Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Oferă timp de calitate

Deși nu s-a modificat unitatea de măsură a timpului, felul în care timpul este perceput și trăit sau consumat s-a schimbat. Nu mai avem timp! Ne zbatem între un regretabil "prea târziu" și un veșnic "mai târziu", amânând oameni și fapte pentru eternul "mâine", care se transformă imediat în "prea târziu".

În goana după (propriile) realizări, uităm prea ușor că la sfârșitul vieții cele mai mari regrete sunt legate de folosirea timpului: cui i-am dat timpul nostru! Uităm că, deși ne naștem egali, devenim diferiți și prin modul în care "consumăm" timpul. Îmbătrânim nu doar când trec anii, ci și când primim timp și nu-l oferim: acumulăm ani în loc să adunăm viață! Suntem toți expuși riscului de a consuma timp fără să-l trăim. Ispita de "a arde gazul" stă cocoțată pe umerii noștri, ademenindu-ne la egoism, indiferență, lene, amânare, chiar și în timpul Postului!

Astăzi Isus e părăsit: e singur pe străzi și în spitale, în case de copii și aziluri de bătrâni. Oferă-i timp! Vizitează-l! Cel singur are nevoie de prezența noastră, de timpul nostru!

Isus este părăsit și suferă în femeia care în luna martie nu primește nici flori, nici urări. Domnul e uitat în femeile maltratate, batjocorite, folosite. Oferă timpul tău bun, înmiresmat ca florile!

Isus e singur în copiii orfani, abandonați, abuzați. Isus suferă în copiii care nu au spus niciodată: "Mamă, te iubesc", pentru că nu cunosc chipul mamei. Oprește-te! Privește-le gingășia, admiră strălucirea ochilor scăldați de lacrimile singurătății și oferă timp, oferă speranță!

Isus e părăsit în vecinul sărac, în bătrânul căruia nu-i călcăm pragul casei pentru că ne grăbim. Oprește-te și oferă-i timp!

Isus e părăsit chiar și în cei din casa ta, în cei din familia ta. E singur pentru că tu nu ai timp de oferit, pentru că tu ai alte priorități. Oprește-te și le oferă timp!

Timpul investit în ceilalți - fără a aștepta răsplată ca păgânii (Lc 6,27-36) - este timp oferit lui Cristos suferind: "Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

Pentru a oferi timp avem doar prezentul, acum-ul, cum ne învață papa Francisc: "Voi nu sunteți ziua de mâine, ci sunteți acum-ul lui Dumnezeu" (27 ianuarie). Acum-ul îl trăim doar oferind timp îmbibat de iubire, adică timp de calitate.

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat