ce!

Cu aceste gânduri care mă frământau și care nu mă lăsau să dorm nici noaptea, am decis să împărtășesc povestea vieții mele unui preot. Pentru că oricum nu mă cunoștea, m-am hotărât să-i spun tot ceea ce aveam pe suflet.

La final, m-a privit, a râs și mi-a spus simplu de tot: "E vina dv.!" Am simțit că înnebunesc! Vina mea!? Eu am ales să plec departe de casă, să mă sacrific pentru soț, copii și casă, iar acum era tot vina mea. Nu, nu puteam accepta așa ceva! Era vina soțului, el nu înțelegea munca mea, nu mă înțelegea pe mine și se apucase și de băut.

"Dacă vreți să vă salvați familia, doamnă, trebuie să mergeți acasă alături de soțul dv., de copii și de casă. Soțul bea pentru că îi lipsiți, copiii nu mai dau randament la școală pentru că nu mai are cine să le spună: «Bravo!» Doamnă, mergeți acasă; și, dacă o să aveți ce mânca, o să aveți cu toții, iar de nu, o să flămânziți cu toții; dar nu se va ajunge aici, pentru că Dumnezeu dă celui care își face partea".

Cu o săptămână înainte de Paști am decis să mă reîntorc. Sunt mai bine de zece ani de când mă tot gândesc la ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu-l găseam pe acel preot!... (Antonia)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat