Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

În Bulgaria și Macedonia
Papa Francisc va vizita Bulgaria și Macedonia în perioada 5-7 mai. În Bulgaria sunt trei dieceze catolice, două de rit latin: Sofia-Plovdiv și Nicopoli, precum și exarhatul pentru credincioșii de rit bizantino-slav, în total 70.000 de catolici. Motoul vizitei în Bulgaria va fi "Pacem in terris", Sfântul Părinte vizitând capitala Sofia și orașul Rakovski, unicul loc din Bulgaria cu majoritate catolică. În Macedonia sunt 15.000 de credincioși de rit bizantin și 5.000 de rit latin, conduși de un păstor unic: Mons. Kiro Stoyanov. Unica etapă a călătoriei în Macedonia, cu motoul "Nu te teme, turmă mică", va fi capitala Skopje, unde s-a născut Maica Tereza.

Protecția minorilor
"Protecția minorilor în Biserică" a fost tema reuniunii la vârf a episcopatului catolic din toată lumea, convocată de papa Francisc în Cetatea Vaticanului între 21 și 24 februarie. Fiecare zi de reuniune a avut o temă specifică: responsabilitatea, așa-numita "accountability" sau cine și cui trebuie să dea cont și, în fine, transparența. Din România au participat vicepreședintele Conferinței Episcopilor, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, și PS Claudiu-Lucian Pop, reprezentantul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Din Republica Moldova a participat PS Anton Coșa.

Inițiativă controversată
În cadrul noului proiect despre "Școala încrederii", deputații francezi au votat un amendament care înlocuiește cuvintele "tată" și "mamă" cu cele de "părintele 1" și "părintele 2". Prin declarația "Tată și mamă", episcopii din francezi resping această inițiativă împotriva familiei: "În nicio familie, inclusiv în puținele familii unde sunt doi adulți de același sex, nu se prezintă cineva ca părintele 1 și părintele 2. În caz de divorț, apoi, numărul 2 va deveni numărul 1? Se vede cu ușurință ridicolul acestui amendament", încheie episcopii francezi, care speră ca "bunul-simț să revină la locul care i se cuvine pentru binele primar al copiilor".

Reuniune focolară
"Suflul Duhului Sfânt, Biserica și lumea de azi" a fost tema întâlnirii episcopilor din diferite țări ale Europei Centrale și de Est, organizată între 20 și 22 februarie, lângă Budapesta, pentru a le oferi posibilitatea de a cunoaște izvoarele spiritualității Mișcării Focolarelor. Întâlnirea s-a desfășurat la locul de pelerinaj dedicat Fecioarei Maria, la Máriabesnyo, aproape de capitala Ungariei. Printre participanți, alături de card. Joăo Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, din România au fost PS Petru Gherghel și PS József Csaba Pál, episcop de Timișoara, iar din Republica Moldova PS Anton Coșa. Anterior, PS Petru Gherghel a făcut și o vizită la Bad Deutsch-Altenburg, în Austria, luni, 18 februarie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat