Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (XIV)

Regina Maria despre dr. Jean Clunet

Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim cum îl caracterizează în jurnalul ei regina Maria pe dr. Jean Clunet, unul dintre cei cinci eroi francezi a căror slujbă de înmormântare a avut loc în catedrala din Iași în ziua de 28 martie / 9 aprilie 1917.

Marți, 14 / 27 martie 1917: "După prânz m-am dus cu Mignon la vila Greierul să întrebăm de dr. Clunet, care s-a îmbolnăvit și el de boala cumplită a pacienților pe care-i îngrijește. [...]

L-am găsit pe dr. Clunet în căsuța lui, ceva mai jos de spital. Îl îngrijea soția lui. Era într-o stare destul de rea, dar m-a recunoscut, a reușit chiar să scoată câteva cuvinte. I-am adus niște compoturi, se pare că pe acestea le poate mânca".

Luni, 20 martie / 2 aprilie 1917: "Vreme frumoasă, dar deja foarte uscată și prăfoasă. După micul dejun am plecat cu Nando la vila Greierul să-i vizităm pe dr. Clunet și pe ceilalți pacienți. [...] L-am găsit pe dr. Clunet foarte bolnav, cu totul inconștient, dar dr. Le Laurier, care îl înlocuiește deocamdată, încă nu și-a pierdut speranța. Unii din ceilalți se simțeau mai bine. I-am vizitat și am vorbit cu fiecare pacient care era în stare să vorbească. Toată clădirea era scăldată în soare, dar saloanele erau pline de suferință. Patru surori sunt bolnave, iar una, mai în vârstă, e într-o stare foarte gravă. Sora Pucci umbla peste tot, ca de obicei, și făcea totul pentru toată lumea, mereu veselă, mereu amuzantă. Ne-au dus să vedem totul, chiar și spălatul rufelor, de care se ocupau doi militiens bătrâni la fântână".

Marți, 21 martie / 3 aprilie: "La ieșirea din spital, m-am întâlnit cu un preot catolic care tocmai venea de la vila Greierul și care mi-a dat vestea dureroasă că Clunet a murit! A fost o lovitură grea. Speram din toată inima să-și revină, el, care se ocupase de tot spitalul, care cu o energie neobosită și un curaj admirabil rânduise totul bine și luptase împotriva unor greutăți înfricoșătoare. Iar acum a murit și el, victimă a propriului devotament, a propriei abnegații. Vai! Tristă, tristă veste. Când am ajuns acolo toată lumea era înlăcrimată. Biata lui soție stătea pe marginea patului în care el era întins atât de liniștit, dar atât de palid și nemișcat, el, care era întruchiparea energiei și a vieții. Entuziasmul pe care îl arăta față de munca lui avea în el chiar ceva ușor exaltat, neliniștit. Erau o pereche cum nu se poate mai devotată, iar soția lui va naște în august. Primul copil l-a pierdut chiar înainte să vină aici, soțul o luase cu el ca să-și mai uite durerea, iar acum l-a pierdut și pe el, a rămas singură într-o țară străină! Am încercat să găsesc vorbe care să-mi exprime compasiunea, căci de consolare nu poate fi vorba în astfel de clipe. Dar era simplă și demnă în durerea ei. Dacă n-ar fi fost situația în care se află, ar fi rămas aici, liniștită, să-i continue munca. E o femeie mărunțică și drăguță, cu ochi mari, negri, patetici. A fost foarte, foarte tristă vizita mea la vila Greierul!"

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat