Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Lumina păcii
Cercetașii care au fost la 15 decembrie 2018 la ceremonia ecumenică de la Linz (Austria) au adus "Lumina păcii de la Betleem" în catedrala din Iași, sâmbătă, 22 decembrie. În cadrul sfintei Liturghii, PS Aurel Percă a oferit-o în mod solemn cercetașilor și laicilor veniți din Adjudeni, Bacău, Coman, Focșani, Hălăucești, Iași, Piatra Neamț, Pildești, Prăjești, Roman, Sagna, Negrești (VS), Suceava și Valea Lupului. "Lumina păcii de la Betleem" este un simbol al păcii și al ecumenismului, reprezentat printr-o flacără aprinsă la grota din Betleem, unde s-a născut Isus Cristos, și distribuită apoi în toată Europa și peste ocean cu ajutorul cercetașilor.

Agenda AC
Acțiunea Catolică propune în acest an asociativ, 2018-2019, aprofundarea a ceea ce înseamnă "a recunoaște". Au fost deja programate câteva activități: 13-20 ianuarie - Săptămâna păcii; 9 februarie - Zi de formare pentru președinții parohiali; 16 februarie - Zi de formare pentru animatori; 23 februarie - Zi de formare pentru adulți. Mai multe detalii pe situl: www.aciasi.ro.

Liturghii on-line
Din luna ianuarie, și din biserica din Botoșani se transmit programele liturgice prin internet, adăugându-se la listă, alături de catedrala din Iași și de bisericile: Bacău "Sfinții Petru și Paul", Bacău "Fericitul Ieremia Valahul", Buruienești, Cacica, Ciugheș, Gherăești, Iași "Sfântul Anton", Nicolae Bălcescu, Onești "Sfinții Petru și Paul" și sanctuarul capucin, Pildești, Poiana Micului "Sfântul Ioan Paul al II-lea", Răducăneni, Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Sagna, Săbăoani "Sfântul Mihail", Solonețu Nou, Suceava și Traian (NT). Accesând site-ul ercis.ro, meniul "Servicii", și mai departe pagina "Video", sau introducând în programul de navigare direct adresa www.ercis.ro/video, cei doritori vor putea descoperi pagina cu adresele și orele de transmisie a Liturghiilor.

ZSS 2019
Cea de-a șaptea ediție a programului de formare pentru mediul universitar "ZSS 2019" - Ziua Socială pentru Studenți va avea loc sâmbătă, 23 februarie. Tema va fi "Scandalul - provocare istorică în Biserică". Evenimentul se va desfășura la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași. Persoană de contact: pr. Fabian Doboș, capelan universitar (tel. 0756/833383; fabiandobos@gmail.com).

Comunicări științifice
Studenți ai Facultății de Teologie din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași și ai Institutului Teologic, în ziua de 15 ianuarie, au participat la o sesiune de comunicări științifice studențești. Temele prezentate au fost din sfera teologiei. Au fost invitați și patru studenți de la "Saint MaryŽs College California" din San Francisco (SUA), însoțiți de prof. Ginny Prior. Manifestarea s-a înscris în seria de inițiative academice în vederea promovării cercetării teologice și a dialogului cu oamenii și realitățile timpului nostru.

Pelerinaje în anul 2019
Oficiul pentru Pelerinaje al Episcopiei Romano-Catolice de Iași a pregătit pentru anul 2019 un program de pelerinaje: Medjugorje (17-24 aprilie, 20-27 iunie, 30 iulie - 7 august și 11-18 septembrie); Israel (1-7 iulie și 2-8 septembrie); Italia, Franța și Spania (11-25 august), Sinai - Iordania - Israel (29 august - 8 septembrie); China (17-28 octombrie); Mexic (7-17 decembrie). Asistența spirituală va fi asigurată de un preot. Pentru înscrieri și informații suplimentare: pr. Cristian Diac, responsabil al oficiului (tel. 0740/218261), prof. Vicențiu Ciocan (tel. 0728/848498) sau www.ercis.ro/pelerinaje.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna ianuarie, se numără: întâlnire cu un grup de tineri la Surorile Iubirii Milostive din Barticești (5 ianuarie); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Valea Mică (6 ianuarie), Trebeș (13 ianuarie) și Chetriș (20 ianuarie); curs pentru logodnici (19 ianuarie) și "Un weekend cu familiile în familie" (26-27 ianuarie), ambele la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian.

Cursuri pentru logodnici
Anul acesta se împlinesc cinci ani de când în Dieceza de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Familiei, se organizează cursuri pentru logodnici, cu un accent special pe formarea umană, formarea religioasă, dar și completarea celei umane rămânând în continuare o prioritate a preoților din parohii. Vor fi cursuri la Traian (NT): 19 ianuarie, 11 mai, 6 iulie, 10 august, 31 august și 7 septembrie; Bacău "Sfântul Nicolae": 18 mai și 20 iulie; Iași: 25 mai și 21 iulie; Moinești: 8 iunie; Piatra Neamț: 15 iunie; Suceava: 22 iunie; Onești: 29 iunie și Focșani: 13 iulie. Detalii: pr. Felician Tiba (feliciantiba@yahoo.com; 0744/407260).

Liturghii în limbi străine
La cererea mai multor credincioși din Bacău și împrejurimi, de a fi celebrată în fiecare lună o Liturghie în limba maghiară în biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău, PS Petru Gherghel a dat o dispoziție ca această Liturghie să se celebreze începând din luna ianuarie, în biserica specificată în cerere, în ultima duminică din lună. Sfânta Liturghie se va celebra la ora 13.00 și va face parte din programul parohial, iar pr. Felix Măriuț (paroh de Faraoani) și pr. Andrei Varga (paroh de Valea Seacă) vor asigura celebrarea sfintei Liturghii și ascultarea Spovezilor. Se ia în considerare ca pe viitor să se celebreze o Liturghie și într-o limbă de circulație internațională (engleză sau italiană) pentru cei care lucrează, studiază sau sunt în trecere prin Bacău.

Numire
Prin decret episcopal, PS Petru Gherghel l-a numit pe pr. Adrian Blăjuță director executiv al Oficiului pentru Comunicații Sociale și purtător de cuvânt al Episcopiei de Iași, începând cu 1 ianuarie.

Pe scurt
- 16 decembrie 2018: Vizita relicvei însemnate a fericitului Ieremia în Parohia Ciugheș
- 16-17 decembrie 2018: Zile de reculegere cu tema "Comoara ascunsă (găsită) într-un ogor" (Mt 13,44) pentru membrii mișcării "Familiile de Nazaret" din Parohia "Sfânta Tereza" din Iași, la casa Surorilor Providenței Divine
- 30 decembrie 2018: Ziua Familiei, în biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 3-5 ianuarie: Zile de reculegere pentru 30 de tineri din nouă localități, la Casa "Maica Speranța" din Barticești, tema fiind "Familia din Nazaret"
- 6 ianuarie: A doua participare consecutivă a catolicilor români din Parma (Italia) la "Sărbătoarea popoarelor", organizată în prezența PS Enrico Solmi, episcopul locului
- 9-11 ianuarie: Întâlnirea cu tema: "Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,38), pentru mai multe adolescente, la mănăstirea Surorilor Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat