Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* I. Beșleagă (Iugani). "Într-un dosar de partaj succesoral în care se solicită împărțirea unui teren, cum este stabilită taxa de timbru?"

Potrivit OUG nr. 80/2013, art. 5, "cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:

- stabilirea bunurilor supuse împărțelii - 3% din valoarea acestora;

- stabilirea calității de coproprietar și stabilirea cotei-părți ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;

- creanțe pe care coproprietarii le au unii față de alții, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanțelor a căror recunoaștere se solicită;

- cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;

- cererea de reducțiune a liberalităților excesive - 3% din valoarea părții de rezervă supusă reîntregirii prin reducțiunea liberalităților;

- cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.

Dacă cererile în materia partajului judiciar se formulează în cadrul aceleiași acțiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile".

Cel care solicită partajarea unui bun trebuie să precizeze și valoarea acestuia și modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea valorii, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare. Pentru imobilele casă de locuit, valoarea este cea din certificatul de atestare fiscală eliberat de primăria unde este situat bunul, iar în ceea ce privește terenurile, valoarea poate fi calculată, în lipsa altor înscrisuri, conform grilei notarilor publici din județul unde este situat bunul.

* C. Tănasă (Iași). "În anul 2017, am încheiat cu fiul, respectiv nora mea, un contract de vânzare-cumpărare cu drept de abitație. Deși în contract se menționează că ei au achitat o sumă de bani cu titlu de preț, în realitate aceștia nu au plătit nimic. Prin actul încheiat nu am prevăzut și o clauză de întreținere, pentru că notarul nu ne-a informat. În vara anului 2018, nora mea a plecat în Italia, iar fiul meu a rămas cu mine, dar nici el și nici nora mea nu-mi asigură cele necesare traiului. Pot solicita ca ei să fie obligați să-mi asigure întreținere în baza contractului de vânzare-cumpărare?"

Prin contractul de vânzare-cumpărare pe care l-ați încheiat cu fiul, respectiv nora dv., aceștia s-au obligat doar să vă respecte dreptul de abitație, adică să vă lase să locuiți în imobilul casă de locuit până la sfârșitul vieții dv. Din punct de vedere juridic, atâta timp cât ei nu vă tulbură și nu vă deranjează, nu aveți motive temeinice să solicitați rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare, deoarece cumpărătorii respectă clauzele din contract.

* M. Dascălu (Pașcani). "În decembrie 2018, am solicitat la Casa Județeană de Pensii Iași ieșirea la pensie pentru limită de vârstă, întrucât, conform unei adeverințe eliberate de unitatea la care am lucrat, trebuia să mi se rețină o perioadă de 15 ani ca fiind lucrată în grupa a II-a de muncă. Cererea mea a fost respinsă întrucât nu îndeplinesc condițiile de pensionare, întrucât nu a fost valorificată adeverința depusă la dosarul de pensie. Unde se soluționează aceste cauze?"

Cauzele ce au ca obiect litigii privind asigurări sociale sunt de competența tribunalelor, în cazul dv., Tribunalul Iași. Acțiunile nu sunt supuse unor taxe de timbru, iar decizia de pensionare se contestă mai întâi la comisia de contestații, în termen de 30 de zile de la comunicare, iar apoi, la instanța competentă - tribunal.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat