Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Mica Unire
PS Petru Gherghel, însoțit de șase preoți, a participat la manifestările desfășurate la 24 ianuarie în Piața Unirii din Iași, prilejuite de sărbătorirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor. Pe lângă discursurile politicienilor și ale altor reprezentanți, au fost incluse și discursul rostit de PS Petru Gherghel și cel al ÎPS Teofan, arhiepiscop și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, depuneri de coroane, parada militară, dar și Hora Unirii. Ceremoniile s-au încheiat în biserica "Sfinții Trei Ierarhi", cu o rugăciune comună la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și pentru făuritorii Unirii.

Octogenar
În biserica din Botoșani, părintele Grigore Duma a sărbătorit duminică, 10 februarie, în cadrul unei sfinte Liturghii, împlinirea a 80 de ani de viață. A doua zi, luni, 11 februarie, în prezența multor preoți, persoane consacrate și credincioși, atât din comunitatea catolică din Botoșani, cât și din alte comunități, părintele a sărbătorit printr-o Liturghie împlinirea a 80 de ani de la primirea sacramentului sfântului Botez. Felicitări i-a adresat și PS Petru Gherghel, care i-a dăruit părintelui sărbătorit icoana Maicii Domnului de la Cacica și o carte de omilii ale sfântului Grigore cel Mare. Pr. Grigore a fost hirotonit la 29 iunie 1964.

Din viața consacrată
Membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, formată din reprezentanți ai celor cinci zone din Dieceza de Iași (Bacău, Roman, Bucovina, Iași și Onești), s-au întrunit la Institutul Franciscan din Roman, sâmbătă, 16 februarie. Fiecare responsabil zonal a făcut o scurtă prezentare a activităților desfășurate începând cu anul 2018. Întâlnirea diecezană de formare a persoanelor consacrate se va desfășura la 12 mai, la Hălăucești, în program fiind inclusă și conferința "Lumini și umbre ale vieții consacrate, în magisteriul papei Francisc", prezentată de sr. Alina Ionela Rîtan, SCMP, și pr. Albert Goșman, OFMCap.

Șezătoare tematică
Membrii Acțiunii Catolice din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman au găzduit sâmbătă, 16 februarie, șezătoarea cu tema "Hai să dăm mână cu mână cei cu inima creștină", participând peste 130 de membri, din parohiile Roman "Isus, Bunul Păstor", Barticești, Valea Mare, Tămășeni, Adjudeni și Sagna, care au purtat portul popular tradițional. Printre oaspeți au fost PS Aurel Percă, muzeograful Relu Butnariu, dar și preotul ortodox Vasile Strat împreună cu câțiva credincioși. Au fost prezentate tradiții creștine legate de șezătoare în zona Roman la comunitățile catolice și ortodoxe, cântece, obiecte tradiționale de lucru, dar și bucate cu rețete străvechi.

Jubileu Taizé la Iași
Grupul de rugăciune Taizé din Iași i-a adus mulțumire Domnului pentru cei 18 ani în care, adunați la picioarele crucii în diferitele momente de rugăciune, au experimentat prezența Celui Înviat. Sărbătoarea din 17 februarie a început cu sfânta Liturghie, în capela Căminului "Xaverianum" din Copou, prezidată de pr. Daniel Iacobuț, printre ceilalți patru concelebranți fiind și pr. Marius Taloș, SJ, care a ținut și cuvântul de învățătură. A urmat o agapă frățească însoțită de câteva momente de divertisment, inclusiv un rezumat video al activității grupului, mărturii și urări transmise de inițiatoarea grupului la Iași, Ingrid Lewis (fostă Aioanei).

După 321 de ani
Satul Galbeni, din comuna Nicolae Bălcescu, a fost atestat documentar din perioada fărâmițării proprietății răzășești, la 17 februarie 1698. După 321 de ani, la căminul cultural de la Școala gimnazială "Martin Benedict" din localitate a fost organizat un moment festiv, în prezența unor oaspeți, printre care Anton Coșa (profesor doctor în istorie), Gheorghe Bejan (de la Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș"), pr. Mihai Budău și pr. Eusebio Bejan (originari din sat) și a lui Ioan Bejan (organist și constructor de orgi). Momentul central a fost piesa de teatru "Iojă cel sărac și Galbenii", în regia lui Ion Coșa, urmată de un recital de orgă.

Formare
Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași (www.aciasi.ro) a desfășurat o zi de formare pentru animatorii sectorului "copii", sâmbătă, 16 februarie. Întâlnirea s-a desfășurat la Centrul "Sfântul Leonardo Murialdo" din Roman, pentru zonele Roman și Iași, iar în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Bacău, pentru zona Bacău. Tema zilei a fost "Construiește și dăruiește încredere!", ghidată de motoul "Domnul se uită la inimă" (1Sam 16,7).

Centenar Petru Albert
Împlinirea a 100 de ani de la nașterea părintelui franciscan Petru Albert a fost marcată prin Liturghia prezidată de PS Aurel Percă, în biserica din Nisiporești, la 19 februarie, care, transmițând și salutul episcopului Petru Gherghel, a elogiat personalitatea părintelui. Parohul Anton Bogdănel a amintit rolul avut de pr. Albert în formarea unor generații de preoți franciscani, în redeschiderea Seminarului Franciscan și în reorganizarea Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România.

Comemorare
În ziua comemorării nașterii pentru cer a fericitului Ieremia, 5 martie, la Onești, în sanctuarul care îi poartă numele, se va celebra o sfântă Liturghie prezidată de pr. Costel Țăranu, paroh de Satu Nou și decan de Trotuș, care va oferi uleiul pentru lampa votivă din capela sanctuarului. În cadrul novenei de pregătire, începută la 24 februarie, între 2 și 4 martie, predicile vor fi ținute de diaconul Octavian Vacaru, OFMCap. și va avea tema: "«Să mergem împreună», călăuziți de fericitul Ieremia... ca familie (2 martie), ca Biserică (3 martie) și ca societate (4 martie)".

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna februarie, se numără: "Zilele familiei" la Libourne (FR) (4-6 februarie); întâlnire cu "familia rănită" (9 februarie), cu participanții la cursul pentru logodnici din 2018 (16 februarie), cu participanții la cursul pentru logodnici din anul 2014 (23 februarie), la Traian; lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Onești "Sfinții Apostoli Petru și Paul" (10 februarie), la Bârnova (17 februarie) și la Bârlad (24 februarie); întâlnire cu un grup de familii la Iași (16 februarie) și cu elevii de la Liceul Teoretic "Lascăr Rosetti" din Răducăneni (22 februarie).

Missio canonica
Profesorii de religie catolică au primit "missio canonica" sâmbătă, 19 ianuarie, la Onești și Bacău, iar luni, 21 ianuarie, la Roman. Conferirea "missio canonica" pentru profesorii din zona Iași va avea loc sâmbătă, 6 aprilie, la Hălăucești.

Cursuri de Biblie
Surorile "Notre Dame de Sion" organizează trei cursuri de Biblie pentru toți cei interesați să aprofundeze cuvântul lui Dumnezeu: 1. "Am ales calea înțelepciunii" - profesor: pr. Iosif Antili (Curs biblic despre Cartea Înțelepciunii); 2. "Apocalipsa, mister și semnificații" - profesor: pr. Iulian Faraoanu (Curs biblic despre Cartea Apocalipsei); 3. "Universul literelor ebraice" - profesor: sr. Iuliana Neculai, NDS (Curs de ebraică biblică). Cursurile se vor desfășura la sediul din Iași: Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 19 (Copou). Pentru înscrieri și alte informații: sr. Iuliana Neculai, NDS, e-mail: iuliananeculai@hotmail.com, tel. 0741/658651.

Pelerinajul studenților
Ediția a VI-a a pelerinajului anual al studenților la Sighetu Marmației va fi organizată în perioada 17-19 mai, anul acesta marcând împlinirea a cinci ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. Detalii și înscrieri: pr. Fabian Doboș (tel. 0756/833383).

Numire
La propunerea părintelui Teofil Petrișor, ministru provincial, având în vedere necesitățile pastorale din Parohia Prăjești, Decanatul de Traian, administrată de părinții franciscani, Preasfințitul Petru Gherghel l-a numit pe pr. Ioan Dâscă, OFMConv., începând cu 15 februarie, vicar al acestei parohii.

Pe scurt
- 31 ianuarie - 3 februarie: Misiuni populare în Parohia "Sfântul Mihail, Arhanghelul" din Săbăoani, predicator fiind pr. Isidor Dâscă
- 3-6 februarie: Campus vocațional, organizat pentru un grup de tineri de Slujitorii Carității la Casa "Sfântul Iosif" din Iași
- 4-9 februarie: Campusul "Iarna împreună", cu tema "Dezgheață-ți inima pentru Isus", pentru aproximativ 150 de copii, în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău
- 8 februarie: Comemorarea fericitei Maica Speranța a lui Isus, în biserica din Barticești, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 9 februarie: Zi de reculegere pentru 23 de tineri din diferite parohii, organizată la Răcăciuni de Familia Iubirii Milostive
- 9 februarie: Zi de formare pentru președinții parohiali din Acțiunea Catolică, la Traian (NT) și Mărgineni
- 9 februarie: Consiliu director Kolping Moldova, la Ploscuțeni
- 9-11 februarie: Misiuni populare și Întâlnirea anuală a Armatei Maicii Domnului, în Parohia Luizi-Călugăra, Liturghia de încheiere fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 13 februarie: Ședința anuală a membrilor Secțiunii Social-Caritative la sediul Centrului Diecezan Caritas Iași
- 16 februarie: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine, cu tema "Chemare (vocație), depășirea dificultăților, hotărâre fermă", la Institutul Teologic din Iași, în prezența superioarei, sr. Maria-Teresa Candian, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel
- 16 februarie: Întâlnire a Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești
- 23 martie: Etapa județeană a Olimpiadei de religie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat