Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Familia din jurul mesei

Să fie vreo jumătate de an de când am fost invitați cu întreaga familie la masă la o altă familie și, cum nu aveam nimic în program, am acceptat invitația. Ce-i drept, era pentru prima dată când primeam o astfel de invitație și, la modul cel mai sincer, nici nu știam cum trebuie să ne comportăm, mai ales că acești doi copii ai noștri aveau ritmul lor, tabieturile lor și mă și temeam de un eșec. Și, de ce să nu fiu sincer, nici nu înțelegeam de ce trebuie să merg să mănânc în altă parte atâta timp cât eu am ce mânca acasă. Așa am fost obișnuit! Cu toate acestea, iată-mă prezent la ușa prietenilor.

Am ajuns și, după ce ne-am făcut comozi, am fost invitați direct la masă. Ceea ce m-a surprins încă de la început a fost faptul că la această familie de prieteni toți aveau locul lor, începând cu părinții și terminând cu cei trei copii pe care îi aveau. Fiecare s-a așezat acolo unde se așeza de obicei, s-a făcut rugăciunea - o rugăciune frumoasă și, din punctul meu de vedere, cam lungă, dar pentru că eram la ei nu am zis nimic -, apoi au început să aducă felurile de mâncare la masă.

Nu ceea ce am mâncat m-a determinat să împărtășesc această experiență, ci cum am mâncat.

Așa cum am spus, erau prezenți cu toții la masă, niciunul dintre copii nu avea alături un telefon mobil sau o tabletă pe care să urmărească în același timp și desene animate, așa cum procedau copiii mei acasă. Aceasta dacă se întâmpla cumva să mâncăm împreună, pentru că de obicei fiecare mânca atunci când dorea și ce dorea, chiar dacă soția pregătea un anumit fel de mâncare. Diferența dintre copiii mei și ai lor era că ai mei încă de la începutul mesei au cerut telefonul, spunându-mi să le pun desene animate. Nici nu au avut răbdare să ne rugăm, cu atât mai puțin să mănânce stând liniștiți la locurile indicate de gazdă!

În zadar i-am dat de exemplu pe copiii familiei prietene, nu am făcut decât să înrăutățesc situația, așa încât s-a creat un haos total; care plângea, care s-a ridicat de la masă, care a început să arunce cu mâncare, de îmi venea să-i iau pe toți și să mergem acasă. Șansa noastră a fost că ei ne invitaseră și, fiind atât de drăguți și având la rândul lor copii, ne-au înțeles.

Mi-a plăcut mult cum copiii lor, după ce s-au rugat respectuos și după ce au primit fiecare în farfurie atât cât considera că poate să mănânce, cu respect față de ceea ce aveau în față, au mâncat totul până la ultima înghițitură, fără să ceară desene animate, fără să țipe și fără să arunce mâncare unul în altul. Mărturisesc că nu m-am putut abține și i-am întrebat cum de au reușit.

Mi-au spus că, încă de la primul copil, masa a fost masă. Spuneau ei, "la noi în casă nu mănâncă nimeni singur. Când ne așezăm la masă, mai întâi spunem cu toții rugăciunea, apoi, că îi place, că nu îi place, că vrea sau nu să mănânce, toți venim la masă. Și încă un aspect: nimeni nu se ridică înaintea celorlalți. Chiar dacă a terminat de mâncat, rămâne acolo, discută cu ceilalți, pentru că este singurul moment când noi putem să stăm cu toții împreună. Când copilul mai mic vede la cei mai mari cum trebuie făcut, fără prea mult efort intră și el în acest ritm, așa încât iată-ne împreună! Și-i mulțumim lui Dumnezeu că la acest capitol nu avem probleme".

Imediat mi-am dat seama că sunt în fața unui moment providențial și că, dacă am fi continuat la fel ca până atunci cu cei doi copii ai noștri, însemna că nu am fi înțeles nimic din ceea ce ni se întâmplase.

Am revenit acasă și din acea zi, cu tot "războiul" care a durat ceva timp, trebuie să spun că am reușit. Și noi suntem acum o adevărată familie, iar masa o exemplifică din plin. Ceva mai târziu, soțul din acea familie mi-a și mărturisit că de aceasta mă invitase: să-mi arate ce înseamnă o familie în jurul mesei. (Cătălin)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat