Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Kiryat Ye'arim

Când se coboară pe autostradă de la Ierusalim spre Tel Aviv, la un moment dat, printre măslini și palmieri, pe una dintre colinele din vestul ținutului muntos al Iudeii, se poate vedea silueta unei statui a sfintei Fecioare. Este sanctuarul Maicii Domnului, Arca Alianței, de la Kiryat Ye'arim. Numele colinei, Kiryat Ye'arim, apare de 12 ori în cărțile Vechiului Testament, în Psalmul 132 apărând în expresia "ținuturile lui Iaar".

După sosirea evreilor în țara promisă, arca alianței, care conținea cele două table de piatră cu decalogul, primite de Moise pe muntele Sinai, toiagul lui Aaron și o cantitate mică de mană, a rămas un timp la Ghilgal și la Șilo, însă, înainte de a fi dusă de către regele David la Ierusalim, a sălășluit cam 20 de ani pe colina de la Kiryat Ye'arim: "David a adunat tot Israelul... ca să aducă arca lui Dumnezeu din Kiryat Ye'arim... David și tot Israelul a mers la Kiryat Ye'arim, care este al lui Iuda, ca să aducă de acolo arca lui Dumnezeu" (1Cr 13,5-6a).

Prin secolele IV-V, aici a existat o biserică bizantină, care a fost distrusă de perși în anul 614. Unii arheologi susțin că arca alianței ar fi și acum la Kiryat Ye'arim, sub fundația vechii biserici.

În anul 1848, Congregația "Surorile Sfântului Iosif al Apariției" ajunge și în Țara Sfântă. Printre aceste surori s-a numărat și Joséphine Rumebe, o călugăriță care vine la Ierusalim în anul 1868 și are tot meritul pentru edificarea acestui sanctuar. Despre viața acestei călugărițe și despre istoria sanctuarului vorbește pe larg Benedikt Stolz, OSB, în cartea sa "Cherubin sur la colline de Dieu".

În apropiere de colina Kiryat Ye'arim, mai în vale la Abu Gosh, exista deja o comunitate de călugări benedictini. În anul 1901, superioara generală Célina Le Bouffo, însoțită de sora Joséphine, înnoptează la Abu Gosh. Superiorul benedictin B. Gariador le invită să urce pe colină. Ajunse sus, ambele surori au fost profund impresionate de istoria locului și de imaginea panoramică imagine ce se întindea de la Ierusalim până spre Marea Mediterană. În acest moment s-a hotărât cumpărarea terenului și începerea lucrărilor.

Sora Joséphine primise de la o verișoară din Franța 5.000 de franci, pe care îi ținea sub o placă de piatră. Deoarece trebuia să cumpere terenul de la un șeic turc, a luat legătura cu un călugăr pe nume Louis, care se pricepea să negocieze prețurile, spunându-i: "Am doar 5.000 de franci. Vezi să nu depășești suma aceasta!" Dar, pentru că mai era un cumpărător, șeicul nu a lăsat mai puțin de 20.732 de franci. Sora a mers să caute banii, crezând ca va reuși să cumpere doar un sfert din teren. Scoate banii și începe să-i numere... Ajunge la 5.000, dar vede că mai erau bani... La final vede că erau exact 20.732 de franci. Așadar, o minune la cumpărarea terenului!

La 18 mai 1911, patriarhul de Ierusalim, Filippo Camassei, a binecuvântat piatra fundamentală a casei, iar la 8 ianuarie 1920 se pune piatra fundamentală a sanctuarului de către cardinalul Louis Dubois, arhiepiscop de Rouen, cel care i-a dat și numele: Sfânta Maria, Arca Alianței.

Biserica a fost consacrată de către patriarhul de Ierusalim, Mons. Luigi Barlassina, la 31 august 1924.

Interiorul este simplu, dar pe paviment se păstrează multe dintre vechile mozaicuri. Având o acustică excelentă, biserica este preferată pentru concerte sau înregistrări.

Statuia care este, de fapt, turnul bisericii, a fost ridicată și binecuvântată la 21 noiembrie 1931. Are 7 metri înălțime. Picioarele Mariei se sprijină pe un piedestal ce are forma unei arce, iar pruncul pe care îl ține în brațe prezintă o ostie - mana noului legământ. La bază, doi heruvimi acoperă cu aripile lor arca.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat