Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mesajul papei pentru Postul Mare

Necumpătarea și creația

Acestea sunt cele două cuvinte cheie care traversează mesajul papei Francisc pentru Postul Mare din acest an, având drept moto scripturistic: "Creația așteaptă cu nerăbdare revelarea fiilor lui Dumnezeu" (Rom 8,19). Păcatul are în primul rând de a face cu omul, însă efectele lui nefaste se răsfrâng și asupra creației. Acest lucru se întâmplă cu precădere în cazul păcatului de lăcomie sau necumpătare.

Prima lucrare a lui Dumnezeu este creația; a doua este re-creația în Isus Cristos. Între cele două s-a interpus păcatul, care a produs un dezechilibru nu doar în om, ci și în ansamblul creației. Dacă omul trăiește ca fiu al lui Dumnezeu, "el face bine și creației". Dacă, în schimb, este sub influența păcatului, el îi va resimți forța negativă și distructivă. Această forță se manifestă mai ales în necumpătare, care este o marcă a celor care nu-l au pe Dumnezeu. Necumpătarea afectează creația, distruge ceea ce la început a fost ca o grădină în stare să smulgă admirația omului. Prin lăcomie, ea devine tot mai mult un deșert: "Este vorba despre acel păcat care-l face pe om să se considere dumnezeu al creației, să se simtă stăpânul său absolut și să o folosească nu pentru scopul voit de Creator, ci pentru propriul interes, în dauna creaturilor și a celorlalți".

Cu logica lui "totul și imediat", omul trăiește iluzia de a domina, care se demască treptat ca fiind o lucrare malefică de autodistrugere. De aceea, omul de astăzi trebuie să-și asume "travaliul" convertirii, iar postul, rugăciunea și pomana rămân pentru el cele trei mari coordonate ale transformării lui și, implicit, ale creației care îl înconjoară. Raportat la necumpătare, a posti înseamnă trecerea de la ispita de "a devora" totul pentru a sătura lăcomia noastră la "capacitatea de a suferi din iubire"; a ne ruga înseamnă "renunțarea la idolatria și autosuficiența eului nostru și declararea că avem nevoie de Dumnezeu și de milostivirea sa"; a da de pomană este ieșirea din nesăbuința de a trăi pentru noi înșine.

Postul Mare al Fiului lui Dumnezeu a fost - subliniază Sfântul Părinte - "intrarea în deșertul creației pentru a o face să redevină acea grădină a comuniunii cu Dumnezeu, care era înainte de păcat". De aceea - citim în încheierea mesajului -, "să abandonăm egoismul, privirea îndreptată spre noi înșine și să ne îndreptăm spre Paștele lui Isus", pentru ca prin victoria lui să ne putem transforma pe noi înșine și creația.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat