Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Noi "dăm scroll" la tot ce înseamnă viață!

Am auzit aceste cuvinte într-o melodie de la radio. Această melodie vrea să spună că am uitat să trăim. Acum apare întrebarea: Ce am ajuns?

Am ajuns să devenim niște sclavi a tot ce înseamnă tehnologie. Oriunde mergem, vedem majoritatea oamenilor cu nasul în telefon, gata să se lovească de primul stâlp care le iese în cale. De ce? Merită să ne vedem viața trecând prin ecranul telefonului sau al calculatorului? Merită să prețuim așa mult aceste instrumente care ne pot face sclavi?

Orice lucru pe care îl facem trebuie pus la my day pe Facebook sau la story pe Instagram, ca să vadă toată lumea ce facem noi. Oare acest lucru nu ține de păcatul capital al mândriei?

Astăzi vedem foarte mulți copii navigând pe internet, mânuind aceste instrumente (telefon, tabletă, calculator) de la o vârstă foarte mică. Răspunsul dat de majoritatea dintre părinții acestor copii este: "Acesta este timpul. Lumea se modernizează". Este adevărat acest lucru, lumea se modernizează și trebuie să fim și noi în pas cu timpul, dar acest lucru nu înseamnă că este bine ca părinții să își lase copiii toată ziua la calculator să joace Counter Strike sau League of Legends.

De asemenea, mulți copii și tineri, primind ca temă să redacteze un eseu de 2-3 pagini, îl realizează foarte repede printr-un simplu copy-paste de pe internet. Nu mai este accesată sau stimulată creativitatea copilului; rămâne mediocră capacitatea lui personală de a formula idei pe măsura vârstei pe care o are, deoarece el recurge la ideile altora.

Așa bine era când tehnologia nu era așa dezvoltată și știam ce înseamnă să ieșim afară la joacă în zilele călduroase de vară sau în zilele frumoase de iarnă, să mergem cu sania și să facem trenulețul! Ce frumos era când puteam socializa cu aproapele, cel dinaintea ochilor noștri, nu de pe Messenger; când ne doream revederile cu oamenii dragi și ne plăceau conversațiile vii; când era important nu ceea ce fabrică aplicațiile din trăsăturile feței unui om, ci cum era el în realitate.

Tehnologia din zilele noastre sau mai bine zis folosirea ei - trebuie să recunoaștem - face foarte mult bine: spitale modernizate, descoperiri bune în domeniul științei, mai ales în medicină etc. Facilitează enorm comunicarea și accelerează rezolvarea multor probleme cotidiene. Dar face și mult rău: creează dependență, provoacă boli ale vederii și ale auzului și poate chiar să ucidă. Probabil s-a auzit despre cazul băiatului care și-a pus telefonul la încărcat seara, înainte de culcare, dar și-a pus și căștile ca să asculte muzică, iar dimineața a fost găsit mort din cauza electrocutării. Să ne gândim bine la ceea ce facem! Să reflectăm la cât de mare este deja dependența noastră față de telefonul, devenit între timp atât de multifuncțional, pe care îl purtăm în buzunar și îl deschidem de nenumărate ori!

Să nu uităm că aceste instrumente trebuie folosite doar pentru cele necesare: comunicarea cu cei dragi, de departe, vizionarea unui film bun etc. Acum, la sfârșit, aș dori să îndemn: să nu ne dăm "scroll la viață"! Să trăim cu adevărat, fără a derula la nesfârșit secvențe sau imagini din viețile altora!

Laurențiu-Daniel Timaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat